Δευτέρα, 7 Οκτ.
23oC Αθήνα

Δημοτικό σχολείο της Αττικής σχεδιάζει να επαναφέρει τη στολή στους μαθητές για να αντιμετωπίσει την ανισότητα

Δημοτικό σχολείο της Αττικής σχεδιάζει να επαναφέρει τη στολή στους μαθητές για να αντιμετωπίσει την ανισότητα
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi - ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Να επαναφέρουν τις μαθητικές στολές ώστε να αντιμετωπιστεί η ανισότητα που μπορεί να νιώθουν οι μαθητές, πρότεινε ο Σύλλογος Γονέων ενός συγκεκριμένου Δημοτικού σχολείου της Αττικής, προκαλώντας τις αντιδράσεις των γονιών.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του δημοτικού σχολείου έκανε την πρόταση για την επαναφορά της μαθητικής στολής τόσο για να υπάρχει ενδυματολογική ομοιομορφία όσο και να αντιμετωπίσουν το ακατάλληλο ντύσιμο των μαθητριών από τις τελευταίες τάξεις.

Οι περισσότεροι γονείς συμφώνησαν με την συγκεκριμένη αλλαγή, λέγοντας στην κάμερα του Live News πως πολλά παιδιά νιώθουν μειονεκτικά που δεν φορούν ρούχα – μάρκες.

«Eγώ το θεώρησα πολύ καλή ιδέα. Και στο παιδί άρεσε», είπε μία μητέρα.

Πολλοί όμως ήταν και οι γονείς που στην ιδέα της μαθητικής σχολής θυμήθηκαν εποχές χούντας.

«Είμαστε στη Δημοκρατία. Δεν μπορούμε να είμαστε σε αυτήν την κατάσταση. Απαγορεύεται!», σχολίασε μία άλλη μητέρα.

Ψήφος για την επαναφορά της στολής

Την προηγούμενη εβδομάδα οι γονείς των παιδιών του συγκεκριμένου σχολείου έλαβαν ένα χαρτί από τον Σύλλογο Γονέων που ζητούσε αν επιθυμούν να υπογράψουν για να επιστρέψουν οι μαθητικές στολές.

«Θα θέλαμε τη συμμετοχή σας να υλοποιηθεί μια ιδέα που έχει ξεκινήσει από το περσινό σχολικό έτος. Αφορά την ενδυματολογική ομοιομορφία των μαθητών με αναγραφόμενο το έμβλημα του σχολείου προσδίδοντας τους ένα αναβαθμισμένο σχολικό προφίλ», έγραφε η επιστολή.

Η γραμματέας του Συλλόγου Ιωάννα Ρουμελιώτη εξήγησε:

«Μιλάμε για ένα φουτεράκι και μια φόρμα. Όχι για στολές της περασμένης δεκαετίας. Είμαστε σε φάση που ρωτάμε τους γονείς αν θέλουν. Δεν είναι κάτι υποχρεωτικό».

Πέρα από τα ρούχα – μάρκες που φαίνεται πως δημιουργούν ανασφάλεια στους μαθητές που δεν τα φορούν, ο δεύτερος λόγος που αποφασίστηκε να γίνει η πρόταση είναι πιο σοβαρός.

Μαθήτριες της ΣΤ’ Δημοτικού φαίνεται πως επιλέγουν ακατάλληλο ντύσιμο για το σχολικό περιβάλλον.

«Στο σχολείο αποφάσισαν επειδή κάποια παιδάκια της πέμπτης και της έκτης δημοτικού ερχόντουσαν με μίνι -αντί να πιάσουν τους γονείς και να τους μιλήσουν- αποφάσισαν να κάνουν ενδυμασία σχολείου. Έρχονται καμιά φορά με κοντά φορεματάκια και τέτοια», είπε μητέρα μαθήτριας.

«Εγώ μίλησα με τον διευθυντή και του είπα αυτό που πάτε να κάνετε είναι παράνομο. Και γυρνάει και μου λέει “δεν είναι υποχρεωτικό, είναι προαιρετικό”. Και απαντώ “τι σημαίνει αυτό;”. Καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει στο σχολείο αυτό; Θα γίνει bullying», ανέφερε μητέρα μαθήτριας.

Η σχολική ποδιά έχει καταργηθεί από το 1982 και δεν υπάρχει κάποια νομοθεσία που να απαγορεύει τη χρήση της.

Σχετικά με το συγκεκριμένο σχολείο της Αττικής, ο Σύλλογος εξηγεί πως δεν είναι υποχρεωτικό οι μαθητές να ντύνονται με την στολή και μπορούν να το κάνουν μόνο όσοι το επιθυμούν.

Μέχρι και αυτή τη στιγμή δεν έχει εφαρμοστεί το μέτρο καθώς καταμετρούνται οι υπογραφές των γονιών.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις