Site icon NewsIT

Διπλωματικό ολίσθημα του γ.γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο

01.02.2010 | 19:17
Η συνάντηση Χριστόφια-Ταλάτ υπό το βλέμμα του γ.γ. του ΟΗΕ.ΦΩΤΟ REUTERS

Η συνάντηση Χριστόφια-Ταλάτ υπό το βλέμμα του γ.γ. του ΟΗΕ.ΦΩΤΟ REUTERS

Θύελλα αντιδράσεων στην ελληνοκυπριακή πλευρά προκάλεσε η απόφαση του Μπαν Κι Μουν να επισκεφθεί τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στο "προεδρικό μέγαρο" της κατεχόμενης Λευκωσίας.

Το γεγονός ανάγκασε τον ειδικό σύμβουλο του Μπαν Κι Μουν, Αλεξάντερ Ντάουερ, να δηλώσει ότι τα Ηνωμένα Έθνη αναγνωρίζουν μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία και ότι δεν είχε οποιαδήποτε πολιτική σημασία η επίσκεψη του Μπαν Κι Μουν στο λεγόμενο προεδρικό μέγαρο.

Ωστόσο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, τα κόμματα του κυβερνητικού Συνασπισμού ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ και οι Οικολόγοι ανακοίνωσαν ότι δεν θα εκπροσωπηθούν στη δεξίωση που θα δώσουν για ηγέτες των δύο κοινοτήτων στο «Λήδρα Πάλας» αργότερα το απόγευμα, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του γ.γ. του ΟΗΕ.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, είπε η ενέργεια του κ. Μπαν συνιστά “μέγα ολίσθημα το οποίο μειώνει την αμεροληψία και την αξιοπιστία των Ηνωμένων Εθνών” και εξήγησε ότι ο γ.γ. του ΟΗΕ παραβίασε τις αρχές, που ο Οργανισμός είναι εντεταλμένος να υπηρετεί και «έπαιξε ένα παιχνίδι της τουρκικής πολιτικής».

“Αν και γνωρίζει ότι το καθεστώς στα κατεχόμενα δεν αναγνωρίζεται από κανέναν, πλην της Τουρκίας, εντούτοις επέλεξε να έχει συναντήσεις με τους εκπροσώπους του και εμμέσως πλην σαφώς να τους αναβαθμίσει σε εκπροσώπους κράτους” είπε ο κ. Καρογιάν και κάλεσε τον γ.γ. να δώσει εξηγήσεις και να επανορθώσει κατά συγκεκριμένο τρόπο, δηλώνοντας τη στήριξή του προς τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, που αφορούν την ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

Και το ΑΚΕΛ καταδίκασ την ενέργεια με δήλωση του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Χρίστου Χριστοφίδη, ο οποίος είπε ότι είχαν γίνει ενέργειες και ότι είχε γίνει ξεκάθαρο «πως δεν μπορεί ο Γενικός Γραμματέας να γίνεται δεκτός από τη νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, χώρας μέλους των Ηνωμένων Εθνών και την ίδια στιγμή να γίνεται οποιαδήποτε ενέργεια, η οποία μπορεί να πληγώσει αυτό το δεδομένο».  Όπως επισήμανε ο κ. Χριστοφίδης στο επίσημο πρόγραμμα αναφερόταν ότι θα γίνει συνάντηση στην οικία του κ. Ταλάτ και όχι στο λεγόμενο προεδρικό.

Ο αντιπολιτευόμενος Δημοκρατικός Συναγερμός, δια του αντιπροέδρου του Νίκου Τορναρίτη αποδοκίμασε την ενέργεια του γ.γ. και έθεσε θέμα ευθυνών της κυβέρνησης, που, όπως είπε, για άλλη μια φορά αιφνιδιάστηκε.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, κατηγόρησε τον Μπαν Κι Μουν ότι ” εκτρέπεται από τις αποφάσεις του Διεθνούς Οργανισμού”, ενώ ο γ.γ. του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Ρίκος Ερωτοκρίτου, ανέφερε ότι ο Μπαν Κι Μουν ενήργησε με τον τρόπο, που ενήργησε, επειδή «πήρε τα μηνύματα από την Κυπριακή Κυβέρνηση» ότι δεν θα αντιδρούσε αν πραγματοποιούσε τη συνάντηση αυτή στο λεγόμενο προεδρικό.

Νωρίτερα στην συνάντηση του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη ο γ.γ. του ΟΗΕ αναφέρθηκε σε έναν “νέο συνεταιρισμό” στην Κύπρο, που θα διασφαλίζει ότι δεν θα επαναληφθεί το παρελθόν. Όσον αφορά στον γύρο συνομιλιών με την ελληνοκυπριακή πλευρά ο κ. Ταλάτ είπε ότι “οι προσπάθειές μας συνεχίζονται και έχουν φέρει σημαντικές συγκλίσεις σε μερικά ζητήματα του Κυπριακού, αλλά παραμένουν σοβαρές διαφωνίες”. Ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία για συνέχισή τους και υπογράμμισε ότι “ο χρόνος εργάζεται κατά της λύσης”.

“Η μοίρα σας, ωστόσο, είναι στα χέρια σας, η λύση είναι δυνατή και εφικτή και σας ενθαρρύνω να διπλασιάσετε τις προσπάθειές σας” είπε ο Μπαν Κι Μουν. 
 

Κατά το επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του γ.γ. του ΟΗΕ, ο κ. Χριστόφιας υπογράμμισε πως «χρειάζονται περισσότερες συγκλίσεις στα διάφορα κεφάλαια, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για εξεύρεση λύσης το συντομότερο δυνατό».
«Πρέπει να ομολογήσουμε ότι υπάρχουν σημαντικά κεφάλαια, τα οποία δεν έχουμε ακόμη καν αγγίξει, ή τα οποία δεν έχουμε συζητήσει επαρκώς» παραδέχθηκε και, απευθυνόμενος προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, επισήμανε ότι η διαδικασία ανήκει στους Κυπρίους και υπενθύμισε πως η επιδιαιτησία οδήγησε σε πικρή εμπειρία και προβλήματα.
 
Από την πλευρά του, ο κ. Μπαν δήλωσε εντυπωσιασμένος από την προσωπική δέσμευση του Δ.Χριστόφια για λύση στο μακροχρόνιο πρόβλημα της Κύπρου και εξέφρασε την εκτίμηση ότι μαζί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ «έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο».
 
Παράλληλα, διεμήνυσε ότι για να επιτευχθεί ο στόχος της αμοιβαία συμφωνημένης λύσης, «θα χρειασθεί θάρρος, όραμα, ευελιξία και πνεύμα συμβιβασμού».
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Νίκος Ευαγγελάτος γράφει για την επίσκεψη του γ.γ. του ΟΗΕ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version