Με την κατάθεση της μητέρας, του πατέρα και των αδελφών της Δώρας Ζέμπερη άρχισε η δίκη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας για την άγρια δολοφονία της 32χρονης εφοριακού τον Οκτώβριο του 2017.
Ο 63χρονος κατηγορούμενος για την δολοφονία της Δώρας Ζέμπερη, δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να μεταχθεί στο Δικαστήριο από τις φυλακές Νιγρίτας Σερρών που κρατείται και δεν παρίσταται στη δίκη.
«Ήρθαν αστυνομικοί και μου είπαν πως σκότωσαν το παιδί μου με 14 μαχαιριές. Μέχρι 4:30 ώρα που μιλήσαμε ήταν ζωντανή. Είχε χάσει τον καλύτερο της φίλος σε εργατικό ατύχημα. Ήταν πολύ στεναχωρημένη. Της είχα πει να μην πηγαίνει στο νεκροταφείο για ψυχολογικούς λόγους.Έφυγε το πρωί από το σπίτι πήγε στη δουλειά της και δε γύρισε ξανά», ανέφερε σε δικαστές και ενόρκους η μητέρα του θύματος.
Η μάρτυρας υποστήριξε ότι η Δώρα τον τελευταίο διάστημα : «Ήταν λίγο φοβισμένη, ήθελε να φύγει από τον έλεγχο. Ήταν έξι χρόνια στην εφορία. Είχε κάνει αίτηση να μετατεθεί, να είναι κοντά στο σπίτι, κοντά και στη δικιά μου δουλειά.Ήταν πολλή δουλειά. Δεν μπορούσε να σηκώσει το βάρος. Ίσως και ο χαμός φίλου της να την είχε επηρεάσει.Τελικά, δεν έφυγε διότι το κλίμα και συνάδελφοι ήταν καλό».
Η μητέρα της Δώρας εμφανίστηκε πεπεισμένη πως ο δράστης μαχαίρωσε πισώπλατα. «Πιστεύω ότι από πίσω την σκότωσε, ύπουλα πήγε από πίσω. Την τσάντα πιστεύω ήθελε. Θα της είπε «δώσε μου την τσάντα», θα αντιστάθηκε το κορίτσι μου, ήταν δυνατό παιδί. Εκείνη πάντως έλεγε σε μας να τα δίνουμε όλα».
Πρόεδρος: Εάν δεν είχε αντισταθεί θα ήταν εδώ σήμερα;
Μάρτυρας: Έτσι πιστεύω.
Η μητέρα της 32χρονης εφοριακού εμφανίστηκε πεπεισμένη στην κατάθεση της ότι το κίνητρο της δολοφονίας της Δώρας δεν ήταν η ληστεία. «Δεν πιστεύω ότι η δολοφονία του παιδιού μου έγινε για πέντε ευρώ και το κινητό τηλέφωνο. Ούτε πιστεύω ότι την παρακολουθούσε (σς ο κατηγορούμενος) γι’ αυτό. Μου είπε ότι ψιλικατζής ότι μπήκε μέσα το παιδί μου να ψωνίσει και ήταν και αυτός. Κυκλοφορούσε με μία μαύρη BMW», ανέφερε η μητέρα στην κατάθεση της.
Το ίδιο κατέθεσαν στο δικαστήριο και τα δύο αδέλφια της Δώρας.
Η αδελφή της περιέγραψε πως το τελευταίο διάστημα η συμπεριφορά της Δώρας είχε αλλάξει «ήταν φοβισμένη, ανήσυχη, δεν ήθελε να βγαίνει έξω. Είχε σταθερό πρόγραμμα, πήγαινε δουλειά, νεκροταφείο, σπίτι. Πιστεύω ένιωθε κίνδυνο από τη δουλειά της», προσθέτοντας: «Δεν πιστεύω ότι ήταν ληστεία. Πιστεύουμε ότι κάτι άλλο κρύβεται από πίσω, που ήταν από δουλειά της και θα θέλαμε να συνεχιστούν οι έρευνες και να μην κλείσει υπόθεση εδώ».
Την ίδια πεποίθηση εξέφρασε και ο μικρότερος αδελφός της 32χρονης εφοριακού, τονίζοντας «η τελευταία μαχαιριά στην καρδιά ήταν όπως η Δώρα είχε πάρει το δρόμο προς την έξοδο. Ενώ έφευγε την μαχαίρωσε πισώπλατα. Πως το βλέπετε εσείς αυτό; Όλα τα πειστήρια δείχνουν ότι εκείνος είναι φονιάς. Δεν πιστεύω ότι το έκανε για 25 ευρώ».
Ιδιαίτερα φορτισμένος ο πατέρας της Δώρας Ζέμπερη ξέσπασε ενώπιον του δικαστηρίου, επισημαίνοντας: «Ήταν καθαρή δολοφονία. Στήσανε ενέδρα στο νεκροταφείο να σκοτώσουνε κορίτσι. Την σκοτώσανε για υπόθεση της δουλειάς. Φέρτε τους πραγματικούς δολοφόνους εδώ να κάνουμε δίκη αλλιώς να μην κάνουμε τίποτα».
«Δεν υπήρχε άλλος δράστης»
Ο ιατροδικαστής, Σωτήρης Μπουζιάνης, ο οποίος διενήργησε τη νεκροψία-νεκροτομή και την αυτοψία στο χώρο, τόνισε πως ο θάνατος της εφοριακού προήλθε από τις κακώσεις στο θώρακα. «Τα χτυπήματα ήταν επικεντρωμένα στο θώρακα. Τα βασικά» τόνισε ο μάρτυρας.
Πρόεδρος : Ήταν χτυπήματα με ιδιαίτερη σκληρότητα, είχε μίσος;
Μάρτυρας : Οπωσδήποτε.
Πρόεδρος : Ήταν σκληρά χτυπήματα;
Μάρτυρας : Οπωσδήποτε υπήρχε βιαιότητα.
Πρόεδρος : Λέτε ότι δεν μπορούσε να ελέγχει θυμό επειδή υπήρχε αντίδραση;
Μάρτυρας : Το να αντιδράσει ήταν νορμάλ. Υπήρχε και βούληση να σκοτώσει και βιαιότητα.
Πρόεδρος : Έγινε πάλη;
Μάρτυρας : Μπορεί να υπήρξε, σε τέτοια περιστατικά τα σώματα κινούνται.Οπωσδήποτε είχε δεχθεί χτυπήματα στους πνεύμονες. Το τελειωτικό ήταν αυτό της καρδιάς. Ο θάνατος δεν ήταν ακαριαίος, διήρκησε δύο με τρία λεπτά.
Πρόεδρος : Ήταν ένα άτομο ή πολλοί;
Μάρτυρας : Δεν συνηγορούν τα ευρήματα στην ύπαρξη άλλη ατόμου.
Εισαγγελέας: Δε δείχνει ως επαρκές κίνητρο, να της καταφέρει τόσα χτυπήματα και σε τόσο καίρια σημεία να της πάρει μία τσάντα, την είχε και αφημένη, με μία σπρωξιά, θα την αφοπλιζε…Θεωρείτε ως επαρκές κίνητρο να αρπάξει μία τσάντα μόνο;
Μάρτυρας Τι να σας πω.(…)Αν δεν ήθελε να την σκοτώσει, θα την χτύπαγε και θα έφευγε.
«Ήταν μεταμορφωμένος ο διάβολος»
Κατά την ακροαματική διαδικασία, μια γειτόνισσα και φίλη της μητέρας της Δώρας Ζεμπερη κατάθεσε ότι είχε δει τον Σοροπίδη να κυκλοφορεί στη δρόμο του σπιτιού. «Αυτός ερχόταν κάθε μέρα με μια μαύρη BMW. Όταν τον είδα θυμήθηκα το πρόσωπο. Κυκλοφορούσαν και δυο περίεργοι τύποι, 20 μέρες νωρίτερα, στο δρόμο και θυμάμαι να το λέω στον άντρα μου, ότι αυτοί είναι κάθε μέρα εδώ».
Στο δίκη κατέθεσε και ο άνθρωπος που φιλοξενούσε τον Σοροπίδη στο σπίτι του, ο οποίος στο πρωτόδικο δικαστήριο δεν είχε εμφανιστεί. Ο μάρτυρας, που πάσχει από σοβαρή ψυχιατρική πάθηση, ανέφερε πως ήταν το μεγαλύτερο λάθος της ζωης του που φιλοξένησε τον Σοροπίδη, τον οποίο είχε γνωρίσει σε φιλικό σπίτι. «Έβαλα το διάβολο μεταμορφωμένο μες στο σπίτι μου, δεν έφευγε με τίποτα» είπε ο μάρτυρας χαρακτηριστικά στο δικαστήριο.
Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι τον πήρε τηλέφωνο από τη φυλακή ο κατηγορούμενος και του ζήτησε να πει στον ανακριτή ότι τον είχε βάλει ένας μεγαλοδικηγόρος να σκοτώσει τη Δώρα Ζέμπερη.
Πρόεδρος: Ο κατηγορούμενος λέει ότι λίγες μέρες πριν το έγκλημα πήγε να σε σκοτωσει επειδή είχε κάνει ναρκωτικά.
Μαρτυρας: Εμένα;
Προεδρος: Έτσι λέει.
Μάρτυρας: Ε… τότε τη γλίτωσα κύριε πρόεδρε!
Μετά την εξέταση του μάρτυρα, η δικηγόρος της οικογένειας Γιαννα Παναγοπούλου υπέβαλλε αίτημα να κληθεί και να καταθέσει η οικογένεια στο σπίτι της οποίας γνώρισε τον Σοροπίδη ο συγκεκριμένος μάρτυρας.
Καταθέσεις συναδέλφων Δώρας
Στο δικαστήριο κατέθεσε και ο προϊστάμενος της εφοριακού στη ΔΟΥ Πειραιά, ο οποίος ανέφερε ότι οι περισσότερες υποθέσεις που χειριζόταν η 32χρονη ήταν απλές, ενώ στις λιγοστές δύσκολες υποθέσεις ήταν δίπλα της και τη βοηθούσε. «Εγώ είχα απειληθεί για υποθέσεις, οι ελεγκτές μου όχι», ξεκαθάρισε ο μάρτυρας. Την ίδια απάντηση έδωσαν και δυο ακόμη συνάδελφοι της που κατέθεσαν στη δίκη. «Είχε υποθέσεις με μεγάλα ποσά, αλλά το εάν ήταν σοβαρές είναι υποκειμενικό», είπε ένας εκ των συναδέλφων της.