Για τις 24 Μαΐου προσανατολίζεται η κυβέρνηση να δώσει το πράσινο φως για την επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών, ωστόσο πρέπει να έχει προηγηθεί σχετική απόφαση από την επιτροπή λοιμωξιολόγων.
Αυτό δήλωσε στην ΕΡΤ η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η κυρία Μιχαηλίδου υπενθύμισε ότι πέρυσι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί ήταν οι πρώτοι που επαναλειτούργησαν έπειτα από απόφαση των λοιμωξιολόγων, ωστόσο φέτος οι μεταλλάξεις του ιού είναι τέτοιες που δεν μπορούν να περιορίσουν την διασπορά του ιού, ειδικά μέσω των ηλικιών αυτών, όπως εξήγησε.
«Είναι αδύνατο μωρά τριών μηνών να φορούν μάσκες και να κάνουν τεστ» είπε η κυρία Μιχαηλίδου και πρόσθεσε πως «οι λοιμωξιολόγοι ζητούν να κάνουμε λίγο υπομονή ακόμα για δύο εβδομάδες για να εξετάσουν όλα τα δεδομένα. Κατανοούμε την αγανάκτηση και την κούραση των γονιών, αλλά τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο τον έχουν οι ειδικοί».
Η κυρία Μιχαηλίδου είπε επίσης ότι η κυβέρνηση θα δώσει την ευχέρεια σε όσους σταθμούς επιθυμούν να παρατείνουν τη λειτουργία τους και μετά το τέλος Ιουλίου».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οίκοι ευγηρίας
Όσον αφορά στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, η υφυπουργός ενημέρωσε ότι «σχεδόν όλοι οι φιλοξενούμενοι έχουν εμβολιαστεί και με τη δεύτερη δόση του εμβολίου κατά της Covid-19». Όπως σημείωσε, «πάνω από 30.000 ηλικιωμένοι έχουν εμβολιαστεί σε όλες τις Δομές της χώρας».
Σχετικά με τις προϋποθέσεις για επισκέψεις στους οίκους ευγηρίας επισήμανε ότι «η Επιτροπή την επόμενη εβδομάδα θα εξετάσει το νέο πρωτόκολλο επισκεψιμότητας».
Αναδοχή – Υιοθεσία
«Το 2020 εφαρμόσαμε μία αίτηση και μέσα σε ένα χρόνο να μπορούν να υιοθετήσουν οι ενδιαφερόμενοι ένα παιδί» είπε η κυρία Μιχαηλίδου.
«Το 2021 θα είναι χρονιά υιοθεσίας» τόνισε και ανέφερε ότι «από τέλος Μαΐου θεσμοθετούμε επίδομα από 300 έως 1000 ευρώ ανά μήνα για κάθε ανάδοχη οικογένεια, ψηφιακά με το που θα πάρει η οικογένεια το παιδί. Το ποσό εξαρτάται από το βαθμό αναπηρίας του παιδιού».
Καταδίκη για σεξουαλική κακοποίηση
«Όποιος έχει καταδικαστεί για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου δεν μπορεί να εργαστεί σε δομή παιδικής Προστασίας», αποσαφήνισε κατηγορηματικά η υφυπουργός Εργασίας.
Όπως εξήγησε «σε κάθε τέτοια δομή θα υπάρξει ειδικός που θα λαμβάνει τις καταγγελίες προκειμένου να τις επεξεργαστεί και να τις προωθήσει εκεί που πρέπει».