Κυριακή, 24 Νοε.
11oC Αθήνα

Δίκη Ρούλας Πισπιρίγκου: Κόντρα Κούγια – μάρτυρα για τον χρόνο διενέργειας της ΚΑΡΠΑ

Δίκη Ρούλας Πισπιρίγκου: Κόντρα Κούγια – μάρτυρα για τον χρόνο διενέργειας της ΚΑΡΠΑ

Βήμα-βήμα σε όλα τα στάδια νοσηλείας της μικρής Τζωρτζίνας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Πατρών αναφέρθηκε στην κατάθεση της, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, η μάρτυρας, παιδοχειρουργός, Ευστρατία Σαμκινίδου.

Νωρίτερα, κατά την έναρξη της διαδικασίας, ο συνήγορος της Ρούλας Πισπιρίγκου, Αλέξης Κούγιας, επανέφερε στο δικαστήριο το αίτημα να χορηγηθεί στην υπεράσπιση το φυλασσόμενο αίμα της Τζωρτζίνας προκειμένου να το εξετάσει ο τεχνικός σύμβουλος της κατηγορουμένης, ζήτησε να κληθεί να καταθέσει η παιδίατρος που παρακολουθούσε τα τρία παιδιά της οικογένειας ενώ προανήγγειλε και την κατάθεση μήνυσης σε βάρος νοσηλεύτριας του νοσοκομείου του Ρίο που εξετάστηκε την περασμένη Παρασκευή και διαμαρτυρήθηκε για μία παρατήρηση της εισαγγελέως της έδρας στην προηγούμενη  δικάσιμο.

«Η μάρτυρας Παπανίκου έχει  ψευδομαρτυρήσει. θα κάνουμε μήνυση στην επόμενη δικάσιμο. Απέκρυψε το γεγονός πως είναι πρώτη ξαδέλφη του πρώτου ξαδέλφου του Μάνου Δασκαλάκη και στενή φίλη του κ. Δασκαλάκη. Θα της υποβάλουμε μήνυση», τόνισε ο κ. Κούγιας.

Στη συνέχεια, η κυρία Ευστρατία Σαμκινίδου, στην έναρξη της κατάθεσης της, περιέγραψε το ιστορικό των νοσηλειών της μικρής Τζωρτζίνας τόσο από τον Απρίλιο μέχρι και τον Ιούλιο του 2021 όσο και αργότερα τον Ιανουάριο του 2022.

Η ιατρός αναφέρθηκε στις αγωνιώδεις προσπάθειες προκειμένου να σταθεροποιηθεί η μικρή Τζωρτζίνα όταν έφτασε στο νοσοκομείο τους.

«Αφού σταθεροποιήθηκε το παιδί ενημερώθηκαν και οι δύο γονείς από την ομάδα ιατρών που ήμασταν εκεί. Την ίδια ώρα στείλαμε δείγματα για εργαστηριακό έλεγχο, τοξικολογικό έλεγχο. Από τον εργαστηριακό έλεγχο, είχαμε αύξηση της  τιμής της τροπονίνης η οποία δεν είναι φυσιολογική. Αυτό προκύπτει από καταστάσεις στρες…Μειώθηκε τις επόμενες ημέρες και στις  10 έγινε φυσιολογική. Η Τζωρτζίνα έμεινε διασωληνωμένη γύρω στις 12 ημέρες», τόνισε η μάρτυρας.

Η εντατικολόγος επισήμανε πως η μικρή Τζωρτζίνα μετά την αποσωλήνωση δε φαινόταν να αντιδρά στα ερεθίσματα ενώ σταδιακά αναπτύχθηκε μία σπαστικότητα.

Η Τζωρτζίνα, όπως είπε η μάρτυρας,  έκανε καθημερινά φυσικοθεραπείες ενώ η μάρτυρας τόνισε πως για να διαπιστωθούν τα αίτια της ανακοπής αποφασίστηκε να γίνει γονιδιακός έλεγχος ενώ στη συνέχεια αποφασίστηκε και η τοποθέτηση απιδινωτή – βηματοδότη στο Ωνάσειο όπως και έγινε.

Η Τζωρτζίνα πήρε εξιτήριο στις 19 Ιουλίου 2021 ενώ στη συνέχεια νοσηλεύτηκε και πάλι τον Ιανουάριο του 2022.

«Στις 17/01/22 πριν την  εισαγωγή του παιδιού στο νοσοκομείο, είχε γίνει μαγνητική εγκεφάλου. Δύο ημέρες μετά ενημερωθήκαμε ότι το παιδί κάνει εμετούς. Στις 21 Ιανουαρίου 2022 είχαμε την πρώτη εισαγωγή στη ΜΕΘ. Ανέβηκε στη μονάδα, έκανε αποκορεσμό και βραδυκαρδία. Κατά τη διάρκεια της πρώτης νοσηλείας τέθηκε το παιδί σε εγκεφαλογράφο, παρέμεινε σταθερό. Την επόμενη 22/01 αναφέρεται ίδιο επεισόδιο. Εκλήθηκα εγώ. Το παιδί ήταν με οξυγόνο. Είχε ταχυκαρδία και λόγω όλης της κατάστασης το ανέβασα επάνω. Σύντομα απογαλακτίστηκε από το οξυγόνο. Ήταν συνεχώς καταγεγραμμένο σε μόνιτορ. Παρέμεινε  22 ώρες δεν έδειξε πρόβλημα. Η τρίτη εισαγωγή ήταν στις 26 Ιανουαρίου. Την επόμενη ημέρα αποφασίστηκε να φύγει και να πάει στην Αθήνα. Να δούμε από που προέρχεται», περιέγραψε η μάρτυρας. 

Πρόεδρος: Είναι υποχρεωτικό το πρωτόκολλο υποθερμίας; 

Μάρτυρας: Η υποθερμία είναι πρωτόκολλο μετά από τη καρδιακή ανακοπή, στις περισσότερες μονάδες, είναι διεθνή.

Πρόεδρος: Προφυλάσσει τον εγκέφαλο από μεγαλύτερη βλάβη;

Μάρτυρας: Ναι. Τα εγκεφαλικά κύτταρα είναι ευαίσθητα. Λίγα λεπτά μη οξυγόνωσης μπορούν να προκαλέσουν βλάβη. Προσπαθούμε να προστατέψουμε τον εγκέφαλο να μην έχει αιμάτωμα. 

Η μάρτυρας περιέγραψε αυτό που έχουν πει καταθέσει και άλλοι μάρτυρες σχετικά με τη συμπεριφορά της μητέρας και του πατέρα της Τζωρτζίνας. «Ερχόταν καθημερινά, συχνά, ήταν τυπικοί. Ο πατέρας ήταν ποιο συναισθηματικός, την χάιδευε, η μητέρα ήταν λίγο πιο ψυχρή, απομακρυσμένη. Βλέπουμε πολλές συμπεριφορές γονέων, η μητέρα ήταν πιο απομακρυσμένη, κρατούσε μία στάση πιο ψυχρή από τον πατέρα», περιέγραψε η μάρτυρας απαντώντας σε ερώτηση της προέδρου.

Πρόεδρος: Ενδιαφέρονταν για το παιδί; Πως πάει, τι θα γίνει; 

Μάρτυρας: Καθημερινά τους  ενημερώναμε εμείς. Ο πατέρας ρωτούσε ποιο πολλά, η μητέρα άκουγε.

Πρόεδρος: Υπέπεσε στην αντίληψή σας κάποιο παράπονο σε σχέση με τους χειρισμούς των ιατρών; 

Μάρτυρας: Οι χειρισμοί που κάναμε ήταν συλλογικοί. Κάθε φορά ενημερώναμε τους γονείς, δεν μου υπέπεσε στην αντίληψη μου ότι είχαν αρνηθεί κάτι.

Πρόεδρος: Τι είναι κεταμίνη;

Μάρτυρας: Είναι φάρμακο που το χρησιμοποιούμε στη μονάδα. Όταν θέλουνε να επιτύχουμε βέλτιστη καταστολή. Η κεταμίνη δίνεται πάντα για μικρό χρονικό διάστημα σε συνδυασμό. Η δοσολογία της είναι γύρω στο 1 με 2 μιλιγκραμ. Έχει παρενέργειες όπως μυδρίαση, σπασμοί, κλπ.

Πρόεδρος: Υπάρχει κάποια ιατρική εξήγηση, κάτι συχνό, κάτι σπάνιο, ένα στο εκατομμύριο, που να προκαλεί τέτοια επεισόδια και να έχει τέτοια συχνότητα κι συμπτωματολογία; Κάποιο μικρόβιο; 

Μάρτυρας: Εάν υπάρχει μικρόβιο θα φανεί. Στο σύνολο της νοσηλείας της Τζωρτζίνας, δεν μας έκανε κανένα πρόβλημα. Την δεύτερη την βίωσα εγώ, το παιδί απογαλακτίστηκε σε μισή ώρα από το οξυγόνο, δεν είχε σπασμούς, εγκεφαλογράφημα, καταγραφή 48 ωρη δεν έδειξε κάτι. Το τι έγινε στην παιδιατρική δεν το γνωρίζω. 

(…) 

Εισαγγελέας: Υπήρχε βελτίωση;

Μάρτυρας: Η μόνη βελτίωση που ίσως ήταν εμφανής ήταν ότι καταλάβαινε την παρουσία των γονέων της. Όταν η Τζωρτζίνα μιλούσε με τον πατέρα της και όταν ήταν κοντά η μητέρα της έδειχνε ένα χαμόγελο, είχε μια έκφραση.

Στη μάρτυρα υπέβαλε ερωτήσεις και η υπεράσπιση της Ρούλας Πισπιρίγκου με τον Αλέξη Κούγια να καταθέτει μήνυση για ψευδή κατάθεση καθώς όπως τόνισε στο δικαστήριο η μάρτυρας δεν απαντούσε στις ερωτήσεις του που αφορούσαν επιστημονικά ευρήματα ενώ έχει τις σχετικές ειδικές γνώσεις ως παιδοχειρούργος.

Στη συνέχεια ο κ. Κούγιας υπέβαλε και δεύτερη μήνυση στην μάρτυρα σχετικά με το ζήτημα της ΚΑΡΠΑ και ποιος είναι ο ενδεδειγμένος χρόνος διενέργεια της.

Ο συνήγορος υπεράσπισης της Ρούλας Πισπιρίγκου ρώτησε τη μάρτυρα για ποιο λόγο γιατί συνεχίζουν στα 30 λεπτά. «Γιατί το κάνετε, τι θέλετε; Η επιστήμη λέει ότι πρέπει να το αφήσετε. Γιατί δεν είναι παιδί πια, δεν μπορεί να κουνήσει χέρια πόδια…» τόνισε ο κ. Κούγιας ρωτώντας την μάρτυρα για να προσφύγει στη συνέχεια στο δικαστήριο επισημαίνοντας πως «το να μην απαντά κάποιος είναι ψευδής κατάθεση. Να καταγραφεί στα πρακτικά η απάντηση της μάρτυρα…Γιατί συνεχίζει πέραν των 30 λεπτών;»

Αλ. Κούγιας: Σε ποιο βιβλίο αναφέρεται ότι συνεχίζετε και μετά τα 30 λεπτά…

Μάρτυρας: Οι οδηγίες των Άγγλων του 21 και από την αμερικάνικη εταιρεία αυτές είναι.

Αλ. Κούγιας: Σε ποιο σύγγραμμα είναι αυτά;

Μάρτυρας: Είστε πολύ έξυπνος να τα βρείτε και να τα κατεβάσετε.

Κούγιας: Που να πάμε στο Διαδίκτυο στον όρκο που δώσατε. Που να τα βρούμε; Όταν διακόψουμε για λίγο να το βρούμε.

Μάρτυρας: Νομίζω ότι το έχω ξεκαθαρίσει.

Αλ.Κούγιας: Η κυρία κατηγορουμένη υποβάλλει καινούργια μήνυση στην μάρτυρα για ψευδορκία. Δεν υπάρχει κανένα σύγγραμμα, κανένα εγχειρίδιο που να λέει αυτά. Δεν έχουν ειπωθεί σε κανένα συνέδριο.

Μάρτυρας: Σας είπα τα καινούργια δεδομένα του 21 του Ηνωμένου Βασιλείου και την Αμερικανική Εταιρεία Εντατικής. Αυτά δεν ανακοινώνεται στα βιβλία, αυτές τις οδηγίες τις βλέπουμε όλοι οι εντατικολόγοι. Το αν θα συνεχίσει όμως από και εκεί και πέρα μια ΚΑΡΠΑ είναι και υποκειμενικό.

Αλ.Κούγιας: Εσείς μαζί με τον κ. Ηλιάδη γιατί συνεχίζετε και θέλετε παιδιά φυτά; Μήπως το κρατάτε γιατί θέλετε να κάνετε μεταμοσχεύσεις….

(…)

Αλ. Κούγιας: Σε αυτές τις ημέρες που έμεινε το παιδί στο νοσοκομείο, όσο ήταν από την εποπτεία σας εκτέλεσε μία εντολή;

Μάρτυρας: Όχι.

Αλ. Κούγιας: Ποιες είναι οι εντολές;

Μάρτυρας : Λεκτικές. Με βλέπεις, παρακολούθησε τα χέρια του, που είναι η μαμά.

Αλ. Κούγιας : Έχουν σχέση με εγκέφαλο;

Μάρτυρας : Ναι. 

Αλ. Κούγιας : Τι σημαίνουν για τη νοημοσύνη αυτές οι εντολές;

Μάρτυρας : Ότι το παιδί δεν έχει νοημοσύνη.

Αλ. Κούγιας : Έχετε πει ότι μάλλον δεν βλέπει. Πως το αντιλαμβάνεστε;

Μάρτυρας: Κατά τη διάρκεια της εξέτασης κοιτάζεις εάν εστιάζει εγώ είχα την αίσθηση ότι δεν παρακολουθούσε.

Η μάρτυρας, απαντώντας στη συνέχεια σε ερωτήσεις του Αλέξη Κούγια, τόνισε ότι «η ενημέρωση των γονέων για την κρισιμότητα της κατάστασης έγινε από πρώτη στιγμή. Από την ώρα που έγινε μαγνητική και αποσωληνώθηκε, ενημερώνονταν πρωί-βράδυ. Από τη στιγμή που αποσωληνώθηκε ενημερώθηκαν και για την κατάσταση του παιδιού».

Ο κ. Κούγιας τόνισε και σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου πως η πλευρά της υπεράσπισης της κατηγορουμένης είναι πως το παιδί αντιμετώπιζε καρδιολογικά προβλήματα που δεν αντιμετωπίστηκαν με την μάρτυρα να απαντά πως έγινε ένας καρδιολογικός έλεγχος από την κυρία Καρατζά στις 12 Απριλίου 2023.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις