Site icon NewsIT

EastMed: Οι υπογραφές που αλλάζουν τον γεωστρατηγικό χάρτη στην Ανατολική Μεσόγειο

02.01.2020 | 18:23
EastMed: Οι υπογραφές που αλλάζουν τον γεωστρατηγικό χάρτη στην Ανατολική Μεσόγειο

Ιστορική είναι η συμφωνία που υπογραψαν Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed. Η κατασκευή έχει διάσταση οικονομική, αναπτυξιακή και γεωστρατηγική τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η συμφωνία για τον αγωγό Eastmed, επικυρώνει τη συνεργασία των τριών χωρών. Τι ειπώθηκε στη συνάντηση Μητσοτάκη - Νετανιάχου.

Αλλάζει ο γεωπολιτικός και γεωστρατηγικός χάρτης στην ανατολική Μεσόγειο με την μεγάλη συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed. Η κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed έχει διάσταση οικονομική, αναπτυξιακή και γεωστρατηγική πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους αγωγούς φυσικού αερίου και πέρα από τις προφανείς συνέπειες για τις χώρες αποτελεί και συμβολή στην ειρήνη και την γεωστρατηγική σταθερότητα στην περιοχή. Ο αγωγός θα αναβαθμίσει και τον γεωστρατηγικό ρόλο Ελλάδας και Κύπρου και η χώρα μας καθίσταται κρίσιμος παίκτης στην ενεργειακή τροφοδοσία της περιοχή, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά από την υπογραφή της συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed.

Τριμερής υπουργική συνάντηση για τον EastMed

Τις θέσεις των τριών χωρών υπέρ της προώθησης του αγωγού φυσικού αερίου EastMed επανέλαβαν οι αρμόδιοι υπουργοί για την Ενέργεια της Ελλάδας Κωστής Χατζηδάκης, του Ισραήλ Yuval Steinitz και της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης στην τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε απόψε στο Ζάππειο, στο περιθώριο της εκδήλωσης για την υπογραφή της διακυβερνητικής συμφωνίας για τον αγωγό.

Οι τρεις χώρες, ανέφεραν αρμόδιες πηγές, τάσσονται υπέρ της διεθνούς νομιμότητας και όχι εναντίον οποιουδήποτε και είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν το έργο ανεξάρτητα από τις ό,ποιες αντιδράσεις.

Όπως έγινε γνωστό, στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Κρήτης την οποία υποστηρίζει και η χώρα μας προκειμένου να αρθεί η ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου. Η Ελλάδα, σημειώνεται, στηρίζει το έργο για το οποίο θα πρέπει να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενοι πόροι ενώ το τεχνικό ζήτημα της διαλειτουργικότητας με το δίκτυο μεταφοράς της Ελλάδας θεωρείται ότι μπορεί να επιλυθεί.

Τέλος στην τριμερή συζητήθηκε και η επικείμενη συνεδρίαση του EastMed Gas Forum στο οποίο συμμετέχουν επτά χώρες της περιοχής, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 16 Ιανουαρίου στο Κάιρο.

Πως η ιστορική συμφωνία απαντά στην τουρκική προκλητικότητα

Το πρώτο από τα επόμενα βήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη που συμβάλλουν στην προσπάθεια της Αθήνας για διπλωματική απομόνωση της Άγκυρας κι εξουδετέρωση της εντεινόμενης προκλητικότητάς της στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου συνιστά η υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό EastMed.

Η υπογραφή της συμφωνίας αντιμετωπίζεται ασφαλώς από την κυβέρνηση ως ένα πολιτικό, διπλωματικό και οικονομικό γεγονός μείζονος σημασίας.

Συμφωνία που ωφελεί κι άλλους

Ένα γεγονός, το οποίο στηρίζεται απόλυτα στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου κι υπηρετεί τα συμφέροντα όχι μόνο της Ελλάδας και των άλλων συμβαλλόμενων χωρών – συμπεριλαμβανομένης και της Ιταλίας, η οποία θα συμμετάσχει μελλοντικά στο έργο και το ενθαρρύνει, όπως επιβεβαιώνει η επιστολή του υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης, Στέφανο Πατουανέλλι προς τον Έλληνα υπουργό Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη – αλλά ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, η συμφωνία για τον EastMed, σε συνδυασμό με την κατασκευή του πλωτού σταθμού αεριοποίησης ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης και τη λειτουργία του αγωγού ΤΑΡ βάζουν την Ελλάδα στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Το δε κόστος της επένδυσης ανέρχεται σε 5,2 δις ευρώ και συνιστά ένα έργο που χαρακτηρίζεται ως απόλυτα βιώσιμο και συμβατό με το περιβάλλον.

ΗΠΑ και Ε.Ε

Απαντώντας δε στο ερώτημα για ποιο λόγο ο EastMed είναι ένα έργο μείζονος σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ, από την κυβέρνηση τονίζεται πως ικανοποιεί το πολύ σημαντικό για την Ευρώπη ζητούμενο για διαφοροποίηση των πηγών και οδεύσεων φυσικού αερίου και την απεξάρτησή της σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ρωσικού αερίου.

Εξίσου σημαντικό είναι πως και οι ΗΠΑ στηρίζουν τον EastMed, καθώς ήδη ψηφίστηκε η σχετική νομοθεσία (EastMed Act), ενώ η δυνητική επιβολή κυρώσεων για τους υπό κατασκευή αγωγούς Nordstream 2 και Turkstream μαρτυρά τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στο ενδεχόμενο κυριαρχίας του ρωσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά.

“Μήνυμα” προς την Τουρκία και συνάντηση με Τραμπ

Σε ό,τι αφορά δε τους ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς περί παραβίασης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, γίνεται σαφές εκ μέρους της Αθήνας ότι το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας προστατεύουν αντιθέτως τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, ενώ σε κάθε περίπτωση ένα κράτος, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση η Τουρκία, δεν μπορεί να μπλοκάρει τη βούληση άλλων κρατών που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο.

Μετά τη σημερινή υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό EastMed, ο χρόνος θ’ αρχίσει να μετρά αντίστροφα για την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και το τετ-α-τετ στο Λευκό Οίκο με τον Ντόναλντ Τραμπ. Όπως ήδη έχει γράψει το newsit.gr, ο αντικειμενικός στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να λάβει καθαρή στήριξη από τον Αμερικανό πρόεδρο απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, αλλά και να καταδικαστούν οι παράνομες τουρκικές ενέργειες, όπως το σύμφωνο με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες.

Ούτως ή άλλως, τα ελληνοτουρκικά θ’ αποτελέσουν ένα μόνο μέρος της γεμάτης ατζέντας που έχει η συνάντηση των δύο ηγετών, η οποία εστιάζει στην οικονομική και στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ και την περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών. Στην ατζέντα συμπεριλαμβάνονται και οι συζητήσεις για το ενδεχόμενο αγοράς αεροσκαφών F-35 από την Ελλάδα, εφόσον το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Νετανιάχου

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον ομόλογό του του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου, στο πλαίσιο της υπογραφής της διακρατικής συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed.

Στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, επιβεβαιώθηκε η στενή σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Ισραήλ και συζητήθηκε η εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε πολλά μέτωπα, όπως η αμυντική βιομηχανία, οι επενδυτικές ροές και ο τουρισμός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου συμφώνησαν πως η συνεργασία για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή επιτρέπει την ανάπτυξη και την ευρωστία όλων των χωρών της γειτονιάς μας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε επίσης επισκόπηση των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή και οι δύο πλευρές συνέπεσαν στην ανάλυσή τους.

Ο διάλογος μεταξύ των δύο ηγετών στην αρχή της συνάντησής τους ήταν:

Μητσοτάκης: Είναι εξαιρετικό που σας έχουμε εδώ. Είναι χαρά μας, μετά από πολύ καιρό. Ένας καλός τρόπος να αρχίσουμε τη χρονιά, με την υπογραφή αυτής της συμφωνίας.

Νετανιάχου: Υπάρχουν πολλές επιπτώσεις. Επίσης, θέλουμε να προτείνουμε -μπορώ να το πω ενώπιον του Τύπου- μία τριμερή δύναμη πυρόσβεσης, μαζί με την Κύπρο, ώστε να μην χρειάζεται κάθε χώρα να κάνει δαπάνες ξεχωριστά.

Μητσοτάκης: Μας ενδιαφέρει πολύ η κοινή χρήση μέσων όσον αφορά την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Θα έχουμε περισσότερες από αυτές με την πάροδο του χρόνου.

Νετανιάχου: Δεν θέλουμε να δούμε στις χώρες μας αυτό που συμβαίνει τώρα σε μακρινές περιοχές.

Μητσοτάκης: Ούτε εμείς το θέλουμε.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version