Site icon NewsIT
19:15 | 27.03.20

Δραματικός Τσιόδρας: «Θα είχαμε 40.000.000 νεκρούς από κορονοϊό αν δεν είχαν παρθεί μέτρα»

Τσιόδρας - Ξανθός
Newsit Newsroom

Το γιατί έπρεπε να παρθούν αυστηρά μέτρα και γιατί επιβάλλεται να συνεχιστούν ανέλυσε ο Σωτήρης Τσιόδρας με σοκαριστικά στοιχεία. Η ξεκάθαρη θέση του για τα τεστ κορονοϊού και βίντεο με όλη την ενημέρωση για την κατάσταση στην Ελλάδα.

Με δραματικό τρόπο περιέγραψε ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας το τι θα γινόταν στον κόσμο αν δεν είχαν παρθεί αυστηρά μέτρα για τον κορονοϊό σε πολλές χώρες.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό και καθηγητής λοιμωξιολογίας, αφού αναφέρθηκε στα νέα κρούσματα στην χώρα μας -74 τον αριθμό- και στο ότι οι νεκροί είναι πλέον 28, τόνισε πως σε μελέτη εκτίμησης κινδύνου από το Ηνωμένο Βασίλειο, που ανακοινώθηκε χθες, εκτιμήθηκαν η θνητότητα και οι επιπτώσεις της πανδημίας στην υγεία του κόσμου. Και τι θα βλέπαμε χωρίς να εφαρμόσουμε καθόλου μέτρα, με τα στοιχεία να είναι σοκαριστικά.

Click4more: Κολχικίνη κατά κορονοϊού: «Έχουμε ενδείξεις και ελπίδες για αποδείξεις»

“Δε θα σας αναφέρω όλα τα σενάρια, τα οποία είναι εφιαλτικά και μιλούν για μια απίστευτη καταστροφή με 40.000.000 θανάτους σε παγκόσμιο επίπεδο“, τόνισε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε: “Οι επιστήμονες μιλούν και για ημίμετρα, που θα αφορούσαν μόνο τους ηλικιωμένους και θα οδηγούσαν σε επιβράδυνση, αλλά όχι διακοπή της μετάδοσης και θα οδηγούσαν πολύ γρήγορα σε υπερφόρτωση του συστήματος υγείας μιας χώρας”.

“Παρόλα αυτά”, συνέχισε ο κ. Τσιόδρας, “ακόμα και με ημίμετρα, δηλαδή 40% μείωση των κοινωνικών επαφών για τον ευρύτερη πληθυσμό, θα σωζόντουσαν περίπου 8.000.000 ζωές.

Βλέπετε, λοιπόν, ότι σταδιακά οι περισσότερες χώρες στον κόσμο, μεταξύ των οποίων και το Ηνωμένο Βασίλειο, υιοθετούν στρατηγικές αντίστοιχες με τις δικές μας, προσπαθώντας να αποφύγουν τα χειρότερα”.

Ο Τσιόδρας και το κάλεσμα για συλλογική προσπάθεια

“Η Κίνα, έκλεισε τα σύνορά της σήμερα, φοβούμενη δεύτερο κύμα της επιδημίας. Όχι γιατί είναι ένας ιός τύπου Έμπολα, ή κάποιος άλλος φοβερά θανατηφόρος, αλλά γιατί διαδίδεται γρήγορα κι ένα 5% των ανθρώπων περίπου νοσούν σοβαρά, χρειάζονται εντατική και διασωλήνωση. Δε θέλουμε αυτό να γίνει σεις ευάλωτες ομάδες. Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε, να μη γίνει πραγματικότητα το κακό σενάριο”, συνέχισε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Για να καταλήξει: “Η γρήγορη, συλλογική και αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων, γλιτώνει αυτή τη στιγμή την πατρίδα μας από μια απίστευτη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας κι από σημαντικό αριθμό θανάτων”.

Ο Τσιόδρας για τα τεστ κορονοϊού

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας αναφέρθηκε και στα τεστ κορονοϊού, λέγοντας πως “σε αυτή τη φάση της επιδημίας στη χώρα μας, τα ειδικά τεστ αντισωμάτων δεν συστήνεται να χρησιμοποιηθούν από το γενικό κοινό και δεν είναι διαγνωστικά της νόσου.

Ένα θετικό μπορεί να είναι ψευδώς θετικό, λόγω έκθεσης σε άλλους κορονοϊούς που κυκλοφορούν κάθε χρόνο και προκαλούν κοινό κρυολόγημα

Ενώ ένα αρνητικό τεστ στην οξεία φάση της νόσου σε έναν άνθρωπο χωρίς ή με ελαφρά συμπτώματα, μπορεί να δώσει και το λάθος μήνυμα, πως δεν έχεις κάτι. Ότι δεν έχεις τον ιό. Και μετά να υιοθετήσεις μια ανεύθυνη συμπεριφορά. Φυσικά κι αυτό δεν ισχύει. Μπορεί κάλλιστα να έχει τη νόσο κανείς με αρνητικό τέτοιο τεστ, ειδικότερα στην οξεία φάση της νόσου”, είπε ο κ. Τσιόδρας.

Και συνέχισε: “Τα πιο αξιόπιστα τεστ είναι τα μοριακά τεστ τα οποία προκρίνονται από τους διεθνείς φορείς κι αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται σε όλες τις χώρες του κόσμου. Στη μάχη με τον ιό θέλουμε τα πραγματικά δεδομένα και την αλήθεια. Τα τεστ αντισωμάτων δεν είναι γι’ αυτή τη φάση της επιδημίας. Αυτή την περίοδο, ερευνητικές ομάδες στην Ελλάδα μας, από τα Πανεπιστήμια, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, θα αξιολογήσουν την αξιοπιστία και την πιθανή χρήση στο μέλλον αξιόπιστων τέτοιων τεστ με αντισώματα για επιδημιολογικούς και άλλους πρακτικούς σκοπούς.

Δείτε όσα είπε ο κ. Τσιόδρας στην ενημέρωση για τα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα

Στην συνέχεια πήρε τον λόγο ο Νίκος Χαρδαλιάς, που τόνισε πως τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού θα ενταθούν

Φωτογραφίες αρχείου: Intime.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version