Ελλάδα

Δημόσιο: Αυξήσεις μισθών, μετατάξεις και μεταθέσεις μέσω αξιολόγησης

Η αποχή νίκησε τις προσπάθειες του υπουργείου για αξιολόγηση των Δημοσίων υπαλλήλων και τώρα για να μην υπάρξει πρόβλημα με τους δανειστές μετά τα έμμεσα μπόνους μισθών φέρνει και σύνδεση της αξιολόγησης με την κινητικότητα.

Το ποσοστό αποχής φτάνει το 80% και έτσι η κυβέρνηση εξετάζει εναλλακτικές λύσεις. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης θα καταθέσει διάταξη που θα προβλέπει τη σύνδεση της αξιολόγησης με το νέο σύστημα κινητικότητας.

Στην επίμαχη διάταξη, θα ορίζεται ότι η συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων στην αξιολόγηση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στο νέο σύστημα κινητικότητας που θα εφαρμοστεί τον Σεπτέμβριο. Οσοι υπάλληλοι δεν συμμετέχουν στην αξιολόγηση θα αποκλείονται και από τη διαδικασία της κινητικότητας και συνεπώς από τη δυνατότητα να μετακινηθούν σε θέσεις που επιθυμούν. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη διάταξη θα ξεκαθαρίζεται ωστόσο ότι ο αποκλεισμός από την κινητικότητα θα διαρκεί όσο και η αποχή του κάθε υπαλλήλου από την αξιολόγηση, καθώς, εφόσον ο υπάλληλος συμπληρώσει και παραδώσει το σχετικό έντυπο, θα μπορεί να συμμετέχει στη κινητικότητα. Οπως προκύπτει και εκ του αποτελέσματος, η συντριπτική πλειονότητα των δημοσίων υπαλλήλων επέλεξε να απέχει από την αξιολόγηση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της δημόσιας διοίκησης, η αποχή κυμάνθηκε περίπου στο 70%, ενώ η ΑΔΕΔΥ υποστηρίζει ότι το αντίστοιχο ποσοστό ξεπέρασε το 80%.

Το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί έχει θορυβήσει τους θεσμούς, οι οποίοι βλέπουν τα χρονοδιαγράμματα να παρακάμπτονται σημαντικά, δεδομένου ότι βάσει μνημονίου η διαδικασία θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του περασμένου Ιουνίου.

Η «αποτυχία» της αξιολόγησης και του μέτρου των παρατάσεων είχε διαφανεί από τα μέσα Ιουλίου. Ηδη από τότε και, με δεδομένο ότι η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης είχε δεσμευθεί ότι δεν θα κινήσει πειθαρχικές διαδικασίες εις βάρος των «απείθαρχων» υπαλλήλων, αναζητούνταν εναλλακτικές λύσεις για την εφαρμογή του νέου συστήματος.

Η σύνδεση αξιολόγησης και κινητικότητας η οποία επελέγη εκτιμάται ότι θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, καθώς πεποίθηση των επιτελών του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης είναι ότι η «εμπλοκή» που δημιουργήθηκε δεν έγκειται στην απροθυμία των υπαλλήλων να συμμετέχουν στη διαδικασία αλλά στην άρνηση των προϊσταμένων τους να παραλάβουν τα φύλλα αξιολόγησης.

Την ίδια ώρα πάντως, με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις που ακολούθησαν την απόφαση της κ. Γεροβασίλη για παροχή τρίτης παράτασης, ΑΔΕΔΥ και ΜΕΤΑ «θριαμβολογούν» εν ολίγοις για την επιτυχία της αποχής, αποδίδουν στην κυβέρνηση «πιέσεις» και «εκβιασμούς» και καθησυχάζουν τους υπαλλήλους ότι «η συνέχιση της αποχής δεν θα έχει πειθαρχικές συνέπειες».

Η –επί του παρόντος– «αποτυχία» εφαρμογής της αξιολόγησης απετέλεσε πεδίο νέας αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης της Ν.Δ. Γιώργος Γεωργαντάς, επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι «η συντονισμένη προσπάθεια απαξίωσης κάθε διαδικασίας αξιολόγησης τα προηγούμενα χρόνια έχει οδηγήσει στα σημερινά αδιέξοδα». «Η κυβέρνηση και στη δημόσια διοίκηση έσπειρε ανέμους και θερίζει θύελλες», κατέληξε ο κ. Γεωργαντάς.

Αμεση ήταν η απάντηση της αρμόδιας υπουργού Ολγας Γεροβασίλη, η οποία, μέσω ανακοίνωσης, καταλόγισε στη Ν.Δ. «σιωπηρή υποκίνηση της αποχής από τη διαδικασία της αξιολόγησης» επισημαίνοντας ότι «ο ελληνικός λαός δεΝ συμμερίζεται τη χαρά της στην ανάμνηση των τυφλών απολύσεων και της καρατόμησης στελεχών της δημόσιας διοίκησης με υψηλά τυπικά προσόντα». «Οι θιασώτες της κατεδάφισης της δημόσιας διοίκησης θα μείνουν με τις αναμνήσεις τους», κατέληξε η κ. Γεροβασίλη.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Πρώην ποδοσφαιριστής διακινούσε την κοκαΐνη που εντοπίστηκε σε κοντέινερ με μπανάνες – Τα «μπλουζάκια» και οι διάλογοι των συναλλαγών
Από τις χειρόγραφες σημειώσεις του πρώην ποδοσφαιριστή με παραγγελίες και τις συνομιλίες των μελών του κυκλώματος, αποκαλύπτεται ότι η πελατεία αποτελούνταν από ποδοσφαιριστές και γνωστούς ηθοποιούς
Το φορτίο κοκαΐνης που κατασχέθηκε στο λιμάνι του Πειραιά
«Οι πολιτικές πλάτες και η βροχή δεν ξέπλυναν τίποτα» ξεσπά ο Σύλλογος Συγγενών Θανόντων στη Μάνδρα - «Ποιος θα πληρώσει για τους 25 νεκρούς;»
«Ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός, η αυτοδιοίκηση, τα υπουργεία, όλοι όσοι είχαν ευθύνη πριν το 2017, παρέμειναν στο απυρόβλητο» τονίζει ο Σύλλογος Συγγενών Θανόντων Μάνδρας
Η φονική πλημμύρα στη Μάνδρα τον Νοέμβριο του 2017