Σάββατο, 23 Νοε.
11oC Αθήνα

Δίκη Ρούλας Πισπιρίγκου: «Δεν υπάρχει στοιχείο ότι οι γιατροί χορήγησαν την κεταμίνη» λέει η εισαγγελέας

Δίκη Ρούλας Πισπιρίγκου: «Δεν υπάρχει στοιχείο ότι οι γιατροί χορήγησαν την κεταμίνη» λέει η εισαγγελέας
eurokinissi

Συνεχίζεται για πάνω από έντεκα ώρες η μαραθώνια αγόρευση της εισαγγελέως της έδρας στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, για την ανθρωποκτονία και την απόπειρα ανθρωποκτονία της πρωτότοκης κόρης της Ρούλας Πισπιρίγκου, Τζωρτζίνας.

Η εισαγγελέας αναλύει όλα τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης της Ρούλας Πισπιρίγκου, τις μαρτυρικές καταθέσεις και τα στοιχεία της δικογραφίας.

Η κυρία Σπυριδωνίδου αναφέρθηκε εκτενώς στην αγόρευση της στους μάρτυρες, επιστήμονες, που προτάθηκαν από την υπεράσπιση, αποδομώντας τους ισχυρισμούς τους.

Για την ιατροδικαστή Ουρανία Δημακοπούλου η εισαγγελέας, σχολίασε: «Όλο αιτίες θανάτου μας έλεγε στην κατάθεση της. Αν κάποιος έμπαινε  και γκουγκλαρε τις αιτίες θανάτου που είπε, αυτό το παιδί ήταν μια ωρολογιακή βόμβα στο Καραμανδάνειο. Αναρωτιέμαι αν πράγματι είδε τα έγγραφα της δικογραφίας. Μπορεί να έχει γνώσεις, πλην όμως εδώ θα έπρεπε να μην ασχοληθεί με τα κλινικά θέματα αλλά να αρκέστηκε μόνο στο κομμάτι της επιστήμης της, τα νεκροτομικά ευρήματα για τα οποία δεν είπε». 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην κατάθεση του ιατροδικαστή Χρήστου Κραββαρίτη. «Γιατί ο κύριος Κραββαρίτης (ιατροδικαστής) χαρακτήρισε το θάνατο από υποξία ασφυκτικό; Δεν είναι. Δεν πνίγεσαι από κεταμίνη, δε παθαίνεις ασφυξία. Πρέπει να σκέφτονται οι μάρτυρες τι λένε. Για ασφυκτικό θάνατο μιλάμε ένα χρόνο τώρα;» είπε η εισαγγελέας, προσθέτοντας πως ο κ. Κραββαρίτης θα πρέπει να μείνει στην επιστήμη του.

«Δεν μπορεί ο κ. Κραββαρίτης να μιλάει για διασωλήνωση. Είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες; Δεν είναι όλες οι διασωληνώσεις ίδιες. Είναι τι χρειάστηκε ο γιατρός εκείνη τη στιγμή για να αντιμετωπίσει το περιστατικό.»

Για την κατάθεση του τοξικολόγου Αριστείδη Τσατσάκη η εισαγγελέας τόνισε ότι δεν υπάρχει αμφισβήτηση της ποσότητας της κεταμίνης που βρέθηκε ενώ παράλληλα επισήμανε ότι ο Νίκος Ράικος δεν μίλησε για δηλητηρίαση. «Προέκυψε ότι ο ιατροδικαστής δεν είχε άλλη αιτία θανάτου για αυτό και απευθύνθηκε στον κ. Ράικο» είπε η εισαγγελέας.

Νωρίτερα, η εισαγγελέας εξέφρασε την άποψη πως εάν είχε γίνει λάθος με τη κεταμίνη από τους γιατρούς, θα το έβλεπε η νοσηλεύτρια εξέφρασε η εισαγγελέας της έδρας στην αγόρευση της στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο. «Αν είχε γίνει λάθος θα το έβλεπε η νοσηλεύτρια βάρδιας, ενώ και η νοσηλεύτρια που αντικατέστησε τα φάρμακα αργότερα, θα έβρισκε την σπασμένη αμπούλα. Κανένα στοιχείο δεν υπάρχει ότι χρησιμοποιήθηκε κεταμίνη εκείνη την ημέρα» τόνισε η εισαγγελέας.

Η εισαγγελέας, διαβάζοντας βεβαίωση του νοσοκομείου ότι δεν χορηγήθηκε η κεταμίνη ούτε στην ανάνηψη, ούτε στη νοσηλεία της 9χρονης , αλλά και τα πρωτόκολλα για το φάρμακο τόνισε ότι
«είναι μία ουσία που αν πέσει σε λάθος χέρια μπορεί να επιφέρει τον θάνατο». Δεν υπάρχει στοιχείο που να αποδεικνύει πως  οι γιατροί χορήγησαν κεταμίνη στο παιδί».

Για την μέρα του θανάτου στο Παίδων ,η Εισαγγελέας υπογράμμισε πως η κατηγορούμενη  ενώ γνώριζε σε τι κατάσταση ήταν το παιδί περπατώντας σαν να «ψάχνει κάτι» , πλησίασε στη στάση νοσηλευτών και πως ήταν η νοσηλεύτρια η οποία την ρώτησε αν το παιδί κάνει νέο επεισόδιο. «Όταν οι γιατροί μπήκαν στο δωμάτιο το παιδί ήταν μελανιασμένο, «δεν είχε σφίξεις , ήταν σε ανακοπή» τόνισε η εισαγγελέας η οποία μίλησε για τις προσπάθειες των γιατρών να επαναφέρουν το παιδί αλλά και τα φάρμακα που του χορηγήθηκαν.

Όσο αφορά την ιατροδικαστική έκθεση που κάνει λόγο για δηλητηρίαση και όχι για ανθρωποκτονία η εισαγγελέας σημείωσε πως αυτός είναι νομικός όρος. «Σε αιφνίδιο θάνατο ο ιατροδικαστής δεν έχει υποχρέωση να χαρακτηρίσει το θάνατο ως ανθρωποκτονία όταν δεν υπάρχουν στοιχεία …Δεν έχει υποχρέωση αλλά ούτε τη δυνατότητα αν δεν υπάρχουν εμφανή σημάδια δεν μπορεί να χαρακτηρίσει ανθρωποκτονία , εγκληματική ενέργεια….» είπε απαντώντας στις αιτιάσεις της υπεράσπισης και η εισαγγελεας υπογράμμισε πως ο ιατροδικαστής επικαλέστηκε τις τοξικολογικές εξετάσεις που με βάση τη βιβλιογραφία μιλά για θανατηφόρα δόση κεταμίνης άρα για δηλητηρίαση.

Η εισαγγελική λειτουργός έκανε λόγο για ασφαλή συμπεράσματα από το μεταθανάτιο αίμα που ελήφθη από την Τζωρτζίνα εκφράζοντας τη θέση ότι «η ποσότητα της κεταμίνης σύμφωνα με την τοξικολογική και τους επιβαρυντικούς παράγοντες συνετέλεσε στην αιφνίδια ανακοπή» του παιδιού.

«Ουδέποτε υπήρξε αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων του εργαστηρίου του κ. Ράικου ο οποίος έχει μακρά συνεργασία με την ιατροδικαστική υπηρεσία» τόνισε η εισαγγελεας σχετικά με την αξιοπιστία του εργαστηρίου της Θεσσαλονίκης σε βάρος του οποίου έστρεψε τα βέλη της η υπεράσπιση κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

Για την εισαγγελική λειτουργό, η Ρούλα Πισπιρίγκου αδιαφορούσε για οτιδήποτε άλλο εκτός από το Μάνο Δασκαλάκη, ακόμα και όταν έπρεπε να είναι κοντά στο παιδί της . «Σε πρώτη μοίρα ήταν ο εαυτός της, όχι το παιδί της. «Εμένα ποιος με σκέφτεται» έλεγε στα μηνύματα, όχι το παιδί της που είχε εγκεφαλοπάθεια» σχολίασε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας.

Η εισαγγελική λειτουργός επιχείρησε να καταδείξει με κάθε τρόπο πως επρόκειτο για ένα παιδί υγιές, με «οχυρωμένη καρδιά». Μάλιστα, σχολιάστηκε το γεγονός ότι η Τζωρτζίνα μόνο στη ΜΕΘ δεν έκανε επεισόδια. «Είχε πάντα καλύτερη εικόνα στη ΜΕΘ όποτε έλειπε η μητέρα της», ενώ όπως αναφέρθηκε δεν υπήρχε μοτίβο στα επεισόδια. Όπως εξήγησε, από ένα σημείο και μετά οι γιατροί «οδηγήθηκαν στη σκέψη ότι η μητέρα εμπλέκεται στην κατάσταση της μικρής, καθώς όταν απουσίαζε η μητέρα το παιδί δεν εμφάνιζε επεισόδια», αλλά δεν ήταν δυνατόν να αποδειχθεί κάτι τέτοιο.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις