Με το νέο μισθολόγιο αποσυνδέεται το βαθμολογικό από το μισθολογικό καθεστώς του υπαλλήλου, ενώ η μισθολογική κατάταξη πραγματοποιείται σε συγκεκριμένα μισθολογικά κλιμάκια ανάλογα με την κατηγορία εκπαίδευσής των υπαλλήλων. Ειδικότερα, προβλέπονται 13 κλιμάκια για τους υπαλλήλους υποχρεωτικής (ΥΕ) και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΕ) και 19 για τους υπαλλήλους τεχνολογικής (ΤΕ) και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΠΕ). Στις δύο πρώτες κατηγορίες η αλλαγή μισθολογικού κλιμακίου θα πραγματοποιείται κάθε τρία χρόνια και στις δύο τελευταίες κάθε διετία προκειμένου να επιτευχθεί άνοιγμα της μισθολογικής ψαλίδας μεταξύ υπαλλήλων με υψηλά και χαμηλά προσόντα που ζητούσαν οι δανειστές.
Οι κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών ετήσιας τουλάχιστον φοίτησης, για τίτλους που έχουν χορηγηθεί μετά τη λήψη του πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, προωθούνται κατά δύο μισθολογικά κλιμάκια (4 χρόνια) στην κατηγορία που ανήκουν, ενώ οι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος κατά έξι (12 χρόνια), υπό την προϋπόθεση ότι το περιεχόμενο των μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών είναι συναφές με το αντικείμενο απασχόλησης του υπαλλήλου.
Το νέο σύστημα θα φέρει μικρές αυξήσεις στο βασικό μισθό από 9 έως 110 ευρώ για 350.000 από τους συνολικά 567.000 υπαλλήλους και θα χορηγηθεί σταδιακά σε διάστημα τεσσάρων ετών (25% κάθε 1η Ιανουαρίου αρχής γενομένης από την 1/1/2016), προκειμένου να υπάρξει μια ομαλή αντιμετώπιση του αυξημένου μισθολογικού κόστους.
Οι εισαγωγικοί μισθοί παραμένουν οι ίδιοι (780 ευρώ για τους ΥΕ, 858 ευρώ για τους ΔΕ, 1.037 ευρώ για τους ΤΕ και 1.092 ευρώ για τους ΠΕ). Για τους υπαλλήλους ΥΕ κάθε αλλαγή κλιμακίου θα επιφέρει αύξηση 43 ευρώ, για τους ΔΕ 60 ευρώ, για τους ΤΕ 55 ευρώ και για τους ΠΕ 59 ευρώ.
Μετά τη νέα κατάταξη του προσωπικού στο νέο σύστημα αμοιβών θα υπάρξει αναστολή της μισθολογικής εξέλιξής τους μέχρι την 31-12-2017, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κόστος της νέας κατάταξης των υπαλλήλων. Από 1-1-2018 η απονομή μισθολογικών κλιμακίων, βάσει του χρόνου υπηρεσίας του υπαλλήλου θα πραγματοποιείται κανονικά.
Το νέο μισθολόγιο θα επιφέρει ονομαστική μείωση αποδοχών για περίπου 45% των υπαλλήλων, ωστόσο θα διατηρήσουν τους μισθούς τους, καθώς θα λαμβάνουν το υπολειπόμενο ποσό ως προσωπική διαφορά, η οποία θα συμψηφίζεται με μελλοντική αύξηση του βασικού μισθού του υπαλλήλου λόγω κανονικής (βάσει ετών υπηρεσίας) μισθολογικής εξέλιξης και όχι λόγω προωθημένης εξέλιξης ή λήψης επιδόματος θέσης ευθύνης.
Τα επιδόματα, παραμεθορίων περιοχών, επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, καθώς και η οικογενειακή παροχή, παραμένουν στο ίδιο ύψος και συνεχίζουν να καταβάλλονται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις.
Το επίδομα οικογενειακής παροχής για υπάλληλο με τέκνα ανήλικα ή ανίκανα σωματικά ή πνευματικά για άσκηση βιοποριστικού επαγγέλματος με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50% ορίζεται ως εξής: 50 ευρώ για ένα τέκνο, 70 ευρώ για δύο, 120 για τρία, 170 ευρώ για τέσσερα και 70 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο.
Προβλέπεται ενίσχυση των θέσεων ευθύνης με αύξηση των αντίστοιχων επιδομάτων, κατά μέσο όρο κατά 14% περίπου, ως εξής: Γενικός Διευθυντής από 900 ευρώ σε 1.000 ευρώ, Διευθυντής από 400 ευρώ σε 450 ευρώ, Υποδιευθυντής από 300 ευρώ σε 350 ευρώ και Τμηματάρχης από 250 ευρώ σε 300 ευρώ. Η αύξηση του επιδόματος θέσης ευθύνης καταβάλλεται στο ακέραιο με την εφαρμογή του νέου συστήματος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