Ένα παιδάκι που έδινε «μάχη» για τη ζωή του, μία μητέρα η οποία δε θρηνούσε και μία ανακοπή που δεν είχε δει ξανά τέτοια στη ζωή του. Αυτήν την εικόνα σκιαγράφησε στο δικαστήριο ο έμπειρος εντατικολόγος, Ανδρέας Ηλιάδης, ο οποίος δέχθηκε ερωτήσεις από την πρόεδρο, την εισαγγελέα και τους συνηγόρους υποστήριξης της κατηγορίας και υπεράσπισης της Ρούλας Πισπιρίγκου.
Σχετικά με τις επαφές που είχε με τους γονείς της μικρής Τζωρτζίνας, το Μάνο Δασκαλάκη και τη Ρούλα Πισπιρίγκου ο μάρτυρας, ο οποίος συγκίνησε και την έδρα του Δικαστηρίου, είπε πως ο Μάνος Δασκαλάκης έκανε περισσότερες ερωτήσεις ενώ η Ρούλα Πισπιρίγκου «περιμένεις να έχει πιο έντονες αντιδράσεις, όπως μία μητέρα, πράγμα που δεν είδα. Ένα θρήνο.
Ο κ. Ηλιάδης εξήγησε πως «υπάρχουν περιπτώσεις που έρχονται παιδιά από εξωτερικό, βλέπεις μία διαφοροποίηση στους γονείς, πως είναι πιο ψυχροί. Έτσι ήταν. Μας είπε από μόνη της η μητέρα «παγοκολώνα θα με βλέπετε διότι έχω περάσει πάρα πολλά και το συναίσθημα αυτό δε θα το βγάλω»».
Πρόεδρος: Υπάρχουν γονείς που δεν κλαίνε αλλά εκδηλώνουν την αγωνία για την κατάσταση του παιδιού με άλλες ενέργειες;
Μάρτυρας: Μπορώ να σας πω πως αυτή η συμπεριφορά της δεν ήταν αναμενόμενη για την εικόνα που είχε η μικρή.
Πρόεδρος: Ερχόταν στα επισκεπτήρια;
Μάρτυρας: Ναι ήταν τυπική.
Πρόεδρος: Σε όλα; Παρέμενε όλη την ώρα;
Μάρτυρας: Ήταν τυπική στα ωράρια, τυπική στην παρουσία της, δεν είναι μία μητέρα που την ψάχναμε στα τηλέφωνα.
Σε ερώτηση της προέδρου για ένα περιστατικό που είχε συμβεί με την κατηγορούμενη και τις φωτογραφίες που είχε πίσω από το γραφείο του με παιδιά, ο μάρτυρας περιέγραψε:
«Δεν ήταν συνηθισμένη αντίδραση. Ρωτούσε για ένα Ιταλάκι, βαριά περίπτωση, μου έκανε εντύπωση. Ρωτούσε αν μίλησε, αν περπάτησε, πως ήταν. Διαπίστωσα πως υπήρχε ενδιαφέρον».
Ο μάρτυρας είπε πως ζήτησε από την κατηγορούμενη να του στείλει βίντεο με τα επεισόδια σπασμών που έκανε η μικρή Τζωρτζίνα και μάλιστα τόνισε πως όταν το παιδάκι μεταφερόταν στην εντατική δεν έκανε αυτά τα επεισόδια. Περιέγραψε μάλιστα τι έδειχναν αυτά τα βίντεο όπως του ζητήθηκε από τη μητέρα.
«Είναι ένα παιδί που κλαίει με εναλλαγές. Το βίντεο εστιάζει περισσότερο στο μόνιτορ. Τα μόνιτορ δεν δείχνουν παθολογική δραστηριότητα και δεν είναι παθολογικά. Υπάρχουν ανεξήγητα φαινόμενα…
Κατέληξα πως επρόκειτο για δυσπραγία της καρδιάς σε κάτι. Παρατηρήθηκε και βραδυκαρδία. Το αποδίδω, στη διαταραχή πρόσληψης οξυγόνου στην καρδιά με τρόπο που δεν μπορώ να εξηγήσω. Μου έκανε εντύπωση που η νοσηλεύτρια μου ανέφερε μυδρίαση στο μάτι… Υπάρχει η κεταμίνη που κάνει διαστολή της κόρης και ταχυκαρδία» τόνισε ο μάρτυρας.
Πρόεδρος: Λέτε πως σε ένα από αυτά τα επεισόδια ενεργοποιήθηκε ο βηματοδότης.
Μάρτυρας: Ναι. Μου έκανε εντύπωση, είχα μεγάλη αγωνία και παρακολούθησα και έχω καταγράψει όλη την εφημερία. Ήταν τόσο καλός ο ρυθμός της Τζωρτζίνας. Και μάλιστα έκανα βιντεοκλήση τη μητέρα, μιλούσαμε, τραγουδούσαμε. Ήταν ένα χαρούμενο παιδί η Τζωρτζίνα.
Μάλιστα η αναφορά του μάρτυρα στη μικρή Τζωρτζίνα προκάλεσε τη συγκίνηση της έδρας του δικαστηρίου και ειδικά της προέδρου.
Πρόεδρος: Είπατε σας πήρε τηλέφωνο η κατηγορουμένη κατά τη διάρκεια δεύτερης ανακοπής, πως ήταν;
Μάρτυρας: Απλή διατύπωση, δε θυμάμαι έντονη συναισθηματική φόρτιση.
Πρόεδρος: Σας είπε γιατί εστίαζε στο μόνιτορ και όχι στο παιδί;
Μάρτυρας: Όχι δεν το είχαμε συζητήσει.
Πρόεδρος: Γνωρίζετε την κεταμίνη;
Μάρτυρας: Ναι είναι ένα φάρμακο, όπλο στη ΜΕΘ και έχει πολλές εφαρμογές. Πρόσφατα είχαμε ένα παιδάκι με βρογχικό άσθμα που του το χορηγήσαμε και σώθηκε η ζωή. Είναι ένα όπλο που χρησιμοποιείται στην επείγουσα διασωλήνωση.
Πρόεδρος: Χορηγήσατε στη Τζωρτζίνα κεταμίνη;
Μάρτυρας: Στην προσπάθεια να έχουμε καλύτερη καταστολή δοκιμάζουμε αρκετά φάρμακα, δώσαμε δεν τη φοβόμαστε. Στα χέρια τα δικά μας είναι ασφαλής. Έχει κάποιες παρενέργειες, είναι ένα φάρμακο που κάνει σιελόρροια. Αν κάποιος δώσει κεταμίνη για να κάνει διασωλήνωση το στόμα του ασθενούς κάνει σάλια και πρέπει να προηγηθεί άλλο φάρμακο για να στεγνώσει το παιδί από το φάρμακο. Είναι καλό φάρμακο με καλά αποτελέσματα. Αρκετά ασφαλές. Μπορεί ο γιατρός ανάλογα με το τι θέλει να πετύχει να χορηγήσει τη δόση. Αν την χορηγήσει γρήγορα μπορεί να έχει και αναπνευστική ανακοπή. Μεταβολίζεται δεν παραμένει πολύ ώρα στον οργανισμό. Η κεταμίνη στην Ελλάδα είναι μία, είναι συγκεκριμένο το φάρμακο είναι μόνο πρωτόκολλο από τον ΙΦΕΤ, δε μπορείς να το βρεις πουθενά, υπογράφει ο γιατρός όταν το παίρνει.
Ο μάρτυρας μάλιστα απαντώντας σε ερωτήσεις της εισαγγελέως σχετικά με την ανακοπή που υπέστη η μικρή Τζωρτζίνα στο Καραμανδάνειο και εάν υπήρχε καθυστέρηση από κάποιον επαγγελματία υγείας τόνισε:
«Για μένα ο κρίσιμος χρόνος είναι η καθυστέρηση του φροντιστή προς τρίτα άτομα. Πιστεύω πως ο χρόνος ήταν μεγάλος. Σίγουρα πάνω από 4, κοντά στα δέκα λεπτά. Έτσι πιθανολογώ από τις γνώσεις και την εμπειρία μου» είπε ο μάρτυρας.
Εισαγγελέας: Είχε αγωνία κατηγορούμενη γιατί έπαθε ανακοπή η Τζωρτζίνα;
Μάρτυρας: Υπήρχε πάντα στις συζητήσεις αλλά όχι με έμφαση.
Εισαγγελέας: Το παιδί είχε συναίσθηση, καταλάβαινε;
Μάρτυρας: Είναι κοριτσάκι με ιδιαίτερες δεξιότητες. Έχουμε επαφή με πολλά παιδάκια όπως η Τζωρτζίνα αλλά το λέω ξανά πως μου έκανε εντύπωση που γελούσε. Ήθελα να το μοιραστώ αυτό με τη μητέρα.
Εισαγγελέας: Πως αντέδρασε;
Μάρτυρας: Χάρηκε.
Εισαγγελέας: Είχε προσπαθήσει εκείνη να δημιουργήσει χαρά στο δωμάτιο με Τζωρτζίνα;
Μάρτυρας: Εμείς προσπαθούσαμε να τους φέρουμε κοντό. Είχαμε δώσει άδεια να κατέβουν στο έξω χώρο. Περίμενα όταν αποσωληνώθηκε ήθελα μία κλειστή, ζεστή επαφή με το παιδί.
Σύνεδρος (εκ δεξιών): Διαγνώσατε στο στάδιο αποσηλώνησης κάτι στη μητέρα;
Μάρτυρας: Όχι. Συνήθως σε αυτό το στάδιο η χαρά είναι τεράστια.
Σύνεδρος (εκ δεξιών): Αυτή τη χαρά τη βιώσατε;
Μάρτυρας: Όχι.
Ερωτήσεις Αλ. Κούγια
Οι τόνοι ανέβηκαν στη δικαστική αίθουσα όταν ο Αλέξης Κούγιας άρχισε να ρωτάει για το εάν πόσες μεταμοσχεύσεις έχει πραγματοποιήσει και κυρίως στο εξωτερικό.
Αλ. Κούγιας: Φημίζεστε πως στέλνετε όργανα μεταμοσχεύσεων στο εξωτερικό.
Μάρτυρας: Είμαι περήφανος για αυτό. Ο Ηλιάδης δεν είναι κούριερ να μεταφέρει οργάνα. Ό,τι είπε ο συνήγορος είναι προσβολή στον εθνικό οργανισμό μεταμοσχεύσεων, προσβολή στους γονείς που έχουν χορηγήσει όργανα. Είναι ύψιστο αγαθό να δίνει η μητέρα την καρδιά του δικού τους παιδιού για να ζήσει ένα άλλο.
Αλ. Κούγιας: Είναι αλήθεια πως στέλνετε τα όργανα στο εξωτερικό στα νοσοκομεία που έχετε επαφή και μιλάνε μαζί σας και στην Ελλάδα κρατάτε μόνο μάτια;
Μάρτυρας: Αυτά είναι εκτός πραγματικότητας.
Αλ. Κούγιας: Πόσες φορές έχετε στείλει όργανα;
Μάρτυρας: Είμαι περήφανος. Πάρα πολλές φορές.
Αλ. Κούγιας: Πόσες φορές έχετε μιλήσει με γονείς και τους έχετε πείσει να δώσουν όργανα;
Μάρτυρας: Ο συντονιστής αυτών των ευαίσθητων θεμάτων, ο μόνος υπεύθυνος είναι ο ΕΟΜ οργανισμός μεταμοσχεύσεων. Εμείς έχουμε υποχρέωση να προτείνουμε τη δωρεά οργάνων.
Αλ. Κούγιας: Πόσες φορές έχετε κάνει αυτή τη διαδικασία;
Μάρτυρας: 3 στο εξωτερικό. 14 συνολικά.
Αλ. Κούγιας: Ποια ήταν τελευταία;
Μάρτυρας: Προστατέψτε με
Πρόεδρος: Πείτε μας για τελευταία.
Μάρτυρας : Ο Θωμάς και η μικρή Ειρήνη. Αυτό δεν έχει σχέση με την υπόθεση και δεν θέλω να απαντήσω.
Αίτημα για κατ´ αντιπαράσταση
Ο Αλέξης Κούγιας υπέβαλε αίτημα στο δικαστήριο, μετά τα όσα κατέθεσε ο κ. Ηλιάδης, προκειμένου να κληθούν και να καταθέσουν η ιατροδικαστής Χρ. Τσάκωνα, ο ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης, η προϊσταμένη της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Πατρών Αγγελική Τσιόλα. Μάλιστα ζήτησε την κατά αντιπαράσταση εξέτασης τους με τον κ. Ηλιάδη.
Η δίκη συνεχίζεται στις 25 Απριλίου.