Δευτέρα, 2 Σεπτ.
32oC Αθήνα

Δίκη για τη φωτιά στο Μάτι: «Δεν τους σεβάστηκαν ούτε μετά θάνατον – Υπάρχουν θαμμένα αταυτοποίητα οστά των θυμάτων»

Δίκη για τη φωτιά στο Μάτι: «Δεν τους σεβάστηκαν ούτε μετά θάνατον – Υπάρχουν θαμμένα αταυτοποίητα οστά των θυμάτων»

Συγκλόνισε στην κατάθεση της, στην δίκη στο στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων, η Ευαγγελία Νικολοπουλου, που έχασε την 59χρονη μητέρα της το 2018 στη φονική πυρκαγιά, στο Μάτι, με τους 104 νεκρούς.

Η μάρτυρας στην κατάθεση της, ήταν κόλαφος για τον τρόπο που αντιμετώπισε η Πολιτεία, τη μητέρα της και τα άλλα θύματα της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν προσπάθησε κανείς να τους προειδοποιήσει, να τους σώσει και δεν τους σεβάστηκε και μετά σαν νεκρούς».

«Το χειρότερο απ όλα είναι πως κανείς δεν τους είπε να φυλαχτούν, να φύγουν. Δεν μπορώ να σκεφτώ πως νιώθουν οι μητέρες που έχασαν τα παιδιά τους. Η μητέρα μου ζούσε εκεί 59 χρόνια, θα είχε φύγει εάν είχε προειδοποίηση. Δεν τους ενημέρωσε κανείς. Οι άνθρωποι θα πήγαιναν στη θάλασσα», είπε η μάρτυρας καταθέτοντας στο δικαστήριο ενώ τόνισε πως οι συγγενείς των θυμάτων έζησαν μία δύσκολη διαδικασία και μέχρι την ταυτοποίηση των σορών των δικών τους μέσω DNA.

H κυρία Νικολοπούλου μίλησε και για μία «υβριστική συμπεριφορά» απέναντι στους νεκρούς, αναφέροντας: «κάποια στιγμή όταν πήγαμε στον τάφο της μητέρας μου, μου έδειξε η θεία μου ένα σημείο όπου εκεί είναι καμένα κόκαλα από το Μάτι. Πήγα στο ιερέα τον ρώτησα «είναι κάτι εδώ θαμμένο;» και μου λέει πως «ναι εδώ είναι θαμμένα αταυτοποίητα κοκκαλάκια». Έστειλα mail στον δήμαρχο Μαραθώνα και όντως μπήκε μία πλάκα στο σημείο, αλλά εκεί είναι αταυτοποίητα κόκκαλα από επιχείρηση-σκούπα που έγινε κάποια στιγμή στο Μάτι για να καθαριστούν».

Στο δικαστήριο κατέθεσε και η δημοσιογράφος Μαριάννα Κακαουνάκη, η οποία μίλησε για τα όσα η ίδια ερεύνησε. «Το τραύμα είναι μεγάλο. Οι άνθρωποι ήταν δύσκολο ακόμα και να μου πουν τη ιστορία τους. Κατάλαβα ότι ήταν τελείως μόνοι τους, ήταν τυχαίο εκείνοι τη μέρα ποιος θα καεί και ποιος όχι. Από τις συνομιλίες της πυροσβεστικής προκύπτει το απόλυτο χάος και ένας φοβερός κυνισμός. Άνθρωποι που έπαιρναν σε απόγνωση και τους απαντούσαν δεν είναι ταξί το πυροσβεστικό, η πυροσβεστική απαντούσε σε άλλους μείνετε σπίτι σε άλλους φύγετε» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Η δίκη συνεχίζεται την Τετάρτη.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις