Ελλάδα

Διεισδυτικός στρεπτόκοκκος: Έρχονται νέες οδηγίες προς τους γιατρούς – Γιατί η νόσος είναι επικίνδυνη

Μεγάλη είναι η ανησυχία στη χώρα μας μετά τους θανάτους από τον διεισδυτικό στρεπτόκοκκο τύπου Α και την αύξηση των κρουσμάτων.

Εξαιτίας της έξαρσης του διεισδυτικού στρεπτόκοκκου τύπου Α ο ΕΟΔΥ αναμένεται να λάβει έκτακτα μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, τις επόμενες μέρες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αναμένεται να προχωρήσει στην έκδοση νέων οδηγιών προς τους Ιατρικούς Συλλόγους όλης της χώρας.

Οι οδηγίες θα εστιάζουν στην πιο αποτελεσματική διαφορική διάγνωση των περιστατικών μέσω της συχνότερης διενέργειας strep test, αλλά και στην ανάγκη άμεσης χορήγησης αντιβιοτικών σε παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα.

Ο ΕΟΔΥ απευθύνεται στους γιατρούς όλης της επικράτειας και όχι μόνο της Ηλείας, στην οποία καταγράφηκαν οι δύο αιφνίδιοι θάνατοι με απόσταση λίγων ημερών ο ένας από τον άλλον

Σύμφωνα, πάντως, με τις πρώτες ενδείξεις τα δύο θανατηφόρα περιστατικά δεν φαίνεται να σχετίζονται μεταξύ τους.

«Από την διερεύνηση που έχουμε κάνει μέχρι τώρα, δεν υπάρχει συσχέτιση», αναφέρει ανώτατο στέλεχος του ΕΟΔΥ μιλώντας στο iatropedia.gr και προσθέτει: «Φαίνεται να είναι απλή σύμπτωση, καθώς και οι δύο άνθρωποι που κατέληξαν είναι από διαφορετικές περιοχές. Ο ένας από Λειβαδιά, ο άλλος από Ηγουμενίτσα. Ο ένας μάλιστα μολύνθηκε πριν βρεθεί στην Ηλεία», τονίζει.

Με την καθοδήγηση του ΕΟΔΥ οι επαγγελματίες υγείας καλούνται να εντείνουν την προσοχή τους στη διάγνωση και θεραπεία των στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων, ιδίως στα παιδιά, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών και θανάτων από αυτή την σπάνια αλλά επικίνδυνη λοίμωξη.

Εντωμεταξύ, συνεχίζεται και αυτήν την εβδομάδα η διερεύνηση των ατόμων που εμφανίζουν συμπτώματα, με τη διενέργεια strep test στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Νοσοκομείου Ηλείας. Μέχρι στιγμής, στα 80 περιστατικά που ελέγχθηκαν εντοπίστηκε μόλις ένα κρούσμα σπτρεπτοκοκκικής λοίμωξης.

Ντόρα Ψαλτοπούλου: «Η άμεση χορήγηση αντιβιοτικού από τον γιατρό, όπου και όταν χρειάζεται, μπορεί να είναι σωτήρια»

Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις, η Ντόρα Ψαλτοπούλου, Kαθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, επισημαίνει πως η έκδοση των νέων οδηγιών κινείται σε θετική κατεύθυνση.

«Οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν τα παιδιά εμφανίζουν πυρετό και συμπτώματα φαρυγγο-αμυγδαλίτιδας. Ένα απλό strep test στον ειδικό γιατρό μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση και να προληφθούν σοβαρές επιπλοκές», συμβούλευσε.

Σημείωσε, επίσης, ότι σε περιπτώσεις θετικού αποτελέσματος, η άμεση χορήγηση αντιβιοτικών μπορεί να είναι σωτήρια.

