Κυριακή, 24 Νοε.
8oC Αθήνα

Έφεραν Γάλλους εκπαιδευτές να μάθουν στους εφοριακούς πώς να εντοπίζουν τους φοροφυγάδες – “Ράμπο” θα κάνουν “φύλλο και φτερό” τους ύποπτους

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Οι ελεύθεροι επαγγελματίες πρώτοι-πρώτοι στη λίστα για έλεγχο
– Οι ύποπτοι για φοροδιαφυγή θα καλούνται μέσα σε 5 ημέρες να προσκομίσουν διάφορα αποδεικτικά στοιχεία
– Αναλυτικά πώς θα γίνονται οι έλεγχοι – Πότε θα μπαίνουν στο στόχαστρο των φοροελεγκτών μισθωτοί και συνταξιούχοι
– Στουρνάρας: Λουκέτο σε όσους δεν κόβουν αποδείξεις
– Μειώνεται ο ΦΠΑ στην εστίαση από 1η Αυγούστου – Πτώση 5%-8% στις τιμές
– Σαρωτικοί έλεγχοι από Δευτέρα στην αγορά

Αποφασισμένη να πατάξει τη φοροδιαφυγή φαίνεται πως είναι η κύβερνηση και για το λόγο αυτό επιστρατεύει 4.000 “φοροράμπο” οι οποίοι έχουν αρχίσει ήδη να εκπαιδεύονται και η κατάρτισή τους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί  στις αρχές του 2014. Πρόκειται για 4.000 φοροελεγκτές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που εκπαιδεύονται πάνω στις νέες έμμεσες τεχνικές ελέγχου για να είναι έτοιμοι να αποκαλύψουν αδήλωτα εισοδήματα τόσο φυσικών όσο και νομικών προσώπων.

Έφεραν Γάλλους εκπαιδευτές για να μάθουν στους εφοριακούς πώς να εντοπίζουν τους φοροφυγαδες

Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, Γάλλοι εκπαιδευτές ανέλαβαν την εκπαίδευση περίπου 60 Ελλήνων συναδέλφων τους πάνω στις νέες αυτές και από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν από κοινού την εκπαίδευση του νέου υπερελεγκτικού σώματος εφοριακών.

Ποιοι είναι πρώτοι στη λίστα για έλεγχο

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έλεγχοι των φρολογουμένων έχουν ήδη ξεκινήσει με πρώτους στη λίστα τους ελεύθεροι επαγγελματίες με εισοδήματα κοντά στο αφορολόγητο όριο, μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα στην Ελλάδα, κατασκευαστές ακινήτων με υψηλές καταθέσεις φορολογούμενοι με ακίνητη περιουσία που δεν δηλώθηκε στο Ε9, επιχειρηματίες που έχουν κατ’ εξακολούθηση απασχολήσει το ΣΔΟΕ, «τυχεροί» παίκτες του Τζόκερ και του Λόττο με επαναλαμβανόμενες επιτυχίες, αλλά και περιπτώσεις φορολογούμενων στις οποίες παρατηρείται αδικαιολόγητος πλουτισμός.

Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα μπαίνουν στον έλεγχο μόνον όταν το «σύστημα ανάλυσης ρίσκου» της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων εντοπίζει εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία που δεν ταυτίζονται με το προφίλ των φορολογουμένων.

Πότε θα χτυπάει συναγερμός για φοροδιαφυγή

Το ηλεκτρονικό σύστημα της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων θα χτυπά συναγερμό σε περιπτώσεις φορολογουμένων που επί σειράν ετών εμφανίζουν εισοδήματα που δεν δικαιολογούν τις καταθέσεις τους ή τους τόκους που λαμβάνουν από τις καταθέσεις. Εκτός όπως από αυτήν την αυτοποιημένη μέθοδο, θα στοχοποιούνται επίσης φορολογούμενοι που εμφανίζονται να έχουν πραγματοποιήσει δαπάνες που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει (ατομικά ή και οικογενειακά). Στις περιπτώσεις ελευθέρων επαγγελματιών προτεραιότητα ελέγχου θα δίνεται σε όσους δηλώνουν εισοδήματα από άσκηση ατομικής επιχείρησης ή ελευθέριου επαγγέλματος κοντά στο παλαιό αφορολόγητο των 5.000 ευρώ.

Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι

Εφορίες και ΣΔΟΕ θα στέλβνουν στους ελεγκτές βεβαίωσης εσόδων τα στοιχεία επιχειρήσεων στις οποίες είτε δεν τηρούνται είτε δεν επιδεικνύονται βιβλία ενώ θα αξιοποιούνται και καταγγελίες οι οποίες θα γίνονται τηλεφωνικά ή μέσω email. Με εντολή του προϊσταμένου της αρμόδιας ελεγκτικής υπηρεσίας θα ξεκινάει ο έλεγχος.

Οι ελεγκτές θα ζητούν από τον φορολογούμενο να προσκομίσει μέσα σε 5 ημέρες αποδεικτικά στοιχεία που να αιτιολογούν τις διαφορές εισοδήματος που αποκαλύπτει ο έλεγχος. Υποχρεωτικά ο φορολογούμενος θα πρέπει να καταθέσει στοιχεία για ακίνητα και κινητά, επενδύσεις, συμμετοχές κάθε μορφής, καταθέσεις κάθε μορφής σε Ελλάδα και εξωτερικό, διαθέσιμα μετρητά, έργα τέχνης, συλλογές και λοιπά τιμαλφή, αλλά και απαιτήσεις από τρίτους. Το βάρος της απόδειξης για τα διαθέσιμα περιουσιακά στοιχεία θα πέφτει αποκλειστικά στον φορολογούμενο.

Οι ελεγκτές θα συγκεντρώνουν τις δηλώσεις και όλα τα στοιχεία και στη συνέχεια θα πραγματοποιούνται οι ελεγκτικές επαληθεύσεις και θα αξιοποιούνται επίσης στοιχεία από τους φακέλους των ΔΟΥ, της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων, το ΣΔΟΕ αλλά και από τρίτες πηγές. Αξίζει να σημειωθεί πως η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών έχει ήδη συλλέξει δεδομένα για τις δαπάνες που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι από τις ΔΕΚΟ, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κλπ.

Τέλος, ενδεικτικό της αυστηρότητας των μέτρων για την πάταξη της φοροδιαφυγής είναι η χθεσινή δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα ότι εξετάζεται ακόμη και το λουκέτο στις επιχειρήσεις που δεν εκδίσουν αποδείξεις. Διαβάστε εδώ τη σχετική είδηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εντολή τρόικας: Αφήστε τη “μαρίδα” και πιάστε τα “μεγάλα ψάρια”

Αυτοί φοροδιαφεύγουν! – Ποιοι είναι οι ύποπτοι για το υπουργείο

Φοροσόκ! 52% αυξήθηκαν οι φόροι για τους μισθωτούς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες… δηλώνουν φτωχοί!

Πολιτική κάλυψη σε φοροφυγάδες – Βόμβες από Στουρνάρα για πρώην υπουργούς

Φορο-χαστούκι για 3,3 εκατομμύρια πολίτες – Θα πληρώσουν υπέρογκους φόρους λόγω τεκμηρίων

Μειώθηκε ο ΦΠΑ – Με σήμα θα ξεχωρίσουν όσοι ρίξουν τις τιμές – Λουκέτο σε όσους δεν κόβουν αποδείξεις

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε