Δευτέρα, 1 Ιουλ.
27oC Αθήνα

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ξεκινά η κατάθεση των προστατευόμενων μαρτύρων

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ξεκινά η κατάθεση των προστατευόμενων μαρτύρων

Στο κρίσιμο στάδιο της εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων μπαίνει η δίκη της Χρυσής Αυγής. Αυτό πιθανότατα θα αρχίσει την προσεχή Δευτέρα 30 Οκτωβρίου, εάν δεν τεθούν νέα ζητήματα από την υπεράσπιση, στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.

Την περασμένη Τρίτη το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αποφάσισε οι προστατευόμενοι μάρτυρες να εξετασθούν ανωνύμως τελικά, διατηρώντας τη μυστικότητα των προσωπικών τους στοιχείων, όπως είχε γίνει από την αρχή της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης, απορρίπτοντας έτσι το αίτημα της υπεράσπισης να εξεταστούν επωνύμως.

Η πρόεδρος του Δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη, ανακοίνωσε την απόφαση επισημαίνοντας πως πάρθηκε με το σκεπτικό της «αποτελεσματικής τους προστασίας από πιθανό εκφοβισμό ή εκδίκηση και προς εξασφάλιση της απρόσκοπτης μαρτυρίας τους».

Με τηλεδιάσκεψη η κατάθεση

Οι μάρτυρες θα καταθέσουν χωρίς φυσική παρουσία στο ακροατήριο, με σύστημα ηχητικής τηλεδιάσκεψης, και αλλοιωμένη τη φωνή. Υπέρ του αιτήματος της υπεράσπισης είχε ταχθεί με πρόταση της και η εισαγγελέας της έδρας, Αδαμαντία Οικονόμου, η οποία είχε επισημάνει ότι κι άλλοι μάρτυρες έχουν καταθέσει επωνύμως στη διαδικασία χωρίς να απειληθούν από τρίτους.

Σημειώνεται πως η πολιτική αγωγή έχει γνωστοποιήσει με δηλώσεις της στο Δικαστηρίου ότι δεν θα εξετάσει τους προστατευόμενους μάρτυρες λόγω της αντίθεση της στο συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις