Πέντε και πλέον χρόνια μετά την έναρξη των ερευνών για την υπόθεση της Novartis, οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές έθεσαν στο αρχείο τη δικογραφία που παρέμενε ανοιχτή για τα τελευταία δύο από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα. Πρόκειται για τις δικογραφίες που αφορούσαν τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.
«Mετά από τέσσερα χρόνια προκαταρκτικής εξέτασης, όπου την εκκρεμή δικογραφία εξονυχιστικά ερεύνησαν επτά εισαγγελείς πλημμελειοδικών και εφετών, η Δικαιοσύνη θεσμικά μίλησε και έθεσε στο αρχείο την υπόθεση, επειδή ο Άδωνις Γεωργιάδης, αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και υπουργός Ανάπτυξης, δεν τέλεσε κανένα αδίκημα» δήλωσε ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, συνήγορος του κ. Γεωργιάδη. «Μετά από 33 χρόνια μαχόμενης δικηγορίας νομιμοποιούμαι να υποστηρίξω ότι ευτυχώς στο δικαιικό μας σύστημα οι μάρτυρες χωρίς πρόσωπο, ταυτότητα και αποδείξεις είναι απόλυτα αναξιόπιστοι», πρόσθεσε ο γνωστός ποινικολόγος, μετά την απόφαση των εισαγγελικών αρχών.
Ο επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας, Χρήστος Μπαρδάκης για τη Novartis αφού μελέτησε και αξιολόγησε τις διατάξεις των επίκουρων εισαγγελέων κατέληξε στην αρχειοθέτηση της υπόθεσης και για τα δύο αυτά πολιτικά πρόσωπα για τα οποία η έρευνα ήταν σε εκκρεμότητα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, προκαλώντας την έντονη αντίδρασή τους.
Όσον αφορά τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, ομόφωνα και οι τρεις επίκουροι που χειρίστηκαν το υλικό της έρευνας και το αξιολόγησαν, τάχθηκαν υπέρ της αρχειοθέτησης του σχετικού φακέλου, άποψη που υποστήριξαν στη συνέχεια τόσο ο επικεφαλής της Εισαγγελίας Χρήστος Μπαρδάκης, όσο και ο Παναγιώτης Καψιμάλης, εισαγγελέας που ανέλαβε την τελική μελέτη του φακέλου.
Αντίθετα για τον Άδωνι Γεωργιάδη, μία εκ των επικούρων εισαγγελέων είχε τη γνώμη, ότι έπρεπε να ζητηθεί η άδεια της Βουλής και να κληθεί ο υπουργός σε κάποιες εξηγήσεις.
Ωστόσο με την άποψη αυτή διαφώνησαν οι κ.κ. Μπαρδάκης και Καψιμάλης και η υπόθεση τέθηκε κι αυτή στο αρχείο.
Μετά και την εν λόγω αρχειοθέτηση, συνολικά για εννέα από τους δέκα συνολικά πολιτικούς που ενοχοποιήθηκαν για δωροληψίες στην υπόθεση, ο φάκελος έκλεισε και η δικογραφία τέθηκε στο αρχείο.
Η υπόθεση βρίσκεται στη δικαιοσύνη, μόνον για τον Ανδρέα Λοβέρδο, βουλευτή του ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργό Υγείας. Η ανακρίτρια της υπόθεσης έλαβε θέση υπέρ της παραγραφής, ωστόσο το ζήτημα εκκρεμεί προς κρίση στο δικαστικό συμβούλιο, μετά την διατύπωση αντίθετης άποψης από τον αρμόδιο εισαγγελέα.
Στο αρχείο μπήκε και ο φάκελος του Άδωνι Γεωργιάδη, αλλά και του Δημήτρη Αβραμόπουλου για την υπόθεση Novartis.
Πρόκειται για δύο ακόμη αρχειοθετήσεις στην υπόθεση της Novartis, καθώς ήδη έχουν μπει στο αρχείο αυτές για τους Αντώνη Σαμαρά, Παναγιώτη Πικραμένο, Ευάγγελο Βενιζέλο, Γιώργο Κουτρουμάνη, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά.