Από τις 5 Νοεμβρίου που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό η επιβολή νέας καραντίνας διάρκειας τριών εβδομάδων ως τις 30 του ίδιου μήνα για το σύνολο της χώρας, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας, σημειώθηκε μια σημαντική αύξηση στα αιτήματα υιοθεσίας αδέσποτων.
Η ραγδαία αύξηση της ζήτησης αδέσποτων προς υιοθεσία παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και εκτιμάται ότι δεν οφείλεται στην ξαφνική ανάπτυξη του φιλοζωικού συναισθήματος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι υποψίες των εκπροσώπων φιλοζωικών εταιρειών και οργανισμών πως τα αδέσποτα σκυλιά αποτελούν πρόσχημα για την παράκαμψη των περιορισμών της καραντίνα και όχι το αντικείμενο πραγματικού ενδιαφέροντος προήλθε τόσο από την ραγδαία αύξηση των αιτημάτων (ασυνήθιστη ακόμα και σε σχέση με την πρώτη καραντίνα) αλλά και από την επιμονή των περισσοτέρων ενδιαφερομένων φιλόζωων για την επιτακτική ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μια φιλοζωική οργάνωση τα αιτήματα υιοθεσίας αδέσποτων των πρώτων ημερών από την εφαρμογή του μέτρου της καραντίνας ισοδυναμούσε με το σύνολο των αιτημάτων ενός έτους!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κάνουν delivery τα κατοικίδια
Υιοθεσία δεν είναι εύκολο να πραγματοποιηθεί εν μέσω καραντίνας καθώς απαγορεύεται η μετακίνηση για έναν τέτοιο σκοπό.
Όπως εξηγεί ο κ. Δημήτρης Γραμματικάκης, επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων και σύμβουλος συμπεριφοράς σκύλου υπάρχει μια άλλη διαδικασία που μπορούν να γίνουν υιοθεσίες αυτή τη περίοδο και δεν είναι άλλη από αυτήν της επικοινωνίας μέσω Skype και πραγματοποίηση τηλεδιάσκεψης και αν καλύπτονται οι προϋποθέσεις.
Π.χ. να υπάρχει ιδανικός αρκετός χώρος για ένα κατοικίδια τότε θα μπορούσε να ολοκληρωθεί η διαδικασία υιοθέτησης και μάλιστα να αποσταλεί με ειδικό pet taxi όπως τα λένε στον νέο ιδιοκτήτη μαζί με όλα τα απαραίτητα έγγραφα.
Χρησιμοποιούν ως πρόφαση την βόλτα με το κατοικίδιο για να βγουν από την καραντίνα
Ένα φαινόμενο που καταγγέλει ο κ.Γραμματικάκης είναι πως τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της καραντίνας πολλοί ιδιοκτήτες κάνουν κατάχρηση της βόλτας για τα κατοικίδια για να καλύψουν δικές ανάγκες και να βρουν δικαιολογία και να βγουν από το σπίτι. «Κάτι τέτοιο δεν είναι ηθικό», αναφέρει.
Συμβουλές για την καραντίνα και τα κατοικίδια
Πρέπει να δίνουμε περισσότερη σημασία στα κατοικίδια μας εν μέσω καραντίνας καθώς αντί να ασχολούμαστε με τα social media ή την τηλεόραση καλό θα ήταν να παίζουμε περισσότερη ώρα με αυτά καθώς και αυτά λαμβάνουν έτσι περισσότερη αγάπη και φυσικά κάνουν καλό και σε μας τους ίδιους.
Μετά την καραντίνα άφησαν πολλά ζώα στο δρόμο ή τα επέστρεψαν σε φιλοζωικές
Μετα το πρώτο lockdown παρατηρήθηκε αύξηση των αδέσποτων ζώων καθώς πολλοί τα άφησαν η τα επέστρεψαν σε φιλοζωικές γιατί δεν μπορούσαν να τα διαχειριστούν και να αφιερώνουν τον χρόνο που χρειάζεται ένα κατοικίδιο και τα άφηνα πολλές ώρες μόνα όταν πλέον επέστρεψαν στην καθημερινότητα τους ή και κάποιοι φοβήθηκαν μετά τις έρευνες που δημοσιεύθηκαν και προβλήθηκαν ότι όσοι έχουν σκυλιά έχουν αυξημένη πιθανότητα μετάδοσης του κορονοϊού.
Ρεπορτάζ: Λευτέρης Σουχάιμπ