Πραγματικό αλαλούμ επικρατεί στο υπουργείο τόσο σε ό,τι αφορά στις απολύσεις, όσο και σε ό,τι αφορά στη διαθεσιμότητα.
Αυτή την ώρα ένα είναι το δεδομένο. Δεν βγαίνουν τα νούμερα. Είναι αδύνατο να υπάρξουν 2.000 απολύσεις ή 12.500 υπάλληλοι προς διαθεσιμότητα μέχρι τα τέλη του Ιουνίου.
Η κυβέρνηση έχει πάρει μια παράταση ουσιαστικά δύο μηνών, ως τον Σεπτέμβριο δηλαδή, ωστόσο όλα δείχνουν ότι οι διαδικασίες προχωρούν τόσο αργά που πλέον υπάρχει κίνδυνος οριζόντιο μέτρων κατά δικαίων και αδίκων.
Ως ένα βήμα που θα δείξει τις προθέσεις το κυβερνητικό επιτελείο μελετά τώρα με τη συγχώνευση κάποιων μεγάλων οργανισμών να προκύψει άμεσα ένας ικανός αριθμός απολύσεων, κοντά στις 500 λένε πολλοί, ενώ παράλληλα προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς οι εξετάσεις των φακέλων επίορκων υπαλλήλων με αλλεπάλληλες αποφάσεις του ΣτΕ.
Άμεσα η κυβέρνηση υπολογίζει σε έναν αριθμό απολύσεις μεταξύ 350 και 500 ως τα τέλη Ιουνίου,μένει δηλαδή η μερίδα του λέοντος μέσα στο καλοκαίρι.
Ίδια είναι η κατάσταση και στον τομέα της διαθεσιμότητας. Εδώ υπάρχει απροθυμία των υπουργών να υποδείξουν οργανισμούς και νομικά πρόσωπα.
Κάπως έτσι ο χρόνος αρχίζει να πιέζει. Θα πρέπει να βρεθεί λύσει ώστε να γίνει αξιολόγηση για την επιλογή είτε των προς απόλυση, είτε των προς διαθεσιμότητα υπαλλήλων.
Είναι ωστόσο ακόμη ασαφές το χρονοδιάγραμμα των νέων οργανογραμμάτων των υπουργείων με βάση τα οποία θα πρέπει οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων να επιλέξουν τους υπαλλήλους και έτσι και στον τομέα αυτό αναμένονται καθυστερήσεις.
Έτσι σύντομα αναμένεται να αρχίσουν νέες πιέσεις για εξεύρεση των προς απόλυση και προς διαθεσιμότητα υπαλλήλων και τότε πολλοί εκφράζουν τον φόβο πως για ακόμη μια φορά θα επιλεγεί κάποια οριζόντια λύση.
Διαβάστε επίσης: