Η σχέση του Γιώργου Ρουπακιά με τη Χρυσή Αυγή βρέθηκε- για μια ακόμα φορά- στο επίκεντρο των ερωτήσεων των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης κατά την εξέταση της αδελφής του Χρυσούλας ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του δικαστηρίου στη μάρτυρα επιδείχθηκε, μεταξύ άλλωνν, φωτογραφία στην οποία φαίνεται ο κατηγορούμενος Γιώργος Πατέλης, φερόμενος ως πυρηνάρχης της Νίκαιας, μαζί με τον γιο του Γιώργου Ρουπακιά. “Θα εμπιστεύοσασταν έναν ξένο για να φωτογραφηθεί με το παιδί σας;” ήταν η ερώτηση που τέθηκε στη μάρτυρα από συνήγορο πολιτικής αγωγής χωρίς όμως εκείνη να απαντήσει.
Πολιτική Αγωγή: Όπως είπατε ο αδελφός σας δεν ήξερε όυτε κρέας να κόβει. Γιατί του εμπιστευτήκατε το μαχαίρι;
Μάρτυρας: …
Πολιτική Αγωγή: Ο Ρουπακιάς είχε σκοπό να φύγει (σ.σ αμέσως μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα);
Μάρτυρας: Το ρώτησα αν είχε σκοπό να φύγει και μου είπε ότι δεν πρόλαβε να φύγει …
Πολιτική Αγωγή: Είπατε πως όταν πήγατε στο Αστυνομικό Τμήμα να δείτε τον αδελφό σας το συγκεντρωμένο πληθος τον αποκαλούσε . Και αυτό ενώ ακόμη δεν είχε διαρεύσει στα ΜΜΕ τι ακριβώς συνέβη …Πως γίνετε αυτό;
Μάρτυρας: Δεν μπορώ να το ξέρω.
Πολιτική Αγωγή: Από που εκπαιδεύτηκε ο Ρουπακιάς να κάνει τέτοια χρήση του μαχαιριού από τη στιγμή που λέτε ότι δεν τρώει ούτε το φαγητό του με το μαχαίρι;
Μάρτυρας: Δεν γνωρίζω.
Πολιτική Αγωγή: Στις Θερμοπύλες τι πήγατε να τιμήσετε; Τι είδατε;
Μάρτυρας: Το Λεωνίδα και τους 300.
Πολιτική Αγωγή: Στο Μελιγαλά τι θέλατε να τιμήσετε;
Μάρτυρας: Τους ανθρώπους που σφαγιάστηκαν.
Πολιτική Αγωγη: Από ποιους;
Μάρτυρας: Από τους κομμουνιστές.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η μαρτυρας ξεκαθάρισε πως: “Αν δεν ήταν ο αδελφός μου στη Χρυσή Αυγή μπορεί και γω να μην ήμουν ψηφοφόρος. Με συγκίνησε η προσφορά τους σε τρόφιμα, ρούχα, αίμα…”.
Πολιτική Αγωγή: Σε ποιους έδιναν αίμα;
Μάρτυρας: Σε Έλληνες.
Εν τω μεταξυ, τα σχόλια δικηγόρων της υπεράσπισης κατά την εξέταση απο την πολιτική αγωγή της αδελφής Ρουπακιά προκάλεσαν την αντίδραση της προέδρου η οποία ανέφερε: “δεν είναι συμπεριφορά αυτή υπερασπιστή” και προειδοποίησε ότι θα εφαρμόσει την ειδική διάταξη που αφορά τους δικηγόρους,
Υπεράσπιση: Σε βάρος της Χρυσής Αυγής αποδίδεται μια βαριά μομφή περί εγκληματικής οργάνωσης. Έχετε ακούσει ποτέ εγκληματική οργάνωση να παρελαύνει παρουσία της αστυνομίας;
Μάρτυρας: Όχι
Υπερασπιση: Στις συγκεντρώσεις που πήγατε πως ήταν; Ήταν ανοιχτές ή κλειστές;
Μάρτυρας: Ήταν ανοιχτές.
Υπεράσπιση: Υπήρχε κανόνας για το τι θα φοράτε;
Μάρτυρας: Όχι, εμένα κανένας δεν μου είπε κάτι.
Υπερασπιση: Είπατε ότι σας υπέβαλλαν ίδιες ερωτήσεις με διαφορετικούς τρόπους στην ανάκριση;
Πρόεδρος: Αν η ίδια έχει οποιοδήπτε παράπονο, είχε το δικαίωμα να αντιδράσει. Εσείς θα κάνετε ερωτήσεις μόνο για τα γεγονότα.
Λίγη ώρα μετά στο επίκεντρο των ερωτήσεων των συνηγόρων υπεράσπισης αυτή τη φορά βρέθηκε το περιεχόμενο της κατάθεση που είχε δωςει η μάρτυρας στην ανάκριση.
Συγκεκριμένα, οι συνήγοροι υπεράσπισης ρώτησαν τη μάρτυρα για τον αν η ίδια είχε μιλήσει στην ανακρίτρια για τάγματα εφόδου, μηνύματα και δράσεις της Χρυσής Αυγής.
Απαντώντας η μάρτυρας ανέφερε πως απαντούσε σε ερωτήσεις που της υπέβαλλαν οι ανακρίτριες, οι περισσότερες από τις οποίες προέρχονταν από συνομιλίες που έχουν καταγραφεί. “Κατέθετα πεντέμισι ώρες” είπε και υποστήριξε μάλιστα πως δεν θυμάται να της διάβασαν την κατάθεση της πριν υπογράψει.
Οι εν λόγω ερωτήσεις προκάλεσαν το σχόλιο της προέδρου της έδρας κ. Μαρίας Λεπενιώτη, η οποία απευθυνόμενη σε συνήγορο υπεράσπισης, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε : “Η μάρτυρας είναι ένα έξυπνο άτομο. Αν θεωρεί οτι πιέστηκε, δεν καταγράφηκαν στην ανάκριση τα γεγονότα όπως τα είπε η ίδια έχει δικαίωμα να προσφύγει. Αν εχει παράπονο οτι δεν κατέγραψαν τις απαντήσεις όπως τις έδωσε η ίδια έχει αυτό το δικαιωμα…”.
Απαντώτας σε άλλες ερωτήσεις η μάρτυρας κατέθεσε πως έχει δεχθεί απειλές και κατάρες μέσω Facebook υπογραμμίζοντας πως τρεις μέρες πριν ξεκινήσει η δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, της έκαψαν και τα δυο μαγαζιά της.
Να κληθεί ο Νίκος Δένδιας ζήτησε η υπεράσπιση
Η μαρτυρία ιδιοκτήτη ζαχαροπλαστείου απέναντι απο την καφετέρια “Κοράλι” σύμφωνα με την οποία ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, πήγε στο μαγαζί του την επόμενη ημέρα της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, οδήγησε στο αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης να κληθεί να καταθέσει στη δίκη.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης της Χρυσούλας Ρουπακιά στο βημα του μάρτυρα ανέβηκε ο Χρήστος Χρηστίδης ιδιοκτήτης ζαχαροπλαστείου . Όπως είπε ο μάρτυρας την ώρα που εξελίχθηκαν τα γεγονότα έξω από την καφετέρια το μαγαζί του ήταν κλειστό και έμαθε την επόμενη, από τους δημοσιογράφους, τι είχε συμβεί. Διευκρίνησε δε πως οι δυο κάμερες που ήταν έξω από το μαγαζί του ήταν ψεύτικες. Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι μαζί με τους αστυνομικούς που επισκέφθηκαν το μαγαζί του την επομένη της δολοφονίας στο πλαίσιο της έρευνας ήταν και ο τότε υπουργος Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας.
Οι συνηγόροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων υπέβαλαν αίτημα να κληθεί ως μάρτυρας ο βουλευτής και πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας. “Η δίωξη είναι πολιτική και κατασκευασμένη” είπε χαρακτηριστικά ο συνήγορος του Ι. Λαγού. Επιπλέον , από την πλευρά της πολιτικής αγωγής υποβλήθηκε αίτημα να κληθούν και νέοι μάρτυρες .