Με καταθέσεις μαρτύρων συνεχίστηκε η δίκη του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας.
Ο κατηγορούμενος σήμερα έδωσε το παρών στη δικαστική αίθουσα μία ημέρα πριν από τις πανελλήνιες εξετάσεις.
Κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, ο πρόεδρος της έδρας του Μικτού Ορκωτού Εφετείου της Αθήνας, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια του για την προηγούμενη διακοπή της δίκης, λόγω κωλυμάτων των συνηγόρων υπεράσπισης.
«Όταν δίνουμε διακοπή για μία δικάσιμο και υπάρχει ένα κώλυμα θα πρέπει να προαναγγέλλεται, διαφορετικά οδηγούμαστε σε διακοπές και γίνονται αρνητικά σχόλια σε βάρος της δικαιοσύνης και δημιουργούνται προβλήματα στους άλλους παράγοντες της δίκης», τόνισε σε αυστηρό ύφος στην έναρξη της διαδικασίας, ο πρόεδρος του Δικαστηρίου, με τον συνήγορο υπεράσπισης του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου, Αλέξανδρο Παπαιωαννίδη, να απαντά: «Το ήθος και το ποιόν μας είναι συγκεκριμένο. Προέκυψε και ένα κώλυμα με ένα πενταμελές στο Πειραιά, ακούστηκαν πολλά και εκτός δικαστικής αίθουσας. Δεν είμαστε εδώ για να παρακωλύσουμε τη δικαιοσύνη, οι εξελίξεις των δικών που συμμετέχουμε μας δημιουργούν πολλά προβλήματα» και τον πρόεδρο να του ανταπαντά: «Το ΜΟΕ είναι το ανώτερο δικαστήριο!».
Η κατάθεση της γειτόνισσας
Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του ΜΟΕ, ολοκληρώθηκε η κατάθεση της γειτόνισσας του ζευγαριού, Αγγελικής Γερολυμάτου, η οποία απάντησε σε ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης.
Η μάρτυρας τόνισε ότι με την Κάρολαϊν την ένωνε η αγάπη για τα ζώα. «Είχαμε κοινό ενδιαφέρον για τα ζώα με την Καρολάιν. Με είχε ενημερώσει για τη φιλοζωική της δράση στην Αλόννησο. Κάθε φορά που αρίστευε δεν ζητούσε υλικά αγαθά από γονείς αλλά να φροντίζει και να προστατεύει ένα ζώο. Είχε φέρει μαζί της από Αλόννησο το αγαπημένο της γατάκι» τόνισε η μάρτυρας.
Η γειτόνισσα του ζευγαριού, που είχε γνωριστεί την Κάρολαϊν, είπε στο δικαστήριο πως η 20χρονη δεν είχα κάνει αναφορές στον κατηγορούμενο. «Δεν μου είχε πει ποτέ κάτι θετικό ή αρνητικό για τον κατηγορούμενο. Ήταν ένα παιδί κλεισμένο στο σπίτι της και η ζωή της ξεκινούσε από το απόγευμα… Είχα καθημερινή επαφή με της Καρολάιν είτε από κοντά, είτε μέσω τηλεφώνου» περιέγραψε η μάρτυρας.
Συν. Υπε.: Πώς ήταν η συμπεριφορά του κατηγορούμενου;
Μάρτυρας: Ευγενικός φαινόταν. Πολλές φορές όταν μιλούσε, μιλούσε και για λογαριασμό της Κάρολαϊν.
Μάλιστα, ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της κατάθεσης της μάρτυρος, εξερράγη με αφορμή σχόλιο του συνηγόρου υποστήριξης της κατηγορίας, κάνοντας λόγο για «συνεχόμενη ειρωνεία από την πλευρά του κ. Χαρμάνη!».
Η κατάθεση φίλης της Κάρολαϊν
Στη συνέχεια, στη δίκη κατέθεσε η φίλη της Κάρολαϊν, Θεώνη Αγγελακοπούλου, με την οποία συναντήθηκε λίγες ώρες πριν τη δολοφονία της. «Είμαστε φίλες από εφηβεία. Είχα πάει καλοκαιρινές διακοπές στην Αλόννησο και γνωριστήκαμε» τόνιζε η μάρτυρας, προσθέτοντας πως η Κάρολαϊν «ήταν πρόσχαρο, κοινωνικό παιδί. Ήταν εξωστρεφής και της άρεσε να βγαίνει έξω».
Η μάρτυρας χαρακτήρισε τον κατηγορούμενο «συμπαθητικό», ωστόσο για τη σχέση του ζευγαριού πρόσθεσε: «Θεωρούσα λίγο παράταιρο το κομμάτι της διαφοράς ηλικίας και ότι παρατούσε όλη τη ζωής της για να είναι με κάποιον».
Η μάρτυρας μάλιστα πρόσθεσε για τις συναντήσεις της με το ζευγάρι: «Θυμάμαι ότι όταν την είχα ρωτήσει για την εγκυμοσύνη, είχε πάρει το λόγο ο κατηγορούμενος. Και όταν την είχα ρωτήσει για σπουδές, είχε πάρει πάλι το λόγο κατηγορούμενος. Μου είχε κάνει εντύπωση ότι υπήρχε εγκατάσταση στο κινητό που έδειχνε με gps πού βρίσκεται ο καθένας ανά πάσα στιγμή» τόνισε η μάρτυρας.
Η τελευταία συνάντηση
Η μάρτυρας περιέγραψε και την τελευταία της συνάντηση με την Κάρολαϊν εξιστορώντας: «Μου έστειλε μήνυμα το πρωί ότι είναι στο πάτωμα και κλαίει και ότι δεν είναι καλά. Μου είπε να βρεθούμε. Βρεθήκαμε στο Παγκράτι για φαγητό. Το ταξί που την έφερε το οδηγούσε φίλος του κατηγορούμενου. Μου είπε πως είναι πιεσμένη με το κομμάτι του σπιτιού και του παιδιού. Και πως όλο αυτό δεν της προκαλούσε ευχαρίστηση. Ήταν κάτι που ήθελε να είναι διαφορετικό, να έχει λιγότερες πιέσεις» τόνισε η μάρτυρας.
Πρόεδρος: Εμφανίστηκε και ο κατηγορούμενος;
Μάρτυρας: Ναι, απρόσκλητος. Απρόσμενα εμφανίστηκε. Η Κάρολαϊν έδειξε να εκπλήσσεται αρνητικά. Ότι δεν το περίμενε και δεν της άρεσε, έκανε ένα μορφασμό σε μένα. Μία φορά είχαμε βρεθεί σπίτι μου. Ξέραμε ότι θα ερχόταν να την πάρει, αλλά εντελώς απρόσκλητα ήρθε μέσα στο σπίτι μου και κάθισε και ένιωσε και πολύ άνετα στο χώρο. Μου είχε κάνει εντύπωση.
Πρόεδρος: Σας είχε πει ότι σκέφτεται να βγει από σχέση της;
Μάρτυρας: Όχι.
Η μάρτυρας αναφέρθηκε και σε ένα περιστατικό που της είχε διηγηθεί η Κάρολαϊν: «Θυμάμαι μου είχε πει ότι εξέφρασε την επιθυμία της για ένα συγκεκριμένο φαγητό και ο κατηγορούμενος της το έφερε με ελικόπτερο. Μου φάνηκε καταπιεστικό. Αυτός ο άμετρος ενθουσιασμός εμένα δεν μου κάνει, αλλά καταλαβαίνω πώς μπορεί κάποιος να ενθουσιαστεί», τόνισε η φίλη της.
Εισαγγελέας: Θεωρείτε πως αυτός ο τρόπος προσέγγισης την εντυπωσίασε την Κάρολαϊν;
Μάρτυρας: Ναι.
Εισαγγελέας: Όταν σχετίστηκε ερωτικά με τον κατηγορούμενο, το γνώριζαν οι γονείς της;
Μάρτυρας: Ξέρω ότι μετά έμαθαν για το γάμο. Εγώ το έμαθα καλοκαιρινούς μήνες. Ξέρω ότι ο κατηγορούμενος θα πήγαινε στην Αλόννησο να το ανακοινώσει στη μητέρα της.
Εισαγγελέας: Σε όλες τις φορές που βρισκόσασταν ερχόταν ο κ. κατηγορούμενος;
Μάρτυρας: Ναι.
Εισαγγελέας: Είπε κάτι όταν ήρθε στο Παγκράτι;
Μάρτυρας: Μου έδειξε μία δυσαρέσκεια. Ήταν πιο παγερή. Όταν ήρθε, σταμάτησε να μου μιλάει για τη ζωή στο σπίτι. Μιλούσε και για τους δύο ο κατηγορούμενος. Ήταν διαρκώς με το μωρό.
Η αντίδραση του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου για τα… λουλούδια
Ο κατηγορούμενος πάντως αντέδρασε για μία ακόμα φορά σήμερα όταν ειπώθηκε από την πλευρά της υποστήριξης της κατηγορίας ότι πήγε με το ελικόπτερο και πέταξε λουλούδια στο σχολείο της Κάρολαϊν.
«Αναφερόμαστε σε περιστατικά που δεν έχουν συμβεί ως δεδομένα για λόγους εντυπωσιασμού. Αναφέρεται σε περιστατικά που δεν έχουν συμβεί ποτέ, σε λουλούδια που πετιούνταν με ελικόπτερο» τόνισε ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος αντιδρώντας.
Ναρκισσιστική διαταραχή
Στη δίκη κατέθεσε και η Άλκηστις Ηγουμενάκη, ψυχίατρος, τεχνική σύμβουλος της οικογένειας της Κάρολαϊν.
Η μάρτυρας είπε στο δικαστήριο πως ο κατηγορούμενος πάσχει από «αντικειμενική και ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας. Στη ναρκισσιστική διαταραχή, ο άλλος γίνεται ο καθρέφτης μας. Χρειάζομαι έναν άλλο για να μου επιβεβαιώσει ότι είμαι καλός, αρεστός. Αυτοί οι άνθρωποι δεν αντέχουν την απόρριψη, η απόρριψη τους κατεδαφίζει», τόνισε η μάρτυρας.
Η ψυχίατρος μάλιστα εξήγησε πως στην περίπτωση του κατηγορούμενου λείπει και η ενσυναίσθηση απέναντι στους γονείς της Κάρολαϊν. «Λείπει η ενσυναίσθηση απέναντι στο παιδί του που σκοτώνει τη μανα του, την περίοδο που το θηλάζει. Το παίρνει στην κηδεία που έβλεπε τη μητέρα του στο φέρετρο με 40 βαθμούς. Αυτά δεν τα κάνει ένας άνθρωπος που αγαπάει το παιδί του. Απέναντι στο σκυλάκι που το σκοτώνει», είπε η ψυχίατρος.
Η μάρτυρας εξήγησε πως ο κατηγορούμενος «συνέχισε τη χειραγώγηση και με τη μητέρα και με τον πατέρα και με τους γονείς του. Υπάρχει και η επιθετική παθητικότητα, κάποιος δε γίνεται επιθετικός με μια κίνηση, αλλά με μια ειρωνεία, με μια αποδοκιμασία. Και ο έλεγχος, που δεν την άφηνε. Αυτό δημιουργεί στο θύμα και όταν το θύμα αντιδράσει, τότε ενεργοποιείται η παθητική επιθετικότητα. Ο νάρκισσος έχει μια υπεροψία, είμαι εγώ ο καλός, ο ευγενικός, ο αρεστός. Είναι το “εγώ” παρά πολύ έντονο, δε μπορούσε να αφήσει τον έλεγχο των πραγμάτων σε άλλους».
Η μάρτυρας, μάλιστα, είπε πως στο πλαίσιο της χειριστικής συμπεριφοράς του και της οργάνωσης τους για το μέλλον μέσω του πατέρα του έδωσε γράμμα στην μητέρα της Κάρολαϊν «στο οποίο φαίνεται πόσο απόλυτα χειριστικός είναι». Όπως είπε η μάρτυρας, χρησιμοποιεί συγκλονιστικές εκφράσεις, αντιστρέφοντας την πραγματικότητα. Πρόσθεσε, πως ο κατηγορούμενος αναφέρει στη γυναίκα που θρηνεί το παιδί της φράσεις όπως «εσύ ξέρεις πόσο με αγαπούσε η Κάρολαϊν» και «δεν έγιναν έτσι τα πράγματα» και «όταν την ξαναδείς, πες της πως την αγαπώ».
