Ιδιαίτερα ενοχλημένη εμφανίστηκε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη με αφορμή τον σάλο που έχει ξεσπάσει για τις εφόδους αστυνομικών σε κινηματογράφους προκειμένου να διαπιστώσουν αν παρακολουθούσαν ανήλικοι την ταινία Joker.
Η κα Μενδώνη εξέφρασε την ενόχλησή της για τα προβλήματα που δημιουργούνται από δυνάμεις καταστολής σε ανήλικα παιδιά. «Με ενοχλεί αφάνταστα να δημιουργούνται προβλήματα από δυνάμεις καταστολής σε ανήλικα παιδιά και τις οικογένειες τους» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Μενδώνη και καταφέρθηκε εκ νέου κατά των δύο εργαζομένων που προκάλεσαν τους ελέγχους.
«Δυο γυναίκες που είναι μέλη της επιτροπής που γνωμοδοτούν για τις ταινίες υπερέβησαν των αρμοδιοτήτων τους. Έλεγχος σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι φωνάζεις δυνάμεις καταστολής-υπάρχουν και άλλοι τρόποι», είπε η κυρία Μενδώνη.
«Για την ώρα διενεργείται ΕΔΕ» είπε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
Πηγές από το υπουργείο Πολιτισμού αναφέρουν ότι οι υπάλληλοι που έκαναν τους ελέγχους δεν ενημέρωσαν κανέναν ως όφειλαν και πως η τηλεφωνική καταγγελία έγινε από αντίπαλη εταιρεία διανομής…
Χρυσοχοΐδης: Ο Τσίπρας είδε την ταινία και πάλι δεν κατάλαβε
Με μια ανακοίνωση ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απαντά σε όσους έσπευσαν να κατηγορήσουν την αστυνομία αλλά και απαντά στον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος έκανε ανάρτηση με τον ίδιο ως διώκτη του Joker.
«Η Αστυνομία», λέει ο κ. Χρυσοχοΐδης, «είναι χρεωμένη, δυστυχώς, με αρκετά πάρεργα, εκτός πλαισίου ουσιαστικά της αποστολής της. Από την άλλη, είναι αυτονόητη η υποχρέωση της να ανταποκρίνεται στις καταγγελίες, πολλές εκ των οποίων μπορεί στη συνέχεια να αποδειχθεί ότι έγιναν για ήσσονος σημασίας λόγους, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα στα όρια της φαιδρότητας. Όπως συνέβη χθες με τα περιστατικά στις δύο κινηματογραφικές αίθουσες.
Δήλωσα ήδη ότι σήμερα θα πάω με τον 15χρονο γιο μου να δω την ταινία Τζόκερ.
Τα παραπάνω είναι αυτονόητα για κάθε λογικό πολίτη και προφανώς θα έπρεπε να είναι και για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α. Τσίπρα.
Υ.Γ.: Ο Α. Τσίπρας επέλεξε, για άλλη μια φορά, να κάνει επίδειξη φτήνιας πολιτικής και ψεύτικης ευαισθησίας. Ξεσκεπάζεται η ψεύτικη η ευαισθησία από τα ίδια του τα τελευταία λόγια, μιας και μόνο ο δικός μου στιγματισμός τον ενδιαφέρει. Είναι φτηνό, ενδεικτικό της αισθητικής και πολιτικής του ρηχότητας να συνοδεύει την ανάρτηση με δική μου φωτογραφία μονταρισμένη ως διώκτη του Τζόκερ. Από ότι έχω ακούσει και διαβάσει τη δολοφονία χαρακτήρων, ανάμεσα σε άλλα, καταδικάζει η ταινία. Την είδε και πάλι δεν κατάλαβε ο Α. Τσίπρας».
Μύλος με το ποιος έδωσε την εντολή για τους ελέγχους στα σινεμά!
Τι συνέβη τελικά αυτό το Σαββατοκύριακο στις προβολές της ταινίας Joker σε δυο σινεμά της Αττικής; Ήταν τελικά καταγγελία οι έλεγχοι από την αστυνομία ή αυτοί έγιναν κατ’ εντολή εισαγγελέα;
Αν και η ίδια η ταινία (όποιος την έχει δει, καταλαβαίνει) δεν χρειάζεται τόση διαφήμιση, αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ώρες μόνο υπέρ του… Joker θα μπορούσε να είναι.
Πέρα από διαφήμιση, όμως, είναι (δυστυχώς) και θέατρο του παραλόγου. Γιατί σχεδόν 12 ώρες αφού έγινε γνωστό πως η αστυνομία απομάκρυνε ανηλίκους από δυο σινεμά, ένα στο Μαρούσι κι ένα στην Κυψέλη και ενώ η υπουργός Πολιτισμού έχει πάρει σαφείς αποστάσεις, στην πραγματικότητα κανείς δεν μπορεί να ξέρει και κυρίως να καταλάβει τι ακριβώς έχει συμβεί.
Εκείνο που είναι σαφές είναι πως η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, βγαίνει στη… σέντρα και μάλιστα είναι έκθετη. Σε πρωινή της συνέντευξη άφησε αιχμές ακόμη και για τα κίνητρα των υπαλλήλων που έκαναν τις καταγγελίες στην αστυνομία και προαναγγέλλοντας πως θα κινηθούν σε βάρος τους οι διαδικασίες.
Όμως την υπουργό Πολιτισμού «αδειάζουν» πληροφορίες από την αστυνομία. Αφενός, υποστηρίζουν ότι όταν έγινε το τηλεφώνημα για το πρώτο περιστατικό, το Σάββατο σε σινεμά στο Mall στο Μαρούσι, η καταγγελία ανέφερε πως γινόταν από υπάλληλο του υπουργείου Πολιτισμού, που έκαναν ελέγχους στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους και γι’ αυτό περίμεναν τους αστυνομικούς έξω από το σινεμά για να τους υποδείξουν σε ποια αίθουσα βρίσκονταν οι ανήλικοι.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες στις καταθέσεις τους οι υπάλληλοι του ΥΠΠΟ υποστηρίζουν πως βρέθηκαν στο σινεμά γιατί υπήρχε σωρεία καταγγελιών για την παρουσία ανηλίκων στην ταινία Joker και γι’ αυτές είχε ενημερωθεί, από το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου, ο εισαγγελέας. Και με εντολή του έγιναν οι έλεγχοι! Γι’ αυτό κι έγιναν προσαγωγές και τα παιδιά που εντοπίστηκαν να βλέπουν Joker, οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα και κλήθηκαν εκεί οι γονείς τους.
Και στο περιστατικό της Κυριακής, στον κινηματογράφο Αελλώ στην Πατησίων, από την αστυνομία αναφέρεται πως οι υπάλληλοι που έκαναν την καταγγελία (άγνωστο αν είναι οι ίδιοι με το περιστατικό του Σαββάτου) είπαν στο τηλεφώνημα πως βρίσκονταν εκεί στο πλαίσιο ελέγχων.
Η υπουργός Πολιτισμού, πάντως, όχι μόνο αρνήθηκε πως το υπουργείο είχε δώσει εντολή για ελέγχους, υποστήριξε ότι οι δυο υπάλληλοι (που έκαναν επωνύμως τις καταγγελίες) ενήργησαν αυτοβούλως και πέρα από τα όρια της αρμοδιότητάς τους, προαναγγέλλοντας ακόμη και πειθαρχικές κυρώσεις.
ΕΛ.ΑΣ.: Ποια ΕΚΑΜ;
Το βράδυ της Κυριακής, όταν άρχισε να «φουντώνει» το θέμα των ελέγχων σε κινηματογράφους για το Joker, υπήρξαν αναφορές στα social media για «ντου» των… ΕΚΑΜ σε κινηματογράφους για να βγάλουν έξω ανήλικους.
Με… καθυστέρηση πολλών ωρών, η αστυνομία έβγαλε ανακοίνωση για να πει ότι οι έλεγχοι που έγιναν, έγιναν μετά τις καταγγελίες των υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού και να διαψεύσει πως στα σινεμά εκτός από ανηλίκους μπήκαν και τα ΕΚΑΜ!
Click4more: Τσίπρας για Joker: Μας γυρνούν στην δεκαετία του ’60 αν όχι πιο πίσω
«Ανακοινώνεται ότι χθες (Κυριακή, 20-10-2019) και προχθές (Σάββατο, 19-10-2019), μετά από καταγγελίες υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, για παρουσία ανηλίκων σε κινηματογραφικές αίθουσες σε Μαρούσι και Κυψέλη, όπου προβαλλόταν ταινία που έχει χαρακτηριστεί ως ακατάλληλη για ανηλίκους, αστυνομικοί από τα Αστυνομικά Τμήματα Αμαρουσίου και Πατησίων αντίστοιχα, μετέβησαν στους κινηματογράφους και επελήφθησαν των καταγγελιών.
Αναφορές για παρουσία αστυνομικών της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (Ε.Κ.Α.Μ.), δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στην πραγματικότητα», αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ..
Τι έγινε στο σινεμά στην Πατησίων
Μετά τις πρώτες πληροφορίες που ήθελαν τα ΕΚΑΜ να έχουν εισβάλλει σε σινεμά όπου παιζόταν η ταινία Joker, ένας πατέρας του οποίου η κόρη βρισκόταν στον έναν από τους δύο κινηματογράφους, τοποθετήθηκε για το περιστατικό μέσω του λογαριασμού στο facebook. O Δημήτρης Μπουρνής έγραψε μεταξύ άλλων ότι η Αστυνομία πράγματι βρέθηκε στον κινηματογράφο της οδού Πατησίων προκειμένου να απομακρύνει μόνο ένα παιδί για το οποίο είχε γίνει σχετική καταγγελία.
