O Δήμος Αθηναίων έκλεισε το 2020 με σημαντικό πλεόνασμα, παρά τις συνέπειες της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης. Συγκεκριμένα, καταγράφηκε πλεόνασμα 18,4 εκατ. ευρώ, όπως προκύπτει από τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου.
Ο ισολογισμός και τα Αποτελέσματα Χρήσεως οικονομικού έτους 2020 του Δήμου Αθηναίων συζητήθηκε και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας τη Δευτέρα (04.10.2021).
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όπως ανέφερε ο δήμαρχος, Κώστας Μπακογιάννης, που ήταν και ο εισηγητής, οι υποχρεώσεις του δήμου προς τρίτους (ιδιώτες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία), εξυπηρετούνται κανονικά και ο δήμος δεν οφείλει.
Επίσης, ο δείκτης ρευστότητας παραμένει υψηλός, παρά τη μείωση των ταμειακών διαθεσίμων με την καταβολή 14 εκατ. ευρώ για την εξόφληση υποχρεώσεων και επιπλέον αμοιβών για το προσωπικό που προσελήφθη λόγω πανδημίας. Τα παραπάνω, υπογράμμισε ο κ. Μπακογιάννης, «αποδεικνύουν τη στιβαρή και φερέγγυα κατάσταση του δήμου».
Δήμος Αθηναίων – Κ. Μπακογιάννης: Παραμένουμε με υπερηφάνεια ένας από τους καλύτερους της Ευρώπης
Ακόμη ο δήμαρχος Αθηναίων σημείωσε, ότι «υπάρχει μια τεράστια διαφορά με το παρελθόν. Στην οικονομική κρίση ο δήμος είχε επιλέξει το δρόμο των οριζόντιων αιματηρών περικοπών, παγώνοντας έργα και υπηρεσίες. Εμείς πράξαμε ακριβώς το αντίθετο. Διεύρυνε ο δήμος το έργο και τις υπηρεσίες του. Σε εξέλιξη βρίσκεται το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα των τελευταίων ετών. Μόνο για το 2020 έφθασε τα 114 εκατ. ευρώ». Ακόμη, τόνισε ότι «η επιβάρυνση του χρέους είναι υγιής. Με εξυπηρετούμενα δάνεια, λόγω της ταμειακής ρευστότητας του δήμου. Παραμένουμε με υπερηφάνεια ένας από τους καλύτερους δήμους της Ευρώπης, σύμφωνα με τον Οίκο Αξιολόγησης, Moody’s».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι «ενστάσεις» της αντιπολίτευσης του Δήμου Αθηναίων
Από την «Ανοιχτή Πόλη», ο Κώστας Αλεξίου επισήμανε ότι δεν αποτυπώνεται «το καθαρό νούμερο της υστέρησης εσόδων στα lockdown» και τα έργα του «Φιλόδημου» που εκτελεί ο δήμος είναι εκείνα που είχαν εγκριθεί επί Σκουρλέτη στο υπουργείο Εσωτερικών. Επίσης, ανέφερε ότι στα οικονομικά στοιχεία, είναι «σοβαρό πρόβλημα το πώς υπολογίζονται οι αποσβέσεις. Δεν έχει στόχευση στο να αποτυπώνονται πλήρως και απολύτως τα σοβαρά θέματα, όπως καταγράφονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα».
Πέραν αυτών, χαρακτήρισε «άρτιο» τον ισολογισμό, «κατόρθωμα» ότι υπήρξε πλεόνασμα, παρά τις συνθήκες και «άθλο» τα εισπραχθέντα ανταποδοτικά. Ο πρώην δήμαρχος και νυν δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Αθήνα είσαι εσύ» Γιώργος Μπρούλιας, επισήμανε ότι και επί προηγούμενης δημοτικής Αρχής ήταν πλεονασματικοί οι προϋπολογισμοί, υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικές οι διαφορές και οι καταστάσεις με την οικονομική κρίση των προηγούμενων ετών. Εκτός των άλλων, πρόσθεσε, ο δήμος τώρα είχε «90 εκατ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα». Ακόμη σημείωσε, ότι «ευχάριστο γεγονός» είναι η μείωση των δανείων και των τοκοχρεολυσίων. «Ο προγραμματισμός αυτός ξεκίνησε το 2015» είπε. Τέλος, ανέφερε ότι καταγράφεται χαμηλή εκτέλεση απορρόφησης έργων.
Κριτικής συνέχεια…
Από τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Στέλιος Λάμπρου, ανέφερε ότι «τα έργα καρκινοβατούν», παρέμεινε «καθηλωμένη η κρατική χρηματοδότηση παρά τις αυξημένες ανάγκες λόγω πανδημίας», η κυβέρνηση «δεν έδωσε ούτε τα προϋπολογισθέντα, με ανοχή της δημοτικής Αρχής, ενώ την ίδια περίοδο της πανδημίας το μεγάλο κεφάλαιο χρηματοδοτήθηκε πλουσιοπάροχα».
Ο επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα για την Ελλάδα», Γιώργος Καραμπελιάς, ζήτησε τα έργα του δήμου να στρέφονται στις υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας, στις οποίες τείνουν να δημιουργηθούν γκέτο.
Τέλος, η Ντίνα Ρέππα, επικεφαλής της παράταξης «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα», είπε ότι πρόκειται για ισολογισμό «ταξικής μεροληψίας».
πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