«Βρισκόμαστε πλέον στην επόμενη ημέρα και όλη η προσπάθεια έχει στραφεί στην καταγραφή των ζημιών» επισημαίνει στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Γιάννης Βασιλείου.
Εκατοντάδες άνθρωποι και συνεργεία προσπαθούν να καταγράψουν όλη αυτή την καταστροφή που συντελέστηκε, αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης. Μέχρι την Κυριακή πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία, «όπως ζήτησε ο πρωθυπουργός, προκειμένου να αποζημιωθούν το συντομότερο οι πληγέντες για να επανέλθουν και στην κανονικότητα».
Δυτική Αττική: Προσπαθούσε να σώσει τα σκυλιά του ο αγνοούμενος κυνηγός
«Βεβαίως» σημειώνει, «δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και την γραφειοκρατία, καθώς υπάρχουν αποζημιώσεις της περασμένης χρονιάς που δεν έχουν καταβληθεί ακόμη».
Η αποζημίωση των οδηγών
Επίσης, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την αποζημίωση των οδηγών, των οποίων τα κατεστραμμένα αυτοκίνητα δεν ήταν ασφαλισμένα από πλημμύρα. «Έχουμε την πολιτική βούληση να βοηθήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση και θα κάνουμε το καλύτερο δυνατόν» επισημαίνει.
Πλημμύρες στη Δυτική Αττική: Οι Πειραιώτες συγκεντρώνουν τρόφιμα και ρούχα για τους πληγέντες
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι για την διευκόλυνση των αυτοψιών και της καταγραφής, θα συσταθούν δύο επιτροπές (για τις ανάγκες των οδηγών της Ν. Περάμου και της Μάνδρας) οι οποίες θα εγκατασταθούν στο ανενεργό στρατόπεδο 305 Ρόκα.
Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εντεταμένη σύμβουλος της Περιφέρειας για την Πολιτική Προστασία, Γιάννα Τσούπρα, το στρατόπεδο, είχε υποστεί μεγάλη διάβρωση και «αποκαταστάθηκε στη διάρκεια της νύχτας με επιχωματώσεις, για να μεταφερθούν εκεί και τα αυτοκίνητα».
“Έχει γίνει ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν”
Η ίδια βεβαιώνει, ότι μέχρι στιγμής «από πλευράς Περιφέρειας Αττικής έχει γίνει ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν». Τα συνεργεία συνεχίζουν τις απαντλήσεις στην Μάνδρα, ενώ με παρέμβαση της Περιφέρειας, κλιμάκιο της ΕΥΔΑΠ μετέβη στη Μάνδρα για να αποκαταστήσει την βλάβη του δημοτικού δικτύου ύδρευσης και να ελέγξει την καταλληλότητα του πόσιμου νερού.
Προσθέτει ότι «εκεί ενεργεί και το σύνολο σχεδόν των βαρέων σκαπτικών μηχανημάτων», καθώς, όπως ενημέρωσε το ΣΟΠΠ η ίδια η δήμαρχος, από την πρώτη ημέρα της καταστροφής «ο Δήμος δεν έχει κανένα μηχάνημα».
Η κ. Τσούπρα σημείωσε, ότι τα σωστικά συνεργεία επιχειρούσαν όλη τη νύχτα «με περιορισμένη χρήση μηχανημάτων» για την ανεύρεση «δυστυχώς ακόμη έξι αγνοουμένων», ενώ και σήμερα συνεχίστηκε η αποστολή νερού και φαγητού από την Περιφέρεια, στους πληγέντες της Ν. Περάμου και Μάνδρας, στους οποίους αποστέλλουν παρόμοια βοήθεια και άλλοι ευαισθητοποιημένοι φορείς και εθελοντές.
Τέλος επισημαίνει ότι όλη η δύναμη και η προσοχή των ανθρώπων της Περιφέρειας και του ΣΟΠΠ ήταν με το βλέμμα στραμμένο σε ολόκληρη την Αττική, η οποία στη διάρκεια της νύκτας δοκιμάστηκε κατά τόπους από την ένταση της κακοκαιρίας, με σημεία αιχμής, τον Πειραιά, την Σαλαμίνα, την Αίγινα και την Ελευσίνα, «χωρίς ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα».
Το Celestyal Nefeli θα φιλοξενήσει του πληγέντες
Στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται, ήδη, ελλιμενισμένο το κρουαζιερόπλοιο της εταιρείας Optimum Shipmanagement Services, που έχει διατεθεί στο υπουργείο Ναυτιλίας, προκειμένου να φιλοξενηθούν κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από την κακοκαιρία στη Δυτική Αττική.
Πρόκειται για το πλοίο «Celestyal Nefeli» και όχι τελικά το «Aegean Queen», όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί. Σημειώνεται ότι και τα δύο πλοία ανήκουν στην ίδια εταιρεία, αλλά η αλλαγή έγινε καθαρά για τεχνικούς, κυρίως, λόγους και σε συνεννόηση με τη διοίκηση του ΟΛΠ.
Το πλοίο της συγκεκριμένης εταιρείας τέθηκε στη διάθεση των αστέγων, μετά από παρέμβαση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή.
Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας, οι ενδιαφερόμενοι που θα θελήσουν να φιλοξενηθούν στο κρουαζιερόπλοιο θα πρέπει να απευθύνονται στις κατά τόπους δημοτικές Αρχές, που θα συντάξουν καταλόγους και θα τους παραδώσουν στο υπουργείο Ναυτιλίας, το οποίο θα μεριμνήσει για τη μεταφορά των ενδιαφερομένων στο «Celestyal Nefeli».
Ήδη, για θέμα έχει γίνει επικοινωνία του υπουργού Ναυτιλίας με τους δημάρχους Μάνδρας, Ελευσίνας και Μεγάρων.
Φάρμακα, τρόφιμα και νερό από τον ΙΣΑ και ΚΕΔΕ στους πλημμυροπαθείς
Κλιμάκιο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) και της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές της Δυτικής Αττικής και προέβη σε διανομή 2.000 φαρμάκων, 300 μερίδων φαγητού και πόσιμου νερού, στους κατοίκους της Μάνδρας. Σημειώνεται, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΙΣΑ, ότι έχουν εξασφαλιστεί για όσες ημέρες χρειασθεί 300 μερίδες φαγητού που θα διανέμονται στους κατοίκους της περιοχής.
Το κλιμάκιο με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΙΣΑ και της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη επισκέφθηκε ιατρεία που είχαν καταστραφεί ολοσχερώς και έκαναν αποτίμηση των ζημιών. Ο κ. Πατούλης διαβεβαίωσε τους γιατρούς που υπέστησαν αυτή την καταστροφή ότι ο ΙΣΑ – με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ – πρόκειται να τους προσφέρει οικονομική ενίσχυση προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και να ενισχυθεί η υγειονομική κάλυψη των περιοχών.
«Αυτές τις δύσκολες ώρες για τη χώρα μας και ιδιαίτερα για τους κατοίκους της Δυτικής Αττικής, ο ΙΣΑ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή βοηθώντας έμπρακτα τους συμπολίτες μας που επλήγησαν. Θα συνδράμουμε με όλα τα μέσα που διαθέτουμε στην ανακούφισή τους», ανέφερε ο κ. Πατούλης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «Θα κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να καλύψουμε τα κενά της πολιτείας και να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας στη δύσκολη αυτή ώρα».
Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΙΣΑ ενημερώθηκε από την δήμαρχο Μάνδρας Ιωάννα Κριεκούκη, για τις άμεσες ανάγκες σε ρουχισμό, τρόφιμα, καθώς και σε γεννήτριες για τους ασθενείς με μηχανική υποστήριξη και διαβεβαίωσε ότι ο ΙΣΑ και η ΚΕΔΕ θα συνδράμουν για να καλυφθούν οι ανάγκες.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες από Reuters