Ο κ. Ντόλμαν τόνισε μάλιστα πως η εφαρμογή της μείωσης των συντάξεων και του αφορολόγητου είναι σημαντική, καθώς θα στείλει σήμα σχετικά με το αν θα μείνει η ελληνική κυβέρνηση στην οδό των μεταρρυθμίσεων, διευκρινίζοντας, πάντως, ότι ο ρόλος του Ταμείου είναι, πλέον, συμβουλευτικός.
Την ίδια ώρα κυβερνητικοί αξιωματούχοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστούν οι μειώσεις στις συντάξεις.
Την Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος είχε δηλώσει ότι δεν υπάρχει λόγος να περικοπούν οι συντάξεις, υπογραμμίζοντας ότι ούτε στη συμφωνία προβλέπεται κάτι τέτοιο, αλλά ούτε και δέσμευση να μην υπαναχωρήσει η κυβέρνηση στις θεσμικές της μεταρρυθμίσεις.
Απέδωσε μάλιστα την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς σε εκβιασμό του ΔΝΤ, το οποίο υποστήριζε ότι ο ΕΦΚΑ θα είναι ελλειμματικός και ως εκ τούτου η κυβέρνηση δεν θα κατάφερνε να πιάσει τα πλεονάσματα, γεγονός που διαψεύστηκε.
Τσίπρας προς ΔΝΤ: Ναι μεν αλλά…
Στο ζήτημα αναφέρθηκε την Τετάρτη και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μιλώντας στο Bloomberg και ερωτηθείς για το θέμα της περικοπής συντάξεων που ψηφίστηκε από τη Βουλή, παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί μεν στους στόχους για εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ μέσω αρνητικών μέτρων και ταυτόχρονα για θετικά μέτρα ύψους επίσης 1%, ξεκαθάρισε ωστόσο ότι η παρούσα κυβέρνηση και οι επόμενες θα είναι σε θέση να κρίνουν οι ίδιες με ποιον τρόπο θα πετύχουν αυτοί.
Την Παρασκευή ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς δήλωσε ότι το μέτρο περικοπής των συντάξεων ήταν απαίτηση του ΔΝΤ το οποίο – όπως σημείωσε ο ίδιος – δεν συμμετέχει στο τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα.
Η κυβέρνηση της ΝΔ – ανάλογα με τα δεδομένα της οικονομίας – θα επαναξιολογήσει τα ζητήματα αυτά, είπε στο ΣΚΑΪ ο αρμόδιος τομεάρχης Χρήστος Σταϊκούρας.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ & ΣΚΑΪ