Τρεις νοσηλεύτριες πήραν σήμερα τη σκυτάλη των καταθέσεων στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για τους θανάτους της Ίριδας και της Μαλένας.
Η πρώτη από τις νοσοκόμες στο Αγλαΐα Κυριακού κατέθεσε ότι είχε συνομίλησει με τη Ρούλα Πισπιρίγκου για τον εάν θα επηρεστούν τα μαλλιά της Μαλένας από τη θεραπέια και τόνισε ότι: «Δεν ήμουν στη βάρδια που κατέληξε το παιδί. Η Μαλένα ήταν ένα κοριτσάκι ξανθό και ζωηρό. Μας χαιρετούσε όταν φεύγαμε, μας έστελνε φιλάκια, ήταν ένα παιδάκι με καλή κλινική εικόνα, δεν ήταν μαραμένο, αν μπορώ να το πω έτσι».
Στη συνέχεια η μάρτυρας ανάφερε: «Δεν θυμάμαι να τον είχα δει νύχτα. Θυμάμαι μια φορά τον είχα πετύχει μέσα στη μέρα και μου έκανε ερωτήσεις από αυτές που κάνουν όλοι οι γονείς».
Ανέφερε ότι θυμνάται τους γιατρούς να λέενε όιτ το παιδί είχε μια εύκολή πορεία και επισημάνε «όταν έμαθα για το θάνατο του παιδιού δεν το πίστευα. Πίστευα ότι μου λένε για κάποιο άλλο γιατί αυτό το παιδί είχε άριστη κλινική εικόνα. Συζητούσα με συναδέλφους πως την προηγούμενη ημέρα είχαν παραγγείλει σουβλάκια, το παιδί ήταν χαρούμενο, τα κάνουμε αυτά τα σαν μικρά παρτάκια. Μετά το θάνατο του παιδιού μου έκανε εντύπωση ότι η μητέρα φεύγοντας μας είχε πει σας ευχαριστώ πολύ για όλα κι έλεγα που βρήκε το κουράγιο να πει κάτι τέτοιο. Κι εγώ που είμαι μάνα δεν ξέρω αν θα είχα κουράγιο να σκεφτώ να πω αυτό εκείνη την ώρα».
Αμέσως μετά ακολούθησε η κατάθεση της Αλεξάνδρας Καρελιώτη νοσηλεύτριας στο Αγλαϊα Κυριακού που περιγράφοντας τη μικρή Μαλένα έκανε λόγο για ένα «παιδάκι όμορφο χαρούμενο και αρκετά συνεργάσιμο»
Μιλώντας για τη Ρούλα Πισπιρίγκου και το Μάνο Δασκαλάκη είπε: «Θυμάμαι ελάχιστες εικόνες από τους γονείς. Η μαμά ήταν κουμπωμένη ιδιαίτερα αποστασιοποιημένη και μαζεμένη. Το πατέρα τον θυμάμαι πιο πολύ γύρω γύρω στο διάδρομο».
Πρόεδρος: Είχε κάποιο πρόβλημα το παιδί με την αγωγή;
Μάρτυρας: Κανένα πρόβλημα ήταν μια κλασσική λευχαιμία με συγκεκριμένα φάρμακα δεν είχε δυσκολία απ’ ότι μας έλεγαν οι γιατροί. Φαινόταν και στο παιδάκι ήταν χαρούμενο
Πρόεδρος: Πάμε 13.4. πείτε μας τι θυμάστε;
Μάρτυρας: Ήμουν πρωινή βάρδια 7 με 3. Μου παρέδωσε η νυχτερινή βάρδια για τη Μαλένα και μου είπε ότι είναι πολύ καλά και να γυρίσουμε τη κορτιζόνη από ενδοφλέβια από το στόμα. Είναι η 8η μέρα κορτιζόνης.
Πρόεδρος: Είχατε ακούσει από τους γιατρούς αν ήταν ιάσιμη ή όχι;
Μάρτυρας: Είχα ακούσει ότι ήταν μια καλή λευχαιμία, ήξερα ότι 28 ημέρες θα διαρκούσε η νοσηλεία.
Πρόεδρος: Αναφέρθηκε κάτι από τους γονείς να τους προβληματίζει;
Μάρτυρας: Όχι.
Στη συνέχει η νοσηλεύτρια υποστήριξε πως την ημέρα που έφυγε από τη ζωή η Μαλένα, άκουσε την αντλία να χτυπάει. «Δε θυμάμαι να συζητήθηκε κάτι, κοίταξα την αντλία και πάτησα ξανά έναρξη, δεν κατάλαβα την αιτία της απόφραξης της, θυμάμαι να έχω μια συνομιλία με τη μαμά, δεν θυμάμαι τι είπαμε μάλλον κάτι χαλαρό. Έδειχνε να ξεαγχώνεται και να χαλαρώνει. Το παιδί ήταν ήρεμο» είπε η μάρτυρας που έμαθε για το θάνατο του παιδιού από μια ομαδική συνομιλία του προσωπικού στο Viber. «Έχουμε μια ομαδική και ήρθε μήνυμα που έλεγε η «Δασκαλάκη πέθανε». Το διάβαζα και δεν το πίστευα, δεν είχαμε λόγια κανείς, δεν το πιστεύαμε…».
Εισαγγελέας: Είστε το τελευταίο άτομο που είδε ζωντανή και ξύπνια τη Μαλένα. Είδατε κάποια νωθρότητα; Είχε κάτι; Την είδατε 1,5 ώρα πριν το θάνατο;
Μάρτυρας: Ήταν ένα παιδάκι φυσιολογικότατο. Δεν παρατήρησα κάτι. Το χρώμα του ήταν μια χαρά.
Εισαγγελέας: Εντοπίσατε στη μύτη του παιδιού κάποια γρατζουνιά;
Μάρτυρας: Δε θυμάμαι.
Εισαγγελέας: Το σημάδι στο μάγουλο θα μπορούσε να έχει προκληθεί από την ΚΑΡΠΑ;
Μάρτυρας: Επειδή βάζουμε την ΑΜΠΟΥ θα μπορούσε ναι.
Εισαγγελέας: Η κατηγορούμενη λέει ότι σας αναζητούσε 5-10 λεπτά. Μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο;
Μάρτυρας: Όχι, αν έβγαινε στο διάδρομο και φώναζε «κορίτσια ελάτε» θα πήγαινε κάποια. Μου ακούγεται ακραίο.
«Απίθανο να έψαχνε δέκα λεπτά τους γιατρούς η Πισπιρίγκου»
Η νοσηλεύτρια Ευαγγελία Φιλίππα στην κατάθεση της τόνισε: «Θυμάμαι το παιδάκι, παίξαμε στον παιδότοπο. Το παιδί ήταν ευδιάθετο, ήταν στην αγκαλιά του πατέρα του»
Την ημέρα θανάτου της Μαλένας η νοσηλεύτρια υποστήριξε πως το πρωί την είδε να κοιμόταν, ενώ το μεσημέρι είχε την αίσθηση πως είδε το παιδί ένα τρώει ένα σουβλάκι. «Το παιδί ήταν πολύ θετικό. Δεν θυμάμαι να με προβληματίζει κάτι στην όψη ή τη διάθεση του. Επισκέφθηκα ξανά το δωμάτιο κατά τις 2 για να ενημερώσω ότι θα αλλάξει το τρόπο χορήγησης κορτιζόνης. Θυμάμαι η μητέρα ήταν στην πολυθρόνα και το παιδί στο κρεβάτι έτρωγε σουβλάκι, ενημέρωσα για την αλλαγή και περίμενα να δώσει η μητέρα από το στόμα την κορτιζόνη στο παιδί» ειπε η νοσηλεύτρια και πρόσθεσε:
«Έμαθα για το θάνατο του παιδιού από την ομαδική συνομιλία που έχουμε με τους συναδέλφους. «Έφυγε η Μαλένα» έγραψε και ήμουν σίγουρη ότι ήταν λάθος το όνομα. Με ενημέρωσαν οι νοσηλεύτριες ότι η μητέρα τους είπε πως το παιδί δεν είναι καλά, πως πράγματι όταν πήγαν στο δωμάτιο δεν ήταν καλά και πως έγινε ΚΑΡΠΑ» είπε η μάρτυρας.
Ενώ στη αμέσως μετά επισήμανε ότι: «Θυμάμαι τον μπαμπά να κάνει περισσότερες ερωτήσεις. Τον θυμάμαι λίγο πιο ανήσυχο. Δυο γονείς σοκαρισμένοι ήταν. Δε θυμάμαι κάτι άλλο» ανέφερε και σε αντίθεση με προηγούμενη νοσηλεύτρια είπε «η μάσκα δεν μπορεί να κάνει αμυχές είναι από σιλικόνη μαλακή, θα μπορούσε όμως να έχει γίνει από κάποια νοσηλεύτρια στην προσπάθεια να τη βάλει στο παιδί».
Η μάρτυρας χαρακτήρισε «απίθανο» τον ισχυρισμό της κατηγορούμενης ότι έψαχνε δέκα λεπτά τους γιατρούς στο διάδρομο, λέγοντας πως «αντιθέτως φεύγοντας μετά το θάνατο του παιδιού μας ευχαριστούσε όλους».