Ελλάδα

Δήμος Αθηναίων: Μήνυση σε εργολάβο για καταστροφή δρόμου της Αθήνας

Μήνυση κατέθεσε ο Δήμος Αθηναίων για την καταστροφή του δρόμου στον Κολωνό. Υπενθυμίζεται πως ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης είχε προαναγγείλει ότι θα κατέθετε μήνυση και θα επέβαλε πρόστιμο.

Συγκεκριμένα, ο Δήμος Αθηναίων προχώρησε σε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα για τη μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας από συνεργείο παρόχου κινητής τηλεφωνίας, το οποίο άνοιξε τομή στο οδόστρωμα επί της οδού Ιωαννίνων, στο ύψος του Θεάτρου Κολωνού και την άφησε χωρίς την προβλεπόμενη σήμανση επικινδυνότητας και τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα ασφαλείας.

Ο Κώστας Μπακογιάννης με ανάρτησή του στο Facebook κατήγγειλε για «εγκληματική αμέλεια, αδιαφορία και ωχαδελφισμό» το συγκεκριμένο συνεργείο και επισημαίνει τον κίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα πολιτών, πεζών και δικυκλιστών.

Η οδός Ιωαννίνων είναι ένας δρόμος διπλής κυκλοφορίας με συχνή διέλευση ΙΧ, δικύκλων και πεζών και η κάθετη τομή χωρίς την ειδική σήμανση ασφαλείας, δημιούργησε μια επικίνδυνη παγίδα για τους διερχόμενους, ειδικά κατά τις νυχτερινές ώρες.

Ο Μπακογιάννης ανακάλυψε ο ίδιος την τομή στο δρόμο

Το πρόβλημα εντοπίστηκε το βράδυ της Δευτέρας από τον ίδιο τον Κ. Μπακογιάννη την ώρα που έφτανε στο Θέατρο του Κολωνού για να παρακολουθήσει τη συναυλία προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη. Άμεσα ενημερώθηκε η Τροχαία και η Δημοτική Αστυνομία που κατέγραψαν το συμβάν και αμέσως μετά τα τεχνικά συνεργεία του δήμου τοποθέτησαν τις απαραίτητες σημάνσεις, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος ατυχήματος.

Ακολούθως, ο δήμος προχώρησε στην ανάκληση της σχετικής άδειας μέχρι να συμμορφωθεί ο εργολάβος της συγκεκριμένης εταιρείας και στην επιβολή του υψηλότερου προβλεπόμενου διοικητικού προστίμου, ενώ σήμερα υποβλήθηκε η μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα.

Όπως διευκρινίζεται από τη δημοτική αρχή, όταν δίνεται άδεια εκτέλεσης ανάλογων εργασιών και υπογράφεται σχετικό συμφωνητικό η πρόβλεψη είναι σαφής «[…] η εκτέλεση του έργου καθ’ όλη τη διάρκειά της πρέπει να γίνεται σε συμμόρφωση με τις διατάξεις του Κ.Ο.Κ. και τις εκάστοτε ισχύουσες προδιαγραφές σήμανσης εκτελούμενων έργων σε οδούς. Ο πάροχος είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος για τη σήμανση και τα μέτρα ασφαλείας […]».

Επίσης, ο Νόμος προβλέπει ότι εφόσον καταγγέλλεται με οποιονδήποτε τρόπο επικινδυνότητα, φθορά, βλάβη στο οδόστρωμα, η αρμόδια υπηρεσία εκτελεί αυτοψία και προβαίνει στην άρση της επικινδυνότητας, εφαρμόζοντας τα απαραίτητα μέτρα για την προσωρινή αποκατάσταση. Δύναται δε η υπηρεσία να χρεώσει τα έξοδα των αποκαταστάσεων στον υπόλογο εργολάβο.

«Ράβει ο Δήμος Αθηναίων, ξηλώνουν οι άλλοι»

«Κάπου πρέπει να μπει ένα τέλος. Το “ράβε” του Δήμου Αθηναίων που γίνεται “ξήλωνε” από όλους τους άλλους, θα τελειώσει. Ο σεβασμός στη ζωή και την ασφάλεια του πολίτη, ο σεβασμός στα χρήματα του φορολογούμενου, ο σεβασμός στην πόλη, μας επιβάλλει να είμαστε αυστηροί. Κάνουμε μια τεράστια επένδυση αναβάθμισης των υποδομών της Αθήνας, των γειτονιών της. Ασφαλτοστρώσαμε ήδη 475 δρόμους και απομένουν άλλοι 700 με συνολικό προϋπολογισμό 42 εκατ. ευρώ. Αναβαθμίζουμε όλα τα πεζοδρόμια για να γίνουν προσβάσιμα και ασφαλή. Να μπορεί η μαμά με το καροτσάκι να κατεβαίνει για βόλτα στο κέντρο της πόλης. Θα αναστρέψουμε την εικόνα παρακμής που άφησε στην Αθήνα η δεκαετής κρίση και η ατολμία. Εμείς αναλαμβάνουμε πλήρως την ευθύνη μας ως Δήμος. Είναι ώρα να την αναλάβουν και όλοι οι άλλοι», τόνισε σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Ο Δήμος Αθηναίων έχει τριπλασιάσει το ύψος των εγγυητικών

Αξίζει να σημειωθεί πως για να αποτρέψει αντίστοιχες κακές πρακτικές στα έργα που εκτελούν πάροχοι τηλεπικοινωνιών ή εταιρείες κοινής ωφέλειας όπως ΔΕΔΔΗΕ, Φυσικό Αέριο και ΕΥΔΑΠ, η Δημοτική Αρχή είχε προβλέψει τον τριπλασιασμό των εγγυητικών εκτέλεσης που ζητούνται από τους εργολάβους ΟΚΩ και εταιρειών κινητής. Την ίδια ώρα, ελέγχονται όλες οι κατασκευασμένες τομές προτού επιστραφούν οι εγγυητικές.

Όσον αφορά σε έργα του δήμου, οι τεχνικές υπηρεσίες εφαρμόζουν και το λεγόμενο «πρωτόκολλο οδού», που προβλέπει ότι προτού προβούν σε ασφαλτοστρώσεις θα πρέπει όλοι να έχουν ολοκληρώσει τα έργα υποδομής τους. Σε διαφορετική περίπτωση δε χορηγείται άδεια πριν το πέρας τουλάχιστον 18 μηνών από την τελευταία ασφαλτόστρωση. Αυτό αφορά τακτικές υποδομές και όχι τις κάθετες συνδέσεις που γίνονται κατόπιν αίτησης του οποιουδήποτε δημότη στον αντίστοιχο ΟΚΩ ή εταιρεία κινητής τηλεφωνίας.

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Δείτε επίσης
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα