Site icon NewsIT

Δημόσιο: Το πολυνομοσχέδιο κρύβει μειώσεις μισθών

31.08.2017 | 10:20
Δημόσιο: Το πολυνομοσχέδιο κρύβει μειώσεις μισθών

- Με μια πονηρή πατέντα μειώνονται οι μισθοί στο Δημόσιο - Οι μειώσεις έχουν να κάνουν με διάταξη στο πολυνομοσχέδιο και με την προσωπική διαφορά - Ποιες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων αφορά - Οι περικοπές είναι από 100 έως 400 ευρώ!

Υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στρατιωτικοί, δικαστές, καθηγητές, γιατροί του ΕΣΥ και στελέχη των σωμάτων ασφαλείας που ανήκουν στα ειδικά μισθολόγια θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται.

Αυτό, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, μέσω διάταξης που ανοίγει την πόρτα για μειώσεις μισθών στο Δημόσιο μέσω της οριστικής κατάργησης των επιπλέον ποσών που εισπράττουν ως προσωπική διαφορά μεταξύ παλαιών και νέων αποδοχών.

Η βόμβα κρύβεται στο άρθρο 3. Εκεί, αναφέρεται ότι: 

«Από 010/01/2017 οι αποδοχές επί των οποίων υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές για όσους υπηρετούν ή προσλαμβάνονται στο Δημόσιο και αμείβονται με τις διατάξεις του ν. 4472/2017 είναι οι μηνιαίες τακτικές αποδοχές της παραγράφου 10 του άρθρου 153, του ν. 4472, με εξαίρεση την προσωπική διαφορά του άρθρου 155 του ν. 4472/2017».

Σημειώνεται ότι με το νόμο 4472 καθορίστηκαν νέοι μισθοί για όσους ανήκουν στα ειδικά μισθολόγια, δηλαδή τους εν ενεργεία και νεοπροσλαμβανόμενους στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες, δικαστικούς, καθηγητές ΑΕΙ και ΤΕΙ, διπλωμάτες, κληρικούς και γιατρούς του ΕΣΥ.

Σε όλων των παραπάνω τις αποδοχές, ένα τμήμα αποτελεί την λεγόμενη προσωπκή διαφορά, δηλαδή είναι το ποσό που εξακολουθούν να εισπράττουν, ακόμη και αν με το νέο μισθολόγιο οι αποδοχές τους είναι μικρότερες.

Αυτές οι προσωπικές διαφορές καταβάλλονται στους πολιτικούς υπαλλήλους εφόσον με το νεο μισθολόγιο που ισχύει από το 2016 έχουν μικρότερες αποδοχές από αυτές που είχαν με το παλιό καθεστώς.

Τα ποσά

Τα ποσά των προσωπικών διαφορών κυμαίνονται από 100 έως 400 ευρώ. Ένας υπάλληλος που έπαιρνε 1.700 ευρώ και πέφτει στα 1.600 με το νέο μισθολόγιο, εξακολουθεί να εισπράττει τα 100 ευρώ, ως προσωπική διαφορά.

Η διάταξη

Η συγεκριμένη διάταξη λέει ότι τα ποσά αυτά της προσωπικής διαφορά θα καταβάλλονται κατά περίπτωση αλλά δεν θα μετρούν στην σύνταξη, γιατί οι συντάξιμες αποδοχές θα είναι αυτές του νέου μισθολογίου που έχουν και ασφαλιστική εισφορά.

Το άρθρο λοιπόν με άλλα λόγια λέει ότι οι προσωπικές διαφορές από 01/01/2017 δεν θα υπόκεινται σε ασφαλιστική εισφορά και τα αποτελέσματα είναι τα εξής:

1) Η μείωση των συντάξεων για όσους αποχωρούν από το Δημόσιο, αφού οι συντάξεις δεν θα περιλαμβάνουν την προσωπική διαφορά

2) Η πλήρης αποσύνδεση της προσωπικής διαφοράς από τις αποδοχές, καθώς πλέον το τμήμα αυτό του μισθού δεν θα έχει καμία “συνοχή” με τις επίσημες αποδοχές που θεωρούνται συντάξιμες.

πηγη: Ελεύθερος Τύπος

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version