“Οι απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος του Κώστα Αργυρού μαζεύονται, ανάμεσα σε ένα βουνό από χρέη στη μεγαλύτερη επιχείρηση ηλεκτρισμού της Ελλάδας. Η οικογένειά του χρωστά 850 ευρώ στην ΔΕΗ, ποσό που μοιάζει ελάχιστο σε σχέση με τα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ των χρεών απέναντι στην δημόσια επιχείρηση από απλήρωτους λογαριασμούς”.
Έτσι ξεκινά ένα δημοσίευμα – μαχαιριά του Reuters, που ασχολείται με την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά, τα οποία “πνίγονται” από τα χρέη στη ΔΕΗ, την ώρα φυσικά που υπάρχουν και τόσα άλλα χρέη σε άλλες υπηρεσίες…
Το δημοσίευμα έχει τίτλο “Η μαύρη εποχή της Ελλάδας: Πώς η λιτότητα έσβησε τα φώτα” και υπογράφεται από δύο ανταποκριτές του πρακτορείου στην Αθήνα.
Οι αρθρογράφοι μίλησαν με μία οικογένεια που προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με τους συνεχώς αυξανόμενους λογαριασμούς και μεταφέρει την ιστορία τους.
Αναλυτικά το δημοσίευμα αναφέρει: “Ο Αργυρός εργάζεται μόνο περιστασιακά, σε δουλειές… του ποδαριού. “Όταν δουλεύεις μόνο μία φορά την εβδομάδα, τι θα πληρώσεις πρώτα;” λέει ο 35χρονος, ο οποίος μένει σε ένα μικροσκοπικό διαμέρισμα σε προάστιο των Αθηνών, με την άνεργη σύζυγό του και τα τέσσερα μικρά παιδιά τους.
Η οικογένεια αποτυπώνει με εμβληματικό τρόπο την φτώχεια στην Ελλάδα, μετά από επτά χρόνια λιτότητας που εφαρμόζεται από τους διεθνείς πιστωτές της. Καίνε ξύλα για να ζεστάνουν το σπίτι τους το χειμώνα, το φαγητό ετοιμάζεται σε μια μικρή εστία γκαζιού και το ζεστό νερό είναι κάτι σπάνιο.
Το μοναδικό φως που υπάρχει τη νύχτα είναι το μπλε που βγαίνει από την τηλεόραση, υπό τον φόβο να μην αυξηθεί περισσότερο το χρέος. Λάμπες των 5 βολτ “δίνουν” ένα αμυδρό φως και ο Αργυρός ανησυχεί για το τι μπορεί να προκληθεί στην όρασή τους. Περισσότεροι από το 40% των Ελλήνων χρωστούν χρήματα στην ΔΕΗ, ποσοστό μεγαλύτερο από οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη.
Άνθρωποι στις φτωχές γειτονιές στρέφονται όλο και περισσότερο στην ρευματοκλοπή και αυτό είναι για τη ΔΕΗ ένα μεγαλύτερο πρόβλημα από το βουνό των απλήρωτων λογαριασμών.
“Η ρευματοκλοπή κοστίζει στην ΔΕΗ περίπου 500-600 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο“, δηλώνει ένας αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί επειδή δεν είχε την έγκριση να αποκαλύψει τους αριθμούς.
Η ΔΕΗ αρνήθηκε να σχολιάσει το νούμερο, ενώ οι μετρήσεις της ΔΕΔΔΗΕ, δείχνουν ότι τέτοια περιστατικά έφτασαν τον αριθμό των 10.600 την περασμένη χρονιά, από 8.880 το 2013 και 4.470 το 2012.
Οι Αρχές πιστεύουν ότι η ρευματοκλοπή είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερη από όσο επιβεβαιώνει η ΔΕΔΔΗΕ, σύμφωνα με έναν άλλο αξιωματούχο, που επίσης δεν θέλησε να κατονομαστεί.
Τα νοικοκυριά στη χώρα είναι εξοπλισμένα με αναλογικούς μετρητές, οι οποίοι είναι εύκολο να “παραποιηθούν”. Ένα από τα πιο κοινότυπα “τρικ” είναι η χρησιμοποίηση μαγνητών, οι οποίοι επιβραδύνουν την μέτρηση για να δείχνει η κατανάλωση μικρότερη, λέει ένας εκπρόσωπος της ΔΕΔΔΗΕ.
Μια ομάδα ακτιβιστών που ονομάζεται “Δεν πληρώνω” έχει πάρει πάνω της την επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος σε νοικοκυριά στα οποία έχει διακοπεί λόγω των χρεών. Η ομάδα λέει πως έκανε εκατοντάδες επανασυνδέσεις αυτή τη χρονιά.
Η ΔΕΗ, που ελέγχει το 90% της λιανικής αγοράς και το 60% της χονδρικής αγοράς, αναμένεται να χάσει αυτή την κυριαρχία, πέφτοντας σε λιγότερο από 50% μέχρι το 2020, ως αποτέλεσμα του προγράμματος διάσωσης ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή το τρίτο μνημόνιο.
Οι δανειστές θέλουν επίσης η ΔΕΗ να πουλήσει κάποια από τα περιουσιακά της στοιχεία, ωστόσο το χρέος των απλήρωτων λογαριασμών θα οδηγήσει σε πώληση.. κοψοχρονιά, σύμφωνα με κάποιους νομικούς.
Αναλυτές εκτιμούν πως τα ταμειακά διαθέσιμα της ΔΕΗ έπεσαν σε περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που οδήγησε σε δανεισμό 200 εκατομμυρίων ευρώ για την αποπληρωμή ενός χρέους τον Μάιο.
“Λένε συχνά πως η ΔΕΗ περνάει την δυσκολότερη φάση της ιστορίας της”, λέει ο διοικητής της επιχείρησης, Μανώλης Παναγιωτάκης. “Δεν θα διαφωνήσω με αυτό”, συμπληρώνει, ωστόσο αρνήθηκε αίτημα του Reuters για μία συνέντευξη.
Πηγή: reuters.com
Φωτογραφίες: Reuters