Site icon NewsIT
06:28 | 07.10.20

Δίκη Χρυσής Αυγής: «Εγέρθητι» για 5 ως 15 χρόνια φυλακή – Σήμερα γράφεται ιστορία

δίκη Χρυσής Αυγής
Newsit Newsroom

Μια δίκη «μαραθώνια», για μια υπόθεση - ανοιχτή πληγή στην ελληνική κοινωνία. Τι περιμένουμε σήμερα στο Εφετείο. Η ετυμηγορία για την δίκη της Χρυσής Αυγής, οι προβλεπόμενες ποινές, οι απουσίες και μια ηχηρή παρουσία. Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για μια μέρα ιστορική.

«Ο Ρουπακιάς ήξερε πολύ καλά τον στόχο του… Ήξερε πού να πάει όταν κατέβηκε από το αυτοκίνητο…Αλλά και οι άλλοι που ήδη χτυπούσαν τον Φύσσα δεν αιφνιδιάστηκαν. Φαινόταν σαν να υπήρχε συνεννόηση…Πήγαν αμέσως πίσω από τον Ρουπακιά και του άνοιξαν χώρο για να μην μπορεί να ξεφύγει ο Φύσσας».

Με αυτά τα λόγια η αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, Π. Κ., είχε περιγράψει στο Δικαστήριο, στην πολύκροτη δίκη για την Χρυσή Αυγή, τα όσα είδε το βράδυ της 18ης Σεπτεμβρίου 2013 όταν ο 34χρονος μουσικός έπεφτε νεκρός από τη μαχαιριά του Γιώργου Ρουπακιά. Μαζί με τη φίλη της, Δ. Ζ., η οποία επίσης κατέθεσε στο Δικαστήριο, εκείνο το βράδυ κάθονταν σε ένα παγκάκι στην οδό Τσαλδάρη από όπου είδαν όσα όλα εκτυλίχθηκαν.

Η ώρα της κρίσης της ελληνικής δικαιοσύνης έφτασε μετά από 5, 5 χρόνια ακροαματικής διαδικασίας. Σήμερα, Τετάρτη 07.10.2020, στις 11:00 το πρωί, το Δικαστήριο θα ανακοινώσει την ετυμηγορία του για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης, τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, την επίθεση σε βάρος των Αιγύπτιων αλιεργατών, την επίθεση σε βάρος αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ.

Ιστορική απόφαση στην δίκη της Χρυσής Αυγής

Η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας το οποίο συνεδριάζει εδώ και πεντέμισι χρόνια, από τις 20 Απριλίου 2015, σε κάθε περίπτωση, αποτελεί μία ιστορική στιγμή και θα δώσει απάντηση σε ένα κρίσιμο ερώτημα, μεγάλης νομικής αλλά και ουσιαστικής σημασίας.

Το Δικαστήριο θα κρίνει εάν η Χρυσή Αυγή λειτουργούσε ως εγκληματική οργάνωση με τον μανδύα του πολιτικού κόμματος

Πρόκειται για μία κρίση η οποία θα αφήσει, σε κάθε περίπτωση, το στίγμα της στην ελληνική κοινωνία που αναμένει με εξαιρετικό ενδιαφέρον την ετυμηγορία των δικαστών.

Η ελληνική κοινωνία αναμένει από το δικαστήριο μία δίκαιη κρίση, η οποία να ανταποκρίνεται στο αποδεικτικό υλικό της δικογραφίας, την στιγμή που κρίνει, εάν ένα πολιτικό κόμμα, το οποίο είχε εισέλθει στο ελληνικό κοινοβούλιο, δρούσε ως εγκληματική οργάνωση, η οποίο ως πυρήνα της, είχε βίαιες εγκληματικές ενέργειες.

Απόντες οι κατηγορούμενοι – Παρούσα όπως πάντα η Μάγδα Φύσσα

Η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής βρέθηκε στη δικαστική αίθουσα μόνο για να απολογηθεί. Και τότε, η μόνιμη επωδός των κατηγορουμένων για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης ήταν πως η δίωξή τους ήταν πολιτική.

Αντίθετα, εκείνη που δεν έλειψε σχεδόν ποτέ από τη δικαστική αίθουσα ήταν η Μάγδα Φύσσα. Το πρόσωπό της σημάδεψε επί πεντέμισι χρόνια την δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής και τη δολοφονία του μοναχογιού της, Παύλου.

Ακόμα και τις δύσκολες εκείνες ημέρες, που δεχόταν, μέσα στο ακροατήριο, επιθέσεις και οι οπαδοί της Χρυσής Αυγής την ρωτούσαν προκλητικά «πού είναι ο Παύλος σου τώρα;» ή όταν η εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή των κατηγορουμένων για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, η Μάγδα Φύσσα δεν λύγισε.

Click4more: Δίκη Χρυσής Αυγής: Μόνο αίμα και καμία τιμή – Το χρονικό του ναζιστικού εφιάλτη

Εκτός από την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, το δικαστήριο συνεκδικάζει και την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγυπτίων ψαράδων, τον Ιούνιο του 2012 στο Πέραμα, για την οποία κάθονται στο εδώλιο 5 κατηγορούμενοι, ενώ 4 είναι αντιμέτωποι με την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ, στις 12 Σεπτεμβρίου 2013 στο Πέραμα.

Μεταξύ των κακουργημάτων που φέρονται να διέπραξαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είναι η δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα, η απόπειρα δολοφονίας μαθητή στο Παλαιό Φάληρο και ο εμπρησμός καταστήματος υπηκόου Καμερούν στην Πλατεία Αμερικής, υποθέσεις οι οποίες έλαβαν χώρα το 2013, δικογραφίες οι οποίες έχουν κριθεί από άλλα ακροατήρια αλλά οι κατηγορούμενοι σε αυτές δικάζονται και για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης από το παρών δικαστήριο.

Τι θα κρίνουν σήμερα οι δικαστές στην δίκη της Χρυσής Αυγής – Οι ποινές και το χρονοδιάγραμμα

Η πρόεδρος του Δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη, θα ανακοινώσει σήμερα εάν οι κατηγορούμενοι τέλεσαν τα αδικήματα που τους αποδίδονται, εάν, δηλαδή, είναι ένοχοι ή αθώοι.

Πιθανότατα η ανακοίνωση της απόφασης θα αρχίσει από την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, θα συνεχιστεί με τις επιθέσεις σε βάρος των Αιγύπτιων Αλιεργατών και των αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ και θα καταλήξει στο αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης.

Click4more: Δίκη Χρυσής Αυγής: Αυτοί οι δρόμοι είναι κλειστοί την Τετάρτη 07/10

Η τελική απόφαση θα καθορίσει και την χρονική διάρκεια της εκφώνησής της καθώς στην περίπτωση που το δικαστήριο καταλήξει σε ενοχή των κατηγορουμένων για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης εκτιμάται πως θα απαιτηθούν κατ΄ελάχιστον τέσσερις δικάσιμοι για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Μετά την εκφώνηση της απόφασης επί της ενοχής, οι δικηγόροι υπεράσπισης, θα λάβουν το λόγο για να ζητήσουν ελαφρυντικά, θα ακολουθήσει σχετική εισαγγελική πρόταση ενώ το δικαστήριο θα προχωρήσει σε νέα διάσκεψη καθώς η αναγνώριση ελαφρυντικού σε έναν κατηγορούμενο μπορεί να αλλάξει το πλαίσιο της ποινής που αντιμετωπίζει. Για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης προβλέπεται ποινή από 5 έως 15 χρόνια (με ελαφρυντικό: από 2 έως 8) ενώ για την ένταξη από 5 έως 10 (με ελαφρυντικό από 1 έως 5).

Μετά την ανακοίνωση των ποινών θα κριθεί αν θα δοθεί ή όχι αναστολή εκτέλεσης της ποινής.

Αν όμως οι δικαστές αποφασίσουν απαλλαγές για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, τότε ο χρόνος για την ολοκλήρωση της δίκης θα είναι σαφώς συντομότερος.

Η ταυτότητα της δίκης της Χρυσής Αυγής

Η πολύκροτη δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής πέρασε από σαράντα κύματα καθώς αυτά τα πεντέμισι χρόνια «σκόνταψε» από τις κινητοποιήσεις των δικηγόρων, μέχρι την πανδημία του κορονοϊού.

Click4more: Χρυσή Αυγή: Ασύλληπτα μέτρα ασφαλείας για την ιστορική μέρα! «Φρούριο» το Εφετείο

Τελικά, το κοντέρ έγραψε… 453 συνεδριάσεις μέχρι το δικαστήριο να φτάσει στην ανακοίνωση της ετυμηγορίας του. Κατά τη διάρκεια των 453 συνεδριάσεων, εξετάστηκαν συνολικά 216 μάρτυρες, εκ των οποίων οι 131 ήταν κατηγορίας, 16 προτάθηκαν από την πολιτική αγωγή και άλλοι 69 από την υπεράσπιση. Αναγνώστηκαν 438 έγγραφα, μεταξύ των οποίων στοιχεία που αφορούν στην σαραντάχρονη πορεία της Χρυσής Αυγής, από το 1980 έως τον παρόντα χρόνο, πλήθος δικαστικών αποφάσεων με ενέργειες που αποδίδονται σε μέλη της αλλά και ψηφιοποιημένο υλικό (βίντεο, καταγεγραμμένες συνομιλίες, φωτογραφίες και άλλα) που ξεπερνά τα δύο terrabyte.

Οι απολογίες, τα «εσωτερικά μαχαιρώματα» και… η απλή ανθρωποκτονία

Οι κατηγορούμενοι στις απολογίες τους, ο Νίκος Μιχαλολιάκος και τα άλλα πρώην κοινοβουλευτικά στελέχη της Χρυσής Αυγής, επιχείρησαν να ρίξουν το μερίδιο της ευθύνες σε… πολιτικές διώξεις. Ο Νίκος Μιχαλολιάκος που, κατά την κατηγορία, υπήρξε ο «απόλυτος ηγέτης» της Χρυσής Αυγής, προσπάθησε να αποσυνδέσει το όνομά του από τη δολοφονία Φύσσα ενώ μίλησε και με απαξία για πρώην στενούς του συνεργάτες και συγκατηγορούμενούς του βουλευτές.

Είναι χαρακτηριστικό πως αναφερόμενος στον Δημήτριο Κουκούτση τον χαρακτήρισε «παλαιοκομματικό και Μαυρογιαλούρο», για τον Στάθη Μπούκουρα είπε πως ήταν «πρώην ΠΑΣΟΚος που πουλούσε τυρόπιτες και πεϊνιρλί», ενώ μιλώντας για τον Κώστα Μπαρμπαρούση τον περιέγραψε ως «βοσκό που έβοσκε πρόβατα στην Αιτωλοακαρνανία».

Προηγήθηκε η σοκαριστική απολογία του Γιώργου Ρουπακιά ο οποίος έκανε λόγο για «μία απλή ανθρωποκτονία»

Στη συνέχεια, ακολούθησε τον Δεκέμβριο του 2020, η πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, η οποία ζήτησε την αθώωση της πλειοψηφίας των κατηγορουμένων, καταλήγοντας ότι η δολοφονία του Παύλου Φύσσα ήταν μεμονωμένο περιστατικό. Η εισαγγελική λειτουργός υποστήριξε ότι οι κατηγορούμενοι θα πρέπει να αθωωθούν, κατά περίσταση, από τις κατηγορίες της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, καθώς δεν προέκυψε κάποιο στοιχείο που να καταδεικνύει ότι υπήρξε σχεδιασμός για την δράση κάποιας εγκληματικής οργάνωσης, ούτε ουδέποτε φαίνεται να δόθηκε εντολή από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής για την τέλεση κακουργηματικών πράξεων. Μάλιστα, αναφερόμενη στις «πύρινες» ομιλίες των βουλευτών εξέφρασε την θέση ότι ήταν «οξείες πολιτικές εκφράσεις, που δεν ήταν ικανές να προκαλέσουν την τέλεση εγκλημάτων».

Εν αναμονή της ιστορικής απόφασης…

Φωτογραφίες αρχείου: Intime.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version