Η ανάρτησή του αναπαρήχθη αμέσως, διαψεύστηκε όμως επί της ουσίας μετά την επιβεβαίωση του περιστατικού από τις Αρχές και από την ίδια την υπουργό Πολιτισμού.
«Αφορούσε συγκεκριμένο παιδί η καταγγελία»
Το newsit.gr επικοινώνησε μαζί του προκειμένου να καταγράψει τη δική του θέση για το περιστατικό. Όπως είπε ο κ. Μπουρνής «πήγε η γυναίκα μου και η κόρη μου για να δουν την παράσταση των 19:00. Κατά τις 18:40 συνέβαινε αυτό το γεγονός. Ένας αστυνομικός μιλούσε μ’ έναν κύριο κι ένα παιδάκι. Όπως μάθαμε αργότερα, ζήτησαν να βγει από την αίθουσα ένα παιδάκι. Βγήκε το παιδί και του είπαν να φωνάξει τον πατέρα του».
«Δύο μηχανές της ΔΙΑΣ ήταν απ’ έξω, αλλά δεν έγινε καμιά εισβολή» πρόσθεσε ο ίδιος και συμπλήρωσε: «δεν γνωρίζω ποια κυρία έκανε την καταγγελία. Εκεί είπαν -όσοι άκουσαν τι έλεγε στον πατέρα ο αστυνομικός- ότι κάποια κυρία έκανε καταγγελία ότι το παιδί της είναι ανήλικο και κακώς παρακολουθούσε την ταινία. Το παιδί το είχε πάει ο πατέρας του κι έλεγε στους αστυνομικούς ότι δεν τον πειράζει να τη δει και το παιδί του. Ο άνθρωπος έδειξε την ταυτότητά του, έφυγε η Αστυνομία, έφυγε κι ο πατέρας με το παιδί».
«Το μόνο που γνωρίζω» τόνισε στο newsit.gr ο Δημήτρης Μπουρνής, «είναι ότι περίπου στις 18:40 που πήγε η σύζυγος με την κόρη μου στον κινηματογράφο, είδαν ακριβώς απ’ έξω αυτό που σας περιέγραψα. Ούτε σταμάτησε κανέναν η Αστυνομία να ρωτήσει, ούτε τίποτα. Απ’ ό,τι έλεγε ο κόσμος εκεί, η καταγγελία ήταν συγκεκριμένη και αφορούσε το συγκεκριμένο παιδί».
«Υποθέσαμε ότι ήταν η μητέρα του παιδιού»
«Εμείς δεν γνωρίζαμε για καταγγελίες από κάποιες κυρίες του υπουργείου Πολιτισμού. Απλώς υποθέσαμε ότι πιθανότατα πήρε η μητέρα του παιδιού τηλέφωνο γιατί δεν ήθελε το παιδί της να δει την ταινία. Σήμερα το πρωί είδα κι εγώ τι δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού. Χθες το βράδυ, λίγο μετά τις 20:00 άρχισα να διαβάζω ότι τα ΕΚΑΜ εισέβαλαν στον κινηματογράφο κι έβγαζαν έξω τα παιδιά. Όταν βρήκα στο τηλέφωνο τη γυναίκα και την κόρη μου γελούσαν μ’ αυτά που τους μετέφερα. Μου είπαν πώς πράγματι είδαν κάποιον κύριο κι έμαθαν ότι η Αστυνομία ζήτησε να βγει έξω ένα συγκεκριμένο παιδί μετά από καταγγελία. Δεν άκουσαν για άλλα άτομα. Αυτό συνέβη στον συγκεκριμένο κινηματογράφο στην Πατησίων. Για τον άλλον στο Μαρούσι δεν έχω ιδέα» συνέχισε.
Ως προς την ανάρτησή του στο facebook η οποία μέσα σε λίγα λεπτά αναπαρήχθη από μέσα ενημέρωσης και χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κι έγινε αντικείμενο αντιπαράθεσης, ο Δημήτρης Μπουρνής ανέφερε στο newsit.gr: «εγώ έγραψα ό,τι μου είπαν τα συγγενικά μου πρόσωπα κι ό,τι έλεγε ο κόσμος εκεί. Αν έκαναν ελέγχους νωρίτερα δεν μπορώ να το γνωρίζω. Πάντως στην προβολή των 17:30 ήταν και άλλα παιδιά. Απ’ ό,τι μάθαμε λοιπόν, ζητήθηκε να βγει μόνο το συγκεκριμένο παιδί. Δεν γνωρίζω πότε ακριβώς έγινε αυτό. Πάντως στις 18:40, έξω από τον κινηματογράφο ήταν κάποιοι αστυνομικοί κι ένας ακόμη αστυνομικός ήταν μέσα και συνομιλούσε με τον πατέρα».
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΠΑΝΟΥ, ΜΑΡΙΟΣ ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΣ