Παρασκευή, 22 Νοε.
16oC Αθήνα

Έφυγε από τη ζωή η Αλίκη Γιωτοπούλου – Μαραγκοπούλου

Έφυγε από τη ζωή η Αλίκη Γιωτοπούλου – Μαραγκοπούλου
Φωτογραφία ΑΠΕ - ΜΠΕ

Θλίψη προκάλεσε η είδηση του θανάτου της Αλίκης Γιωτοπούλου- Μαραγκοπούλου, μιας εμβληματικής μορφής του κινήματος για την ισότητα των γυναικών.

Η επιθυμία της Αλίκης Γιωτοπούλου- Μαραγκοπούλου ήταν η κηδεία της να είναι πολιτική. Η τελετή έγινε το Σάββατο (10.09.2019) σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Η Αλίκη Γιωτοπούλου – Μαραγκοπούλου, πέθανε χθες (31.08.2018) σε ηλικία 101 χρόνων. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα πρύτανης, καθηγήτρια Εγκληματολογίας και εμβληματική μορφή του κινήματος για την ισότητα των γυναικών.

Ήταν μέλος της επιστημονικής επιτροπής που συνέταξε το νόμο 1329/1983, ορόσημο για τα δικαιώματα της γυναίκας στην Ελλάδα. Κόρη του νομικού Παναγιώτη Γιωτόπουλου, το 1976 εξελέγη τακτική καθηγήτρια Εγκληματολογίας και Ανακριτικής στην Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών και διατέλεσε δυο φορές πρύτανης του ιδρύματος.

Επί 80 χρόνια ήταν μέλος του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας.

Η Αλίκη Γιωτοπούλου Παναγοπούλου – Φωτογραφία ΑΠΕ – ΜΠΕ

Θρήνος για το θάνατο της Αλίκης Γιωτοπούλου – Μαραγκοπούλου

Η είδηση του θανάτου της σκόρπισε θλίψη σε όσους τη γνώριζαν ή γνώριζαν το σπουδαίο και σημαντικότατο έργο της.

«Η Αλίκη Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου μας αφήνει, ως θεσμική και πολιτική παρακαταθήκη, μια εμβληματική ακαδημαϊκή πορεία και έναν συνεπή –κατ’ εξοχήν δε ασυμβίβαστο- αγώνα υπεράσπισης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», ανέφερε στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο πρωθυπουργός

“Η Αλίκη Γιωτοπούλου – Μαραγκοπούλου έφυγε από τη ζωή αφήνοντας παρακαταθήκη τους εμβληματικούς αγώνες της για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  Διακεκριμένη επιστήμονας με διεθνή ακτινοβολία, η πρώτη γυναίκα πρύτανης σε ελληνικό πανεπιστήμιο και υποδειγματικά ασυμβίβαστη σε όλο της το βίο, χάραξε το δρόμο για την πραγματική ισότητα των φύλων, αποτελώντας μέχρι και σήμερα φωτεινό παράδειγμα για τις νέες γενιές. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της”, ανέφερε στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο Νίκος Βούτσης

Τα συλλυπητήριά του για την απώλεια της Αλίκης Γιωτοπούλου Μαραγκοπούλου εξέφρασε και ο πρόεδρος της Βουλής Νικόλαος Βούτσης, χαρακτηρίζοντάς την μια εμβληματική προσωπικότητα στον αγώνα για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και την ουσιαστική ισότητα των φύλων.

«Η Αλίκη Γιωτοπούλου Μαραγκοπούλου υπήρξε μια εμβληματική μορφή στον αγώνα για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και την ουσιαστική ισότητα των φύλων. Διακεκριμένη νομικός με διεθνή ακτινοβολία, πρώτη γυναίκα που εκλέχθηκε πρύτανης, και μάλιστα δύο φορές, σε ελληνικό πανεπιστήμιο, έβαλε τη σφραγίδα της σε μεγάλες τομές της εθνικής μας νομοθεσίας που προωθούσαν την ισότητα των φύλων και τον αδιαπραγμάτευτο σεβασμό της ανθρώπινης προσωπικότητας. Η αφιέρωσή της στις μεγάλες αυτές αξίες και το πολυσχιδές έργο της αποτελούν παρακαταθήκη για την κοινωνία μας, ώστε να επαγρυπνεί για τη διαφύλαξή τους. Στους οικείους της εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής στη δήλωσή του.

Ο υπουργός Παιδείας

«Έφυγε για πάντα από κοντά μας μία πρωτοποριακή μορφή της πανεπιστημιακής κοινότητας. Η Αλίκη Γιωτοπούλου- Μαραγκοπούλου, η πρώτη γυναίκα πρύτανης σε Ελληνικό ΑΕΙ, μέσα και από τις πολύπλευρες πρωτοβουλίες της για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μας δίδαξε έμπρακτα το σύνθετο πλέγμα ευθυνών που επωμίζεται μία πανεπιστημιακός όταν αποφασίσει να ασκήσει το κοινωνικό της λειτούργημα. Ανέδειξε προβληματικές πτυχές της κοινωνίας μας και αποφάσισε να αναμετρηθεί μαζί τους χωρίς να υπολογίζει το προσωπικό κόστος. Πάντα με πείσμα. Έζησε πολλές αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και πάντοτε προσπάθησε να ενισχύσει οτιδήποτε μπορούσε να αναβαθμίσει την ακαδημαϊκότητα και να εδραιώσει τη δημοκρατία στα πανεπιστήμια μας  χωρίς να σιωπά για θέματα με τα οποία διαφωνούσε. Ας την αποχαιρετίσουμε, προσπαθώντας να μην ξεχάσουμε την κληρονομιά που μας αφήνει μία πανεπιστημιακός που δεν σταμάτησε ούτε στιγμή να αγωνίζεται χωρίς ίχνος ιδιοτέλειας», ανέφερε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης

«Ο θάνατος της Αλίκης Γιωτοπούλου- Μαραγκοπούλου καθιστά τον κόσμο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Ισότητας των Φύλων φτωχότερο. Η Αλίκη Γιωτοπούλου- Μαραγκοπούλου απέδειξε με τη ζωή και το έργο της πως τα Ανθρώπινα Δικαιώματα πρέπει να κατοχυρώνονται για όλες και όλους. Η σκληρή κριτική που άσκησε στα μνημονιακά προγράμματα και τις επιπτώσεις του στα Ανθρώπινα Δικαιώματα ας γίνει οδηγός μας στη μεταμνημονιακή εποχή. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους της», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Θερμά συλλυπητήρια για τον θάνατο της Αλίκης Γιωτοπούλου -Μαραγκοπούλου, μιάς «ιστορικής μορφής» εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, στην οποία αναφέρει: «Εκφράζουμε τη θλίψη μας για τον θάνατο της Αλίκης Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου, μιας ιστορικής μορφή του κινήματος για την ισότητα των φύλων, μιας συνεπούς και αταλάντευτης αγωνίστριας για την ελευθερία και τα δικαιώματα του ανθρώπου, μιας καθηγήτριας με εμβληματική ακαδημαϊκή πορεία μιας κορυφαίας νομικού, της πρώτης γυναίκας πρύτανη σε ελληνικό πανεπιστήμιο. Οι αξίες και τα ιδανικά που υπηρέτησε πιστά καθ’ όλη τη διάρκεια του βίου της, καθώς και το πλούσιο έργο της, αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενιές. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της».

Το Ποτάμι

«Μια ακούραστη αγωνίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ισότητας των φύλων και πρώτη Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, μια διαπρεπής πανεπιστημιακός, μια σπουδαία γυναίκα, μια επιφανής προσωπικότητα, η Αλίκη Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου, δεν είναι πια μαζί μας», ανέφερε από την πλευρά της η Γιάννα Παναγοπούλου μέλος του τομέα Δικαιοσύνης του Ποταμιού.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις