Δευτέρα, 9 Σεπτ.
27oC Αθήνα

Δημήτρης Λιγνάδης: Η πρώτη του δήλωση στο εφετείο – «Είναι επικίνδυνο να θέλουμε κάποιον στη φυλακή επειδή τον αντιπαθούμε»

Δημήτρης Λιγνάδης: Η πρώτη του δήλωση στο εφετείο – «Είναι επικίνδυνο να θέλουμε κάποιον στη φυλακή επειδή τον αντιπαθούμε»
EUROKINISSI

Δυόμιση χρόνια μετά την αποφυλάκιση του, τον Ιούλιο του 2022, έφτασε η ώρα να καθίσει ξανά στο εδώλιο του κατηγορούμενου ο Δημήτρης Λιγνάδης, του οποίου η δίκη για τρεις βιασμούς θα γίνει σήμερα Δευτέρα (09.09.2024).

Ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου έφτασε στο Εφετείο Αθηνών, περίπου στις 08:30 το πρωί, συνοδευόμενος από τη γνωστή ηθοποιό Ελένη Κούρκουλα. Η δίκη σε δεύτερο βαθμό του άλλοτε ισχυρού άνδρα του θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη, γίνεται για την υπόθεση βιασμών ανηλίκων και ενηλίκων ανδρών, που τον είχε οδηγήσει στη φυλακή, σε μία από τις πιο εκκωφαντικές υποθέσεις του ελληνικού metoo.

Στις πρώτες δηλώσεις του έξω από το δικαστήριο ανέφερε: «Είναι τραγικό και επικίνδυνο να θέλουμε να βάλουμε έναν άνθρωπο στη φυλακή για βιασμό επειδή τον αντιπαθούμε, επειδή μας πίκρανε, επειδή δεν μας φέρθηκε σωστά ή επειδή δεν μας εξυπηρέτησε.

Όλο αυτό είναι βαθύτατα προσβλητικό για τα πραγματικά θύματα του βιασμού», ανέφερε και πέρασε το κατώφλι του δικαστηρίου ο ηθοποιός.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης είχε κριθεί ένοχος, κατά πλειοψηφία, για δύο από τους τέσσερις βιασμούς για τους οποίους κατηγορούνταν, δύο 17χρονων αγοριών, ενώ κρίθηκε ομόφωνα αθώος για την κατηγορία του βιασμού ενός ενήλικα το 2018 και κατά πλειοψηφία, επίσης, αθώος για τον βιασμό ενός 16χρονου του 2011.

Η ποινή που του είχε επιβληθεί, κατά συγχώνευση, ήταν κάθειρξη 12 ετών.

Με απόφαση του το δικαστήριο είχε χορηγήσει αναστολή στη φυλάκιση του Δημήτρη Λιγνάδη, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, προκαλώντας κύμα κοινωνικών αντιδράσεων.

Οι δηλώσεις του Αλέξη Κούγια

Κατά την είσοδό του στο Εφετείο της Λουκάρεως συνήγορος του Δημήτρη Λιγνάδη, Αλέξης Κούγιας δήλωσε: «Ως γνωστόν ο κύριος Λιγνάδης στον πρώτο βαθμό αθωώθηκε από την πλειοψηφία των τακτικών δικαστών σε δυο από τις τέσσερις κατηγορίες και καταδικάστηκε σε δυο. Ανεστάλη η εκτέλεση ποινής του και δημιουργήθηκε πολύ μεγάλη συζήτηση.

Σήμερα προσδοκούμε να συζητηθεί η υπόθεση, αλλά δυστυχώς ενημερώθηκα ότι ένας εκ των φερομένων ως παθόντων, ένας εξ αυτών εκ των οποίων αθωώθηκε, ότι θα ζητήσει αναβολή καθώς μόλις έπιασε δουλειά στη Σουηδία», τόνισε.

«Τόσο εγώ προσωπικά όσο και ο κ. Λιγνάδης προσδοκούσαμε στη συζήτηση της υποθέσεως γιατί αυτός ο άνθρωπος είναι δέσμιος. Δεν μπορεί να εργαστεί, προσδοκεί την αθωωτική κρίση που θα τον απελευθερώσει για να επανέλθει στο λειτούργημά του», κατέληξε.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις