Ελλάδα

Διοικητής Εθνικής Αρχής Διαφάνειας: Έτσι θα εντοπίσουμε όσους έβγαλαν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού

Τον τρόπο με τον οποίο θα επεκταθούν οι έρευνες για τον εντοπισμό και άλλων περιστατικών με πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης περιέγραψε ο Διοικητής Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης.

Όπως είπε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ (91,6 και 105,8), ο κ. Μπίνης, είπε: «Οι δικλείδες ασφαλείας αφορούν στο πώς διενεργούνται οι έλεγχοι και πώς αξιολογούνται τα συμπεράσματα».

Πώς διαπιστώνονται οι απάτες;

«Με μια καταγγελία ή ένα λάθος συνήθως, «π.χ. στο ΚΥ Παλαμά, είχαμε 33 περιπτώσεις, έγινε συζήτηση μεταξύ του προσωπικού εκεί, ή η χρήση ενός τέτοιου πιστοποιητικού, όπως έγινε στο Μαμάτσειο στην Κοζάνη ή στην Θεσσαλονίκη όπου εμφανίστηκαν αυτά τα πιστοποιητικά. Εντοπίζονται λοιπόν συνήθως είτε από καταγγελία ή από τον θόρυβο».

8 σενάρια διασταύρωσης

«Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί», είπε ο κ. Μπίνης, «πρέπει να επεμβαίνουν προληπτικά. Μπίνης. Δεν πρέπει να περιμένουμε να ανάψει η φωτιά και να επεκταθεί. «Γι’ αυτό ελέγχουμε την έκταση αυτών των περιστατικών, εάν αποτελούν δίκτυο ή απλά μια κυρία που θέλησε να εξυπηρετήσει φίλους και συγγενείς, που είτε είναι αντιεμβολιαστές ή για άλλους λόγους δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο, δεν θέλουν όμως να αναλάβουν και τις ευθύνες για αυτή τους την επιλογή. Θέλουν να είναι αντιεμβολιαστές, ταυτόχρονα όμως να πάρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού για να μπορούν να πηγαίνουν στο θέατρο και κυρίως να μην τεθούν σε αναστολή. Δεν γίνονται όμως και τα δύο. Επομένως 8 σενάρια διασταύρωσης κάθε μέρα με συγκεκριμένα μοτίβα απάτης τα οποία τα επικαιροποιούμε κάθε φορά».

Ο κ. Μπίνης, εξήγησε πως παρακολουθούνται όλα τα σημεία της διαδικασίας, βλέποντας πού υπάρχει ευκαιρία απάτης και εκεί πρέπει να μπει μία δικλείδα, είτε ηλεκτρονική είτε αυτό που λέγεται αρχή των 4 ματιών, είτε διάκριση αρμοδιοτήτων.

Και συνέχισε: «Στο ΚΥ Παλαμά, είχε γίνει το βασικό λάθος που κάνουμε όλοι μας, που υπάρχει ένα εργαλείο, ένα λάπτοπ, μια ταμπλέτα, ένα κομπιούτερ που χρησιμοποιούν όλοι, ο καθένας όμως μπαίνει με τους προσωπικούς του κωδικούς. Υπάρχει λοιπόν το ψηφιακό ίχνος. Θα βγει λοιπόν εγκύκλιος που θα λέει ότι δεν δίνουμε τους κωδικούς μας σε τρίτα πρόσωπα. Αν το είχαν κάνει αυτό σωστά στο ΚΥ Παλαμά, η κυρία αυτή δεν θα είχε ποτέ την ευκαιρία να κάνει αυτό που έκανε.  Η κυρία αυτή για να κλείσει το κύκλωμα και να μην υπάρχουν τα ίχνη, έφτιαχνε τα προσωπικά ιατρικά ιστορικά, με τα πλασματικά ραντεβού που έκλεινε όταν έβρισκε μη χρησιμοποιηθείσες δόσεις, έφτιαχνε και το ιστορικό το οποίο δεν έφερνε σφραγίδα γιατρού, γιατί το έκανε μόνη της».

Άλλος τρόπος εντοπισμού των παραβάσεων στο σύστημα είναι μέσω της πρόληψης, δηλαδή, ελέγχοντας τις καταχωρήσεις εμβολιασμού μετά τις 10 το βράδυ για παράδειγμα ή απότομες αυξομειώσεις στον αριθμό των εμβολιασμών.

«Μόλις τελείωσε η ΕΔΕ στην Θήρα για τα πλαστά πιστοποιητικά rapid που χρησιμοποιούσαν οι αλλοδαποί για να φύγουν από την χώρα και είναι και οι περιπτώσεις που βγάζουν πλασματικά θετικά rapid test για να προσκομίσουν αυτοί που δεν θέλουν να εμβολιαστούν, αποφεύγοντας έτσι για 6 μήνες με το πιστοποιητικό νόσησης το εμβόλιο. Όταν το rapid βγει θετικό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και με μοριακό τεστ υποχρεωτικά. Όταν είναι μοριακό, θα πρέπει να το δεχτούμε, γι’ αυτό πρέπει να βάλουμε μια δικλείδα που κάποιοι φορείς ήδη την εφαρμόζουν, ας πούμε στα νοσοκομεία, όπου με το που θα φέρεις θετικό rapid από ιδιωτικό εργαστήριο, αμέσως θα πρέπει να κάνεις το pcr σε δημόσια δομή», είπε καταλήγοντας ο κ. Μπίνης.

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
«Ξαναζωντανεύει» ο αρχαιολογικός χώρος της Περιστεριάς στη Μεσσηνία – Ταξίδι στην εποχή του «σοφού» βασιλιά Νέστορα
Κατοικήθηκε έως το τέλος της μυκηναϊκής εποχής (1680 - 1180 π.Χ.) και κυριάρχησε στη Μεσσηνία πριν από την ανάπτυξη του Ανακτόρου του μυθολογικού βασιλιά Νέστορα
«Ξαναζωντανεύει» ο αρχαιολογικός χώρος της Περιστεριάς στη Μεσσηνία – Ταξίδι στην εποχή του «σοφού» βασιλιά Νέστορα