Site icon NewsIT

Διευκρινίσεις για να… σβήσει η “φωτιά” του αιγιαλού – Απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα

11.05.2014 | 08:06
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Μετά το μεγάλο θόρυβο που προκλήθηκε σχετικά με τη χρήση του αιγιαλού, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση με το επίμαχο νομοσχέδιο, ώστε να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα που "καίνε".

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως “η διαδικασία διαβούλευσης κατέδειξε ισχυρό ενδιαφέρον εκ μέρους πολιτών και αρμόδιων φορέων και η σχετική έκθεση με όλες τις υποβληθείσες προτάσεις θα ληφθούν σοβαρά υπόψη στην τελική διαμόρφωση των προτεινόμενων ρυθμίσεων”.

Υπενθυμίζουμε ότι νωρίτερα η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Φωτεινή Πιπιλή, είχε χαρακτηρίσει το όλο εγχείρημα “νομοσχέδιο -τέρας”, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “μου έπεσαν τα μαλλιά από το νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς”, ενώ και ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ανέφερε πως το νομοσχέδιο, όπως έχει στη διαβούλευση, δεν περνάει από τη Βουλή και ζήτησε να υιοθετηθούν οι προτάσεις που έχει καταθέσει το κόμμα του για να συναινέσει.

Οι διευκρινίσεις του υπουργείου για τις ακτές

Στην ανακοίνωση του υπουργείου, δημοσιεύονται και κάποιες απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα, με την έμφαση να δίνεται στο ότι το νομοσχέδιο δεν θίγει υφιστάμενες ρυθμίσεις για την περιβαλλοντική προστασία του αιγιαλού και της παραλίας, οι οποίες είναι αρμοδιότητας του ΥΠΕΚΑ.

Ακόμη, τονίζεται πως το νομοσχέδιο προβλέπει νέο τρόπο χάραξης για τον αιγιαλό και μ’ αυτό τον τρόπο “όχι μόνο δεν καταργείται ο αιγιαλός εκεί που έχει ήδη χαραχθεί αλλά, επιτέλους, θα χαραχθεί αιγιαλός και στην υπόλοιπη ακτογραμμή”.

Στη συνέχεια υπογραμμίζεται πως σε κανένα σημείο του νομοσχεδίου δεν περιορίζεται με κανένα τρόπο η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών, ενώ διαψεύδεται κατηγορηματικά πως διευκολύνεται η δημιουργία μόνιμων κατασκευών στον αιγιαλό. Αντιθέτως, τονίζεται πως αυστηροποιείται το σχετικό πλαίσιο και η προτεινόμενη ρύθμιση εισάγει πιο σαφείς και περιοριστικές προϋποθέσεις για την κατασκευή έργων στον αιγιαλό.

Το υπουργείο, επίσης, αναφέρει πως “σε καμία περίπτωση δεν δικαιώνονται αναδρομικά οι παρανομούντες και οι αυθαιρετούντες”, ενώ ακόμη πως “για τη νομιμοποίηση απαιτείται έγκριση περιβαλλοντικών όρων του έργου”.

Κλείνοντας, η ανακοίνωση αναφέρει πως το νομοσχέδιο δεν κινείται σε εισπρακτική λογική, ενώ στο ερώτημα αν θα γίνουν οι ελληνικές ακτές όπως η ακτογραμμή της Ισπανίας, το υπουργείο Οικονομικών πετάει το “μπαλάκι” στο ΥΠΕΚΑ, λέγοντας πως “το θέμα αυτό είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας του ΥΠΕΚΑ, σε σχέση και με την επιθυμητή ζώνη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, και κανένα από αυτά δεν θίγεται με το παρόν νομοσχέδιο. Το Υπουργείο Οικονομικών έχει απλώς την ευθύνη χάραξης της γραμμής αιγιαλού και παραλίας”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

”Μου έπεσαν τα μαλλιά από το νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς”

Δεύτερη παγκοσμίως η Ελλάδα σε “γαλάζιες σημαίες” για τις ακτές της

Αυτές είναι οι βραβευμένες “γαλάζιες ακτές” της Ελλάδας- Ολόκληρη η λίστα – ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

“Πάνω από 800.000 μετανάστες ετοιμάζονται να αποβιβαστούν στις ευρωπαϊκές ακτές της Μεσογείου”

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version