Η μάρτυρας σχολίασε πως με αυτό τον τρόπο ο κατηγορούμενος προετοιμάζει με λογική και ψυχραιμία το μέλλον του. «Αυτό το γράμμα θέλει να δείξει στο παιδί του» ανέφερε η ψυχίατρος.
Εισαγγελέας: Ένα τέτοιο άτομο τι είναι ικανό να κάνει; Όταν χάνει τον έλεγχο;
Μάρτυρας: Όλα και τίποτα.
Η ψυχίατρος μάλιστα είπε στην κατάθεση της πως η Κάρολαϊν είχε αρχίσει να ψάχνει πώς θα φύγει «Το «έτσι» που χρησιμοποιεί η Κάρολαϊν στο ημερολόγιο της δεν είναι τυχαίο, που γράφει ότι «δε θα με αφήσει να φύγω έτσι». Το «έτσι» εμένα κάτι μου λέει. Πάλευε αυτή η κοπέλα. Ήταν συγχυσμένη, αλλά ήθελε να παραμείνει σε ένα όνειρο που είχε επιλέξει να ζήσει. Όταν οι γονείς της έμαθαν ότι έχουν σχέση με τον κατηγορούμενο και τον γνώρισαν, δεν τους άρεσε τόσο, τους είχαν δει και να καβγαδίζουν. Είχαν αντιρρήσεις γιατί ήταν αυτή έφηβη και αυτός ένας ώριμος άντρας. Περιγράφει περιστατικό που τράβηξε τηλέφωνο από τοίχο και το έκοψε, επειδή τσακώθηκε με την Κάρολαϊν. Άλλο περιστατικό, έπαιζαν monopoly και πήρε τη monopoly και την πέταξε. Αυτά δεν της άρεσαν της κας Κραουτς. Δεν της άρεσε καθόλου της κας Κραουτς που τους πήρε και τους ανακοίνωσε τον Ιούλιο του 2020, ότι είχε παντρευτεί και ήταν έγκυος. Κόντεψε να λιποθυμήσει η γυναίκα, όπως και ο πατερας της επίσης. Η Κάρολαϊν ήθελε να κάνει πολλά αθλήματα και χόμπι, σα να ήξερε ότι θα πεθάνει και ήθελε να τα προλάβει» τόνισε η μάρτυρας.
Και κατέληξε η κυρία Ηγουμενάκη: «Στις διαταραχές προσωπικότητας, αισθάνομαι φυσιολογικός. Είμαι εγώ φυσιολογικός και σωστός. Το βασικό γνώρισμα της διαταραχής προσωπικότητας είναι ο μη σεβασμός στα “θέλω” και τα δικαιώματα του άλλου».
«Κλειδί» το κινητό του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου
Στο δικαστήριο κατέθεσε και ο αστυνομικός Νικόλαος Σχισμένος που είχε βρεθεί στον τόπο του εγκλήματος. Ο μάρτυρας είπε πως, καταλυτικό ρόλο στην υπόθεση έπαιξε το κινητό του κατηγορούμενου που -όπως είπε- ζητήθηκε, αφού πλέον οι Αστυνομικές αρχές είχαν αποκλείσει την ληστεία. «Το κινητό του κατηγορούμενου έπαιξε καταλυτικό ρόλο, καθώς μέσω εφαρμογής health που είχε, είδαμε ότι στον χρόνο μετά τον θάνατο της Κάρολαϊν, υπήρχε κίνηση, ενώ ο ίδιος υποτίθεται ήταν δεμένος και φιμωμένος» τόνισε ο μάρτυρας.
Η υπεράσπιση του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου ζήτησε να διενεργηθεί ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη στον κατηγορούμενο και να κληθεί να καταθέσει ο πατέρας του θύματος. Ο εισαγγελέας της έδρας και το δικαστήριο επιφυλάχθηκαν.