Ελλάδα

«Εδώ Λιλιπούπολη»: για τρεις παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Το «Λαέ της Λιλιπούπολης, σήκωσε πια παντιέρα…» θα ακουστεί για ακόμη μια φορά, ωστόσο όχι μέσω ραδιοφώνου αλλά στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για τρεις μοναδικές παραστάσεις με ερμηνευτές την σπουδαία Σαβίνα Γιαννάτου, τον Δώρο Δημοσθένους, τη Λένια Ζαφειροπούλου και τον Τάση Χριστογιαννόπουλο.

«Εδώ Λιλιπούπολη, εδώ Λιλιπούπολη. Σας μιλάει ο δημοσιογράφος Μπρίνης» ακουγόταν τις περασμένες δεκαετίες στους ραδιοφωνικούς δέκτες. Την ίδια ώρα, μικροί ακροατές είχαν συντονιστεί στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, προκειμένου να ακούσουν την ομώνυμη ραδιοφωνική σειρά. Ακριβώς 46 χρόνια μετά την πρώτη εκπομπή της, η Λιλιπούπολη θα… ξαναζωντανέψει για λίγες παραστάσεις στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Η παραμυθένια παράσταση, που βασίζεται στη θρυλική ραδιοφωνική σειρά (1977-1980) και συνδέθηκε με τον Μάνο Χατζιδάκι, υπόσχεται να παρασύρει μικρούς και μεγάλους στον κόσμο των αγαπημένων τραγουδιών, σε μουσική Νίκου Κυπουργού, Δημήτρη Μαραγκόπουλου, Λένας Πλάτωνος, Νίκου Χριστοδούλου και στίχους της Μαριανίνας Κριεζή.

«Θα ακουστούν κάποια από τα πάρα πολύ γνωστά τραγούδια της Λιλιπούπολης, που τα ξέρουν τα περισσότερα παιδάκια, αλλά και κάποια που δεν είναι τόσο πολύ γνωστά. Όλα τους όμως, θα παιχτούν με τις ενορχηστρώσεις τους, όπως ήταν αρχικά για το ραδιόφωνο όταν πρωτογράφτηκαν. Αυτή ήταν η επιθυμία του Νίκου Χριστοδούλου, που είναι ο μαέστρος μας και ένας εκ των τεσσάρων συνθετών» δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Σαβίνα Γιαννάτου.

Η ίδια είναι μία εκ των τεσσάρων ερμηνευτών της παράστασης, μαζί με τον Δώρο Δημοσθένους, τη Λένια Ζαφειροπούλου και τον Τάση Χριστογιαννόπουλο. Όμως τη Σαβίνα Γιαννάτου συνδέει κάτι πολύ πιο δυνατό με τη Λιλιπούπολη.

«Για μένα είναι πολύ σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή μου και στη δουλειά μου, καθώς είναι τα τραγούδια με τα οποία ξεκίνησα να τραγουδάω, μαζί με τη Λένα Πλάτωνος. Φυσικά πάντα με συγκινούν και πιστεύω ότι ήταν το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα που θα μπορούσα να είχα» δηλώνει η κ. Γιαννάτου και εξηγεί: «Είναι υπέροχη μουσική και πολύ απαιτητική. Παρότι είναι για παιδιά, δεν είναι τόσο εύκολη όσο …υποτίθεται ότι πρέπει να είναι τα παιδικά τραγούδια».

Το γεγονός ότι «σχετικά δύσκολα τραγούδια» αγαπιόταν από μικρά παιδιά, αποτελούσε από τότε ακόμη έκπληξη για την ίδια. «Για παράδειγμα, οι άντρες που τραγουδούν είναι βαρύτονοι. Δεν παριστάνει κανείς το παιδάκι, δεν είναι πολύ …γλυκά όλα. Είναι όλα μαζί. Είναι και ήρεμα και πιο δυναμικά και πιο επιθετικά και με χιούμορ και πιάνουν όλες τις πλευρές» αναφέρει.

Τα φετινά «Χριστούγεννα στο Μέγαρο», τη Λιλιπούπολη δεν θα την απολαύσουν μόνο οι μικροί θεατές, αλλά και όλες οι προηγούμενες γενιές τις οποίες μεγάλωσε. «Αφορά πάρα πολύ κόσμο και αυτό είναι κάτι που το βλέπω και στις δικές μου συναυλίες όπου συνήθως τραγουδάω δύο-τρία πολύ γνωστά τραγούδια της Λιλιπούπολης, όπως η Ρόζα Ροζαλία ή το Χρυσαλιφούρφουρο και βλέπω κάτω ανθρώπους μεγάλης ηλικίας που τα τραγουδούν, είναι πανευτυχείς, χειροκροτούν και θέλουν κι άλλο!» σημειώνει η κ. Γιαννάτου.

Όπως επισημαίνει, αυτό είναι και το μυστικό της επιτυχίας του έργου. «Επειδή έχει αυτό το χιούμορ και αυτούς τους τρομερά ποιητικούς στίχους της Μαριανίνας Κριεζή, έχει δηλαδή κάτι πολύ παιχνιδιάρικο αλλά υπάρχει και ωριμότητα μέσα από αυτό, εκτός από τα παιδιά τελικά είναι και τραγούδια για μεγάλους» καταλήγει.

Στην παράσταση συμμετέχει το μουσικό σύνολο JoveNata Ensemble και η Χορωδία Ι.Ν. Αγίων Κυρίλλου & Μεθοδίου Θεσσαλονίκης, σε διδασκαλία Μαρίας Έμμας Μελιγκοπούλου και Ελπίδας Τσάμη.

Οι τρεις παραστάσεις για το κοινό θα δοθούν στην Αίθουσα Φίλων Μουσικής Μ1 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, στις 7 το απόγευμα της Παρασκευής 22 Δεκεμβρίου και το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι και στις 7 το απόγευμα. Στις 20 και 21 του ίδιου μήνα είναι προγραμματισμένες τέσσερις παραστάσεις για σχολεία.

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα