Ελλάδα

Δημόσιο: πάγωμα προσλήψεων και σαρωτικές μετατάξεις

- Η “υπόσχεση” ότι δεν θα γίνουν απολύσεις φέρνει χιλιάδες μετακινήσεις μέσω “κινητικότητας”
- Τι δείχνει η μετακίνηση σε 12 υπουργεία των δημοσίων υπαλλήλων που βρίσκονται ήδη σε διαθεσιμότητα
- Οι υπάλληλοι θα έχουν να διαλέξουν μεταξύ μετάταξης και απόλυσης
- Η αξιολόγηση μπορεί να φέρει διαθεσιμότητα και ύστερα απόλυση

Οι διαβεβαιώσεις των αρχηγών έξω απ’ το Μέγαρο Μαξίμου περί μη απολύσεων δεν έκλεισαν το θέμα.
Αντίθετα επανέφεραν το θέμα της αξιολόγησης, αλλά και της αποπομπής με έμμεσους τρόπους δημοσίων υπαλλήλων από τις θέσεις τους.
Οι κύριοι Κουβέλης και Βενιζέλος ξεκαθάρισαν πως δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις έκαναν λόγο για εναλλακτικές λύσεις.
Για τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων όμως μόνο μέσω της κινητικότητας τα … νούμερα δεν βγαίνουν και έτσι μπήκε και η λέξη “αξιολόγηση”.
Μπορεί ο κ. Βενιζέλος να έκανε λόγο για μυθολογία περί απολύσεων ωστόσο και οι επίορκοι έχουν στοχοποιηθεί, αλλά και όλοι όσοι μέσω της αξιολόγησης κριθούν μη επαρκείς.

Από ‘κει και ύστερα και πριν βγουν από τη σύσκεψη οι αρχηγοί με επείγουσα εγκύκλιο του το υπουργείου Εσωτερικών αναστέλλει τις προσλήψεις τακτικού προσωπικού στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και στα ΝΠΙΔ αυτών για τα επόμενα τέσσερα έτη, μέχρι δηλαδή και το 2016.

Όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, «η αναστολή αφορά σε όλες τις περιπτώσεις προσλήψεων και διορισμών κατηγοριών ΥΕ και ΔΕ στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και στα ΝΠΙΔ αυτών, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι σχετικές διαδικασίες για την ολοκλήρωσή τους.

Έτσι, ακόμη και εάν έχουν εκδοθεί από το ΑΣΕΠ οριστικοί πίνακες πριν την έναρξη ισχύος των συγκεκριμένων διατάξεων του νόμου (12/11/2012) οι διορισμοί των συμπεριλαμβανομένων στους πίνακες αυτούς αναστέλλονται».

Παράλληλα παγώνουν ουσιαστικά ακόμη και οι προσλήψεις αναπληρωτών καθηγητών και δασκάλων μέσω της αύξησης του ωραρίου των μονίμων.

Έρχεται δηλαδή ένα γενικότερο πάγωμα των προσλήψεων.

Την ίδια ώρα μειώνονται τα οργανογράμματα με τις θέσεις εργασίας σε όλα τα υπουργεία και έτσι μέσα στους επόμενους μήνες θα βγουν σε διαθεσιμότητα τουλάχιστον 8.000 υπάλληλοι ενώ ως το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος με περίπου 25.000 ή ακόμη και 27.000 διαθεσιμότητες.

Ακόμη και στην περίπτωση που όλοι αυτοί οι υπάλληλοι βρουν μετά την κρίση του ΑΣΕΠ μια θέση στο δημόσιο, αυτό θα σημάνει την αρχή χιλιάδων μετατάξεων.

Η αλλαγή θέσεις των σχεδόν 2.000 υπαλλήλων που βγήκαν σε διαθεσιμότητα το 2012 δείχνει σαρωτικές μετακινήσεις. Σε 12 διαφορετικά υπουργεία τοποθετήθηκαν οι 1.891 υπάλληλοι.

Η πρώτη “φουρνιά” θα αποτελέσει το μοντέλο για τη μετακίνηση όλων. Η μετακίνηση σε νέα θέση μέσω της κινητικότητας ουσιαστικά είναι υποχρεωτική. Ο υπάλληλος που θα βρεθεί στην εφεδρεία θα περιμένει λαμβάνοντας το 75% του μισθού του να δημιουργηθεί μια θέση, ύστερα με βάση τα κριτήρια του ΑΣΕΠ θα περιμένει να επιλεγεί για τη θέση αυτή την οποία θα πρέπει να αποδεχθεί καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα απολυθεί χωρίς αποζημίωση.

Διαβάστε επίσης:
Που θα μετακινηθούν οι 1.891 δημόσιοι υπάλληλοι που είναι σε διαθεσιμότητα

Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα