Παρασκευή, 22 Νοε.
14oC Αθήνα

Ειδικός στην κυβερνοασφάλεια: ένα εξασφαλισμένο επάγγελμα!

Ειδικός στην κυβερνοασφάλεια: ένα εξασφαλισμένο επάγγελμα!

Το επάγγελμα με τις μεγαλύτερες προοπτικές σήμερα είναι ο ειδικός στην κυβερνοασφάλεια. Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) υπολόγισε πως στον κόσμο απαιτούνται 3 εκατομμύρια ειδικοί επιπλέον των υπαρχόντων. Η τελευταία έκθεση της Europol σχετικά με τις απειλές στον Κυβερνοχώρο περιλαμβάνει το κακόβουλο λογισμικό (malware), τις κυβερνοεπιθέσεις (cyber-attacks), την υπεξαίρεση προσωπικών δεδομένων (phishing), το λυτρισμικό (ransomware), τα fake news και την παράνομη διάθεση φαρμάκων και συναφών προϊόντων.

Ένας από τους τομείς που πλήττεται περισσότερο από το κυβερνοέγκλημα είναι η ναυτιλία, καθώς η διαχείρισή της γίνεται ολοένα και περισσότερο ψηφιακή. Την τριετία 2017-2020, οι κυβερνοεπιθέσεις στη ναυτιλία αυξήθηκαν κατά 900%. Με πάνω από το 90% των παγκόσμιων εμπορευμάτων να μεταφέρονται δια θαλάσσης και 30 εκατομμύρια ανθρώπους να απολαμβάνουν μια κρουαζιέρα κάθε χρόνο, μια επιτυχημένη κυβερνοεπίθεση κατά του ναυτιλιακού τομέα θα μπορούσε να κοστίσει εκατομμύρια, να καταστρέψει επιχειρήσεις και να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Το 2017, ο ιός «NotPetya» κατέστρεψε το δίκτυο υπολογιστών του ναυτιλιακού γίγαντα Maersk, με εκτιμώμενη ζημιά 300 εκατομμυρίων δολαρίων.

Με αυτά τα δεδομένα, η παγκόσμια ζήτηση για ειδικούς κυβερνοασφάλειας είναι πολύ μεγάλη. Για να καλύψει αυτή την ανάγκη, το BCA College προσφέρει δύο μεταπτυχιακά προγράμματα στην κυβερνοασφάλεια, το MSc Applied Cybersecurity και το εξειδικευμένο στη ναυτιλία, MSc in MaritimeCybersecurity.  Το κολλέγιο που καθιέρωσε στην Ελλάδα τις επιχειρησιακές σπουδές εξοπλίζει τους αποφοίτους με τις δεξιότητες που χρειάζονται, σήμερα και στο μέλλον, για να προστατεύουν τις διαδικτυακές δραστηριότητες από κυβερνοεπιθέσεις, ενώ ταυτόχρονα τους «ανοίγει» έναν πολλά υποσχόμενο επαγγελματικό ορίζοντα, με υψηλές αμοιβές.

Τα προγράμματα προσφέρονται σε δύο τύπους παρακολούθησης: α) με φυσική παρουσία και β) διαδικτυακά, με πλατφόρμα e-learning, που έχει δημιουργήσει το BCA ειδικά για φοίτηση εξ αποστάσεως, με fulltime φοίτηση, 12μηνης διάρκειας ή με parttime φοίτηση, 24μηνης διάρκειας. Οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών απονέμονται στους αποφοίτους από το πολυβραβευμένο για τις ακαδημαϊκές επιδόσεις και τις καινοτομίες του, University of West London (UWL). Αναγνωρίζονται σε όλον τον κόσμο και είναι ισότιμοι επαγγελματικά με τους μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών που απονέμουν τα ελληνικά πανεπιστήμια.

Επιπλέον, το BCA προσφέρει, σε συνεργασία με το Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια (CSI Institute), Diplomas στην κυβερνοασφάλεια. Το CSI Institute, το ίδρυμα που δημιούργησε ο Αντιστράτηγος ε.α. της Αστυνομίας, Εμμανουήλ Σφακιανάκης, Ειδικός Ερευνητής, Αναλυτής Ηλεκτρονικών Εγκλημάτων, έχει καθιερωθεί ως ο εξειδικευμένος φορέας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση θεμάτων ασφαλείας στο διαδίκτυο, καθώς και την εκπαίδευση νέων επιστημόνων σε έναν τομέα του οποίου ο ρόλος θα γίνεται ολοένα και πιο σημαντικός στον ηλεκτρονικό μας κόσμο.

Τα Diplomas καλύπτουν δύο τομείς:

  1. Κυβερνοασφάλεια και Κυβερνοεγκληματολογία (Cybersecurity & Cybercriminology)
  2. Κυβερνοψυχολογία (Cyberpsychology)

Για τη συνεργασία ο κος Σφακιανάκης δήλωσε:  

«Η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικούς νέους επιστήμονες πληροφορικής, οι οποίοι μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στον ψηφιακό κόσμο, συμβάλλοντας στην παγίωση του συναισθήματος ασφάλειας των πολιτών ως προς τη χρήση του διαδικτύου και ταυτόχρονα στην ανάδειξη της χώρας μας ως σημαντικού παράγοντα στην ανάπτυξη τεχνολογιών κυβερνοασφάλειας.  Επιλέξαμε ως