Έφεση άσκησε η εισαγγελέας Πρωτοδικών, Αγγελική Τριανταφύλλου, για το αθωωτικό σκέλος της πρώτης δίκης για την υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου. Η έφεση αφορά, τόσο τις επιμέρους πράξεις για τις οποίες απαλλάχθηκε ο πατέρας Αντώνιος, όσο και τους υπόλοιπους κατηγορούμενους.
Συνοψίζοντας η εισαγγελέας καταλήγει στην έφεσή της για το αθωωτικό σκέλος της απόφασης για την Κιβωτό του Κόσμου, πως «οι κατηγορούμενοι τέλεσαν τις αποδιδόμενες σε αυτούς πράξεις για τις οποίες απαλλάχθηκαν και κατά συνέπεια έπρεπε να κηρυχτούν ένοχοι και να καταδικαστούν στην ανάλογη ποινή».
Μεταξύ πολλών άλλων, η κυρία Τριανταφύλλου επισημαίνει πως οι κατηγορούμενοι – όπως προέκυψε από τα στοιχεία και τις μαρτυρίες της αποδεικτικής διαδικασίας – υπέβαλαν τα ανήλικα παιδιά που φιλοξενούνταν σε δομές της Κιβωτού σε καταναγκαστική εργασία και μάλιστα σε ακραίες συνθήκες, με βαριές δουλειές όπως γεωργικές εργασίες, με χρήση ακόμα και επικίνδυνων εργαλείων, για πολλές ώρες, ανεξαρτήτως ηλικίας και σε συνθήκες αφόρητης ζέστης.
Οι σκληρές εργασίες, όπως αναφέρει η εισαγγελέας, αμείβονταν με κουπόνια τα οποία είχαν ελάχιστο αντίτιμο. Εκείνοι που δεν είχαν καλές επιδόσεις εξαναγκάζονταν να εργαστούν περισσότερο από τους άλλους.
Μάλιστα η εισαγγελέας επισημαίνει πως «προφανώς κάτι τέτοιο ενισχύει τα στοιχεία ιδρυματισμού και της αποκοπής των παιδιών σε πρόσβαση σε ουσιαστικές δεξιότητες».
Μεταξύ άλλων αναφέρει, επίσης, ότι η γεωργική σχολή της Κιβωτού ήταν «όχι απλώς άτυπη… αλλά και ότι δεν ήταν καν σχολή αλλά απλό πρόσχημα που διευκόλυνε στο να αποκρύπτεται και να δικαιολογείται η υπαγωγή των παιδιών συλλήβδην και χωρίς καν να ερωτηθούν στο καθεστώς αναγκαστικής και εξαντλητικής εργασίας».