Ο Ήλιος θα λάμπει κάθετα πάνω από τον Ισημερινό της Γης και η διάρκεια της μέρας και της νύχτας θα είναι περίπου ίδια. Μετά τις 20 Μαρτίου, στο βόρειο ημισφαίριο (και στην Ελλάδα) η μέρα θα μεγαλώνει συνεχώς σε βάρος της νύχτας έως το θερινό ηλιοστάσιο, ενώ το αντίστροφο θα συμβεί στο νότιο ημισφαίριο. Οι ισημερίες -η εαρινή ισημερία και η φθινοπωρινή- καθορίζουν την έναρξη της άνοιξης και του φθινοπώρου, ενώ τα ηλιοστάσια -το θερινό και το χειμερινό- προσδιορίζουν την έναρξη του καλοκαιριού και του χειμώνα αντίστοιχα. Η άνοιξη δεν έχει σταθερή ημερομηνία έναρξης και η πρώτη μέρα της ποικίλει ανάμεσα στις 19 (πιο σπάνια), στις 20 (συνήθως) και στις 21 Μαρτίου, ανάλογα με το έτος.
Και φέτος θα συνεχιστεί η ανεπαίσθητη συρρίκνωση της διάρκειας της ‘Ανοιξης, η οποία θα είναι πιο σύντομη κατά σχεδόν ένα λεπτό της ώρας σε σχέση με πέρυσι. Εδώ και χιλιάδες χρόνια, η ‘Ανοιξη μικραίνει στο βόρειο ημισφαίριο και ό,τι αυτή χάνει, το κερδίζει σε διάρκεια το καλοκαίρι. Σήμερα, στο βόρειο ημισφαίριο ο χειμώνας διαρκεί περίπου 89 μέρες (λιγότερες από όλες τις εποχές), η άνοιξη σχεδόν 93 μέρες, το καλοκαίρι σχεδόν 94 μέρες (περισσότερες από όλες τις εποχές) και το φθινόπωρο σχεδόν 90 μέρες. Συνολικά, η θερμότερη περίοδος του έτους (άνοιξη και καλοκαίρι) είναι περίπου μία εβδομάδα μεγαλύτερη σε διάρκεια από την ψυχρότερη (φθινόπωρο και χειμώνας).
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η διάρκεια της άνοιξης μειώνεται περίπου ένα λεπτό της ώρας κάθε χρόνο, ενώ ο χειμώνας μειώνεται σχεδόν κατά μισό λεπτό ετησίως. Αντίστροφα, η διάρκεια του καλοκαιριού μεγαλώνει με ετήσιο ρυθμό ενός λεπτού (που χάνει η άνοιξη), ενώ του φθινοπώρου αυξάνει κατά μισό λεπτό (που χάνει ο χειμώνας). Έτσι, όσο περνάνε τα χρόνια, το καλοκαίρι μεγαλώνει σε βάρος της άνοιξης και το φθινόπωρο σε βάρος του χειμώνα. Υπολογίζεται ότι το έτος 3000 το καλοκαίρι θα διαρκεί 93,92 μέρες στο βόρειο ημισφαίριο, η άνοιξη 91,97 μέρες, το φθινόπωρο 90,61 μέρες και ο χειμώνας 88,74.
Πού θα δούμε μια πανέμορφη ανατολή να μας αναγγέλλει ότι το καλοκαίρι είναι προ των πυλών; Λέμε να μείνουμε Ελλάδα και διαλέξαμε ορεινές ανατολές, γεμάτες δύναμη. Ας ταξιδέψουμε προς το φως λοιπόν!
Δελφοί
Φυσικά και είναι η πρώτη μας επιλογή! Αν δεν πάμε στο Κέντρο της Γης, στον Ομφαλό του Κόσμου, πού αλλού θα πάμε για αυτήν την τόσο όμορφη ημέρα; Η πανέμορφη Αράχοβα, ελάχιστα χιλιόμετρα από τους Δελφούς, μπορεί να γίνει το ορμητήριό μας για ένα ταξίδι στον χρόνο. Το ξέρετε ότι στην Εαρινή Ισημερία το Ιερό των Δελφών επικοινωνούσε με το Ιερό του Λύκαιου Δία στην Αρκαδία και το Ιερό του Απόλλωνα στην Ολυμπία; Πώς; Από τους δύο αετούς οι οποίοι ήταν χρυσοί, η πρώτη ακτίνα της ημέρας εκτοξευόταν στην Στήλη του Απόλλωνα στην Ολυμπία και από εκεί στο Ιερό του Διός στην Αρκαδία! Το σύστημα αυτό δεν είναι τόσο αινιγματικό όσο ακούγεται, λίγη καλή γεωμετρία θέλει και παράγεται το θαύμα, και την γεωμετρία οι αρχαίοι Έλληνες την ανακάλυψαν, όχι απλά την κατείχαν! Κάντε ένα προσκύνημα στο σπουδαιότερο ιερό του αρχαίου κόσμου αυτήν την Εαρινή Ισημερία! Ο ανατέλλων ήλιος μέσα από τις λόχμες του Παρνασσού είναι απίστευτο θέαμα!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στον παράδεισο του Μόρνου
Αν θέλετε να αντικρίσετε ένα απίστευτο θέαμα, με τα νερά μιας λίμνης να βάφονται στο αναγεννητικό φως του ανοιξιάτικου ήλιου, ανηφορίστε στα χωριά του Μόρνου! Αν οι αρχαίοι έφτιαχναν με την γεωμετρία τους ανυπέρβλητα ιερά, κάτι καταφέρνουν και οι νεώτεροι! Το φράγμα του Μόρνου δημιούργησε έναν τεχνητό μεν, παράδεισο δε, ανάμεσα στα Βαρδούσια και την Γκιώνα. Τα χωριά που αντικρίζουν την επικράτεια της Δωρίδας, που τώρα αποτελεί την λίμνη του Μόρνου έχουν προνομιακή θέα σε αυτόν τον παράδεισο. Αφεθείτε στην αυθεντικότητα αυτών των χωριών, στον Κόκκινο, στο Κουπάκι, το Περιβόλι, όλους αυτούς τους ορεινούς οικισμούς που είναι τόσο κοντά στο Λιδορίκι και ταυτόχρονα ανέγγιχτοι και άγνωστοι στους πολλούς!
Στην Πίνδο
Η Πίνδος είναι η μεγαλύτερη οροσειρά της Ελλάδας, το φράγμα της για τους βόρειους ανέμους. Αν μπορούμε να υπερηφανευόμαστε για ένα από τα πιο ισορροπημένα κλίματα στον κόσμο, το οφείλουμε στην Πίνδο. «Πιάστε» τον ήλιο στην Βαλια Κάλντα, έναν από τους σημαντικότερους δρυμούς της χώρας, χορέψτε με το φως στον Αώο, γνωρίστε την Ήπειρο και τις κορυφές της!
Στον Όλυμπο
Όπως λένε, δεν λείπει ο Μάρτης από την Σαρακοστή, έτσι δεν μπορεί να λείπει ο Όλυμπος από την γιορτή του ήλιου! Το πανέμορφο αυτό και μυστηριακό βουνό, με άπειρα αξιοθέατα, με την αρχαία πόλη του Δίου στην ποδιά του, με τις λόχμες του, τους ορεινούς οικισμούς και τους καταρράκτες του, με τις κορυφές του – για τους πιο τολμηρούς – είναι όντως η επικράτεια των θεών, και κάπου εδώ φωλιάζει και ο ήλιος!