Η μετάβαση του πάρκου των Νηρηίδων στο Παγκράτι σε θεματικό Ιαπωνικό Πάρκο πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 05/07/2022 από τον Δήμο Αθηναίων με έναν εντυπωσιακό εορτασμό. Φιλοξένησε το παραδοσιακό καλοκαιρινό φεστιβάλ της Ιαπωνίας, «Natsu Matsuri».
Ακολουθώντας πιστά το τελετουργικό, με τα προβλεπόμενα χρονικά ορόσημα, τον περασμένο Νοέμβριο – σε ειδική τελετή – είχε τοποθετηθεί ο θεμέλιος λίθος, από τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, τον Πρέσβη της Ιαπωνίας Nakayama Yasunori και την CEO της JTI κ. Lili Zigoslou, καθώς το Πάρκο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος του Δήμου Αθηναίων «Υιοθέτησε την πόλη σου», με την ευγενική υποστήριξη της JTI Hellas.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στο διάστημα που μεσολάβησε προστέθηκαν εμβληματικά στοιχεία της ιαπωνικής διακόσμησης, όπως το Torii Gate (παραδοσιακή ιαπωνική πύλη) και πέτρινοι φανοί.
Ταυτόχρονα, ενισχύθηκε και εμπλουτίστηκε το πράσινο και δημιουργήθηκε ένας καινούργιος πέτρινος διάδρομος για διευκόλυνση των ΑμΕΑ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η νέα πράσινη όαση, σε αυτή την πυκνοδομημένη γειτονιά της Αθήνας, συμβάλλει στην αισθητική και κλιματική αναβάθμιση της περιοχής.
«Η Αθήνα εξελίσσεται σε μία πόλη ανοιχτή και κοσμοπολίτικη»
Το βράδυ της Τρίτης, ο Δήμαρχος Αθηναίων και ο Ιάπωνας Πρέσβης παρευρέθηκαν στο φεστιβάλ Natsu Matsuri, στο Ιαπωνικό Πάρκο όπου παρουσία πλήθους προσκεκλημένων, και υπό τους ήχους της πρώτης μπάντας Ιαπωνικών Κρουστών στην Ελλάδα, της «Atene Daiko» – Τα Τύμπανα του Ήλιου – πραγματοποιήθηκε η παραδοσιακή ιαπωνική γιορτή του καλοκαιριού.
Στην ομιλία του, ο κ. Μπακογιάννης ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως: «Αυτό το Ιαπωνικό Πάρκο είναι η απόδειξη πως μπορούμε να τολμάμε το διαφορετικό. Είναι και μία επιπλέον απόδειξη ότι η Αθήνα εξελίσσεται σε μία πόλη ανοιχτή και κοσμοπολίτικη, σε μία πόλη με αυτοπεποίθηση, που μπορεί να συνομιλεί όχι μόνο με τον δικό της πολιτισμό, αλλά και με πολιτισμούς από ολόκληρο τον πλανήτη».
Ο Πρέσβης της Ιαπωνίας κ. Nakayama δήλωσε: «Απόψε γιορτάζουμε την ολοκλήρωση του νέου συμβόλου της Ελληνο-Ιαπωνικής φιλίας. Το Ιαπωνικό Πάρκο αποτελεί ιδανική τοποθεσία για τη διοργάνωση ενός ιαπωνικού καλοκαιρινού φεστιβάλ (Natsu Matsuri). Οι επισκέπτες πήραν μια γεύση από αυτό το δημοφιλές πολιτιστικό γεγονός των Ιαπώνων, όπου ντυμένοι με καλοκαιρινά kimono (yukata) απολαμβάνουν παραδοσιακά φαγητά και ποτά από τα ολόφωτα περίπτερα (yomise) υπό τους ήχους των παραδοσιακών τυμπάνων.»
«Έχουμε συνειδητοποιήσει ότι βασική προϋπόθεση της διασφάλισης ενός βιώσιμου μέλλοντος για όλους είναι να ζουν οι άνθρωποι σε περισσότερο βιώσιμες, ανθεκτικές και “πράσινες” πόλεις. Ως εκ τούτου, αυτή η πρωτοβουλία αντιπροσωπεύει για εμάς ένα ακόμη βήμα προς τη δέσμευσή μας να προσφέρουμε στην Κοινωνία, παραδίδοντας στους Αθηναίους και τους επισκέπτες της Αθήνας ένα χώρο χαλάρωσης και ένα περιβάλλον προσβάσιμο σε όλους», τόνισε η CEO της JTI, κ. Lili Zigoslou.
3.500 στρέμματα αναψυχής βασισμένα στην ιαπωνική κουλτούρα
Το Ιαπωνικό Πάρκο είναι ένας από τους πιο σημαντικούς χώρους αναψυχής στην Αθήνα, έκτασης 3.500 τ.μ. που δημιουργήθηκε βασισμένος στο «Biophilic Design», έναν πρωτοποριακό σχεδιασμό που στηρίζεται στην έμφυτη ανάγκη του ανθρώπου να έρθει σε επαφή με τη φύση μέσα στο σύγχρονο περιβάλλον.
Συνδυάζει συμβολισμούς και στοιχεία από διάφορες εποχές της ιαπωνικής παράδοση και εναλλαγές στο τοπίο αποτυπώνουν τις αρχές της ιαπωνικής κουλτούρας για ισορροπημένη αντιπροσώπευση των στοιχείων της γης, του νερού και της φωτιάς.
Η επιλογή των φυτών προέκυψε από το συνδυασμό της ιαπωνικής και της μεσογειακής χλωρίδας. Τα περίφημα ιαπωνικά σφενδάμια, οι ανθοκερασιές και τα μπαμπού συνυπάρχουν στο πάρκο με αγγελικές, μυρτιές και δάφνες.
Ο συνδυασμός των κλαδεμένων θάμνων με τους βράχους και τα βότσαλα διαμόρφωσαν «ήρεμα» μονοπάτια μέσα στον κήπο, ενώ τα κατασκευασμένα από γρανίτη καθιστικά, δημιούργησαν έναν όμορφο χώρο συνάντησης, προσφέροντας στους επισκέπτες του πάρκου τη δυνατότητα της απομόνωσης και της γαλήνης, στην «καρδιά» της πόλης.
Το Ιαπωνικό Πάρκο περικλείεται από τις οδούς Μιχαλακοπούλου, Νηρηίδων και Λεωφόρου Βασιλέως Αλεξάνδρου. Διαθέτει πέντε εισόδους και είναι εύκολα προσβάσιμο, καθώς βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την Εθνική Πινακοθήκη, το Χίλτον, το Βυζαντινό Μουσείο και άλλα εμβληματικά κτίρια της Αθήνας.