Η διοργάνωση γίνεται από την σχολή Οικονομικών Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά, το Εργαστήριο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Πολιτικών και Προγραμμάτων Ανάπτυξης (DevelopmentLAB), το Διατμηματικό Διαπανεπιστημιακό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη και Αυτοδιοίκηση (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου), τον πανευρωπαϊκό οργανισμό INSULEUR «Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων Ευρωπαϊκής Ένωσης» και τον ΕΟΑΕΝ «Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών».
Στόχος του συνεδρίου, είναι να επιδιώξει να οριοθετήσει την έννοια της νησιωτικότητας υπό το πρίσμα σύγχρονων πολιτικών πρωτοβουλιών της ΕΕ, δίνοντας έμφαση στον οικονομικό και κοινωνικό παράγοντα, ενώ θα αναδειχθούν επιχειρηματικές δράσεις και πρωτοβουλίες της επιμελητηριακής κοινότητας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Παράλληλα, θα παρουσιασθούν «καινοτόμες» και πρωτότυπες ιδέες και εργασίες της φοιτητικής κοινότητας, στο πλαίσιο σχετικού διαγωνισμού που θα διεξαχθεί.
Ο πρόεδρος του Δικτύου των Νησιωτικών Επιμελητηρίων της ΕΕ και πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Γιώργος Μπενέτος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την εφαρμογή της ρήτρας νησιωτικότητας, που απορρέει μέσα από το άρθρο 174 της συνθήκης της Λισσαβόνας, ανέφερε ότι σε επίπεδο ΕΕ βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο, καθώς οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν αρχίσει να αναγνωρίζουν διάφορα πράγματα που αφορούν τις ιδιαίτερες συνθήκες διαβίωσης στα νησιά.
«Κάνουμε μία προσπάθεια σε όλη την Ευρώπη, εφαρμογής της συγκεκριμένης συνθήκης, καθώς οι νησιωτικές περιοχές στη γηραιά ήπειρο είναι πληθυσμιακά, αλλά και γεωγραφικά, γύρω στο 4% και κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει νησιωτικότητα» τόνισε.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πρόσθεσε επίσης, ότι η επιβάρυνση που έχουν συνήθως οι επιχειρήσεις στα νησιά από ότι στη χερσαία ζώνη, είναι προσαυξημένη σε κόστος κατά 20% και ότι αυτές τις ανισότητες το δίκτυο προσπαθεί, με παρεμβάσεις και ενέσεις στις νησιωτικές περιφέρειες, να αξιολογήσει και να περιορίσει.
Δήλωσε εξάλλου, ότι πρόσφατα διαπιστώθηκε από την επιτροπή των 263 Περιφερειών της ΕΕ, ότι σε 362 νησιά της Ευρώπης που έχουν πληθυσμό πάνω από 50.000 κατοίκους, ο δείκτης ανταγωνιστικότητας ήταν πολύ χαμηλότερος από άλλες περιοχές στη χερσαία ζώνη.
«Όλα αυτά μετρώνται και εκεί βασιζόμαστε εμείς και με άλλες χώρες με νησιωτικότητα προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες και το έδαφος ώστε οι κυβερνήσεις να μπορούν να πατήσουν και να διεκδικήσουν κάποια αυτονόητα παραπάνω πράγματα για τα νησιά» τόνισε ο κ. Μπενέτος, προσθέτοντας ότι «στόχος είναι να αναδεικνύονται τα προτερήματα των νησιωτικών περιοχών, προκειμένου να μπορούν να επενδύσουν νεοφυείς επιχειρήσεις».
«Όταν μιλάς για νησιά, δεν μπορείς να βάζεις κόμματα και κομματικές πολιτικές» δήλωσε και πρόσθεσε ότι στον τομέα αυτό η κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάξει κάτι. «Κάποια βήματα έγιναν μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Νίσυρο, που δεν είναι τίποτα, αλλά για εμάς είναι πάρα πολλά, καθώς ο αγώνας ο δικός μας είναι να μπορέσουμε να περάσουμε έστω και κάτι στη διακήρυξη ενός ευρωπαϊκού θεσμού, κάτι που είναι ιδιαίτερα δύσκολο» τόνισε.
Ο κ. Μπενέτος δεν απέκλεισε το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά (κατάργηση του ειδικού καθεστώτος που προέβλεπε μειωμένους κατά 30% συντελεστές) να επανέλθει σύντομα στην προγενέστερη κατάσταση, καθώς έχει τεθεί σε όλα τα όργανα της Ευρώπης και η ΕΕ επικαιροποίησε την αναγκαιότητα ενίσχυσης των νησιωτικών και ορεινών περιοχών.
Ζητάμε μειωμένο ΦΠΑ σε όλες τις νησιωτικές και ορεινές περιοχές, καθώς ο μύθος περί κοσμοπολίτικων νησιών έχει καταρριφθεί, τόνισε και πρόσθεσε ότι στη Μαγιόρκα που έχει ίδια ποσοστά τουρισμού όσο και η Ελλάδα, υπάρχει ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στις μεταφορές ανθρώπων και αγαθών.
Βασικοί ομιλητές του συνεδρίου θα είναι ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριο Σαντορινιός, ο τομεάρχης Ναυτιλίας της ΝΔ, Γιάννης Πλακιωτάκης, ο βουλευτής Αργολίδας, Γιάννης Μανιάτης, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης και η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάννα Καλογήρου. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