Με τα δεδομένα να δείχνουν ότι η διεισδυτική στρεπτοκοκκική λοίμωξη παραμένει σπάνια αλλά επικίνδυνη, οι νέες οδηγίες του ΕΟΔΥ αναμένεται να βοηθήσουν στη μείωση των κρουσμάτων και στην προστασία των πιο ευάλωτων πληθυσμών, όπως τα παιδιά.

«Το θέμα το “σηκώνουμε” επειδή πρόκειται για ένα λοιμώδες νόσημα το οποίο έχει ακαριαία κατάληξη. Δηλαδή τη μία στιγμή είσαι καλά και την άλλη παθαίνεις λοίμωξη και σε λίγες ώρες πεθαίνεις. Κατά τα άλλα, η πιθανότητα είναι πάρα πολύ σπάνια και στον κίνδυνο θανάτου που έχουμε καθημερινά με τους 300 δηλαδή θανάτους, η πιθανότητα θανάτου από στρεπτόκοκκο είναι απειροελάχιστη», τονίζει η ίδια.

Ασαφείς οι λόγοι της αύξησης των κρουσμάτων

Η κα. Ψαλτοπούλου επισήμανε ότι παρότι καταγράφεται αύξηση στα κρούσματα, οι λόγοι παραμένουν ασαφείς.

«Δεν έχουμε επαρκή επιδημιολογικά στοιχεία για να κατανοήσουμε πλήρως την αύξηση των περιστατικών διεισδυτικού στρεπτόκοκκου, ειδικά μετά την πανδημία του κορονοϊού», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ενδέχεται να υπάρχει επιβάρυνση του ανοσολογικού συστήματος λόγω της παρατεταμένης χρήσης μάσκας και της έλλειψης έκθεσης σε ιούς τα τελευταία χρόνια της πανδημίας του κορονοϊού.

Παρά την ανησυχητική εικόνα, η Καθηγήτρια υπογράμμισε ότι οι θάνατοι από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο παραμένουν εξαιρετικά σπάνιοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από τις αρχές του 2024 έως σήμερα έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 48 περιστατικά (21 παιδιά και 27 ενήλικες). Από τους ασθενείς αυτούς οι 12 έχασαν τη ζωή τους (3 παιδιά και 9 ενήλικες).

Αντίστοιχα, το 2023 είχαν δηλωθεί 90 περιστατικά, εκ των οποίων απεβίωσαν τα 23 (9 παιδιά και 14 ενήλικες).

«Στην Ελλάδα έχουμε περίπου 300 θανάτους καθημερινά από διάφορες αιτίες, και 20 θανάτους από COVID-19 την εβδομάδα. Οπότε οι 25 θάνατοι ετησίως από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο δεν είναι ένα μεγάλο νούμερο», σημείωσε η Καθηγήτρια προσθέτοντας ότι ο κίνδυνος παραμένει εξαιρετικά χαμηλός σε σχέση με άλλες αιτίες θανάτου.

Η κ. Ψαλτοπούλου τόνισε ότι η αύξηση των κρουσμάτων διεισδυτικού στρεπτόκοκκου μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, μεταξύ αυτών στην επιδείνωση του ανοσοποιητικού συστήματος λόγω της πανδημίας και στην παρατεταμένη χρήση μάσκας που περιόρισε την έκθεση σε άλλους ιούς.

Υπάρχει επιβάρυνση του ανοσολογικού ελλείμματος και γινόμαστε πιο ευαίσθητοι στη διεισδυτική στρεπτοκοκκική λοίμωξη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, υπογράμμισε τη σημασία της τήρησης βασικών κανόνων υγιεινής, όπως το καλό πλύσιμο των χεριών και την αποφυγή επαφής με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα αναπνευστικών λοιμώξεων.

«Επί συμπτωμάτων, πηγαίνουμε να κάνουμε ένα strep test σε ειδικό γιατρό» υπογράμμισε η ίδια, προσθέτοντας ότι παράλληλα είναι καλό να γίνεται και έλεγχος για COVID-19 και γρίπη.

Της Γιάννας Σουλάκη / Πηγή Iatropedia

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα