Ο τουρισμός είναι ένα από τα μεγαλύτερα “όπλα” στη “φαρέτρα” της Ελλάδας. Εκτός όμως από τον ήλιο και τη θάλασσα, τις παραλίες και τη διασκέδαση, η Ελλάδα είναι και κάτι ακόμη για τους τουρίστες, Έλληνες και ξένους: πολιτισμός.
Ελλάδα δεν σημαίνει μόνο φιλοξενία. Σημαίνει Ακρόπολη, Κνωσσός, Μυκήνες, Βεργίνα, Φαιστός, Δελφοί και πολλά πολλά ακόμα.
Και αν θέλουμε να κάνουμε τον πολιτισμό μας “όπλο” μας, ποιος καλύτερος τρόπος από το να αφήσουμε όσους επισκέπτονται τους αρχαιολογικούς χώρους να τους… διαφημίζουν μέσα από τις αναρτήσεις τους στα social media. Η τεχνολογία είναι μέρος της ζωής μας, κάθε μέρα και περισσότερο. Με ένα smartphone στο χέρι οι περισσότεροι, “κρατούν” εκείνοι στιγμές και αναμνήσεις για να τις μοιράζονται σε facebook, twitter, instagram.
Κάτι τέτοιο απαιτεί επενδύσεις. Μια σημαντική έχει ήδη αρχίσει. Το πρώτο βήμα έχει γίνει. Ακολουθούν κι άλλα. Σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, λοιπόν, η COSMOTE ανέλαβε τον εξοπλισμό με δωρεάν Wi-Fi μεγάλων αρχαιολογικών χώρων και μουσείων σε όλη την Ελλάδα.
Δωρεάν Wi-Fi σε τέσσερις αρχαιολογικούς χώρους στην Κρήτη
Η Κρήτη είναι το νέο βήμα. Αλλά όχι το τελευταίο, γιατί θα ακολουθήσουν κι άλλοι μεγάλοι αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία της Ελλάδας, όπως οι Μυκήνες και η Αρχαία Κόρινθος στην Πελοπόννησο!
Σε αυτή τη φάση, ο νέος σταθμός της συνεργασίας του υπουργείου Πολιτισμού με την Cosmote είναι ένας από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα. Η Κρήτη φιλοξενεί μερικούς από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους στη χώρα και σε τέσσερις απ’ αυτούς οι επισκέπτες θα απολαμβάνουν δωρεάν ασύρματο internet. Για να μπορούν να μοιράζονται και να “ανεβάζουν” τα όσα βλέπουν, τα όσα μαθαίνουν, για να διαφημίζουν με τον τρόπο τους την Ελλάδα ή ακόμη και για να αναζητήσουν πληροφορίες για την ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού.
Τέσσερις αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία της Κρήτης που χάρη στην COSMOTE θα παρέχουν δωρεάν Wi-Fi στους επισκέπτες τους είναι:
ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσσού
Κνωσσός, η έδρα του Μινωικού πολιτισμού
το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου
Στο αρχαιολογικό Μουσείου Ηρακλείου φιλοξενούνται ευρήματα από όλη την Κρήτη, καλύπτοντας πάνω από 5.500 χρόνια ιστορίας του νησιού
η ιστορική Σπιναλόγκα
Σπιναλόγκα: το μικρό νησί στον κόλπο της Ελούντας απέναντι από το χωριό Πλάκα, έχει υπάρξει -μεταξύ άλλων- ενετικό οχυρό, καστροπολιτεία και τόπος εξορίας λεπρών
το Μουσείο Αρχαιολογικού Χώρου Ελεύθερνας, το οποίο στεγάζει τα ευρήματα των ανασκαφών στην ομώνυμη αρχαία πόλη του Ρεθύμνου, κυρίως από την αυγή του ελληνικού πολιτισμού και τον Όμηρο.
Αξίζει να σημειωθεί πως ασύρματο ίντερνετ έχουν ήδη το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Ακρωτήρι Σαντορίνης, οι Δελφοί, η Δήλος, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου. Σε εξέλιξη βρίσκονται, επίσης, οι υποδομές και στην Ακρόπολη.
Η επένδυση της COSMOTE στον πολιτισμό είναι ένα έργο που ξεπερνά τα δύο εκατ. ευρώ.
Όπως είπε και ο γενικός γραμματέας Πολιτισμού, Γιώργος Διδασκάλου «ο πολιτισμός, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία, είναι η μεγαλύτερη παρακαταθήκη της Ελλάδας. Ο εκσυγχρονισμός της προβολής τους και η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, δίνουν πολλαπλές δυνατότητες στους επισκέπτες και διευκολύνουν την πρόσβαση στην πολιτιστική μας κληρονομιά από κάθε σημείο του κόσμου. Η επένδυση στον πολιτισμό, είναι επένδυση στο μέλλον της πατρίδας μας».
«Ο ελληνικός πολιτισμός είναι ανθρωποκεντρικός πολιτισμός και ο άνθρωπος, από τη φύση του, θέλει να μαθαίνει αλλά και να μοιράζεται. Ο άνθρωπος θέλει να μεταδώσει την εμπειρία του και βρίσκει τρόπους -με τη νέα τεχνολογία- διαδικτυακούς τόσο για την ξενάγηση, όσο και για την παρουσίαση των αρχαίων αντικειμένων και τόπων», σχολίασε από την πλευρά του ο Διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης.
«Η τεχνολογία παραμένει αρωγός, ώστε να ενισχύσουμε την επαφή με τη γνώση και την ιστορία μας, αλλά και να αναδείξουμε το σύγχρονο προφίλ της Ελλάδας διεθνώς» τόνισε ο Chief Officer Τεχνολογίας και Λειτουργιών του Ομίλου ΟΤΕ, Στέφανος Θεοχαρόπουλος.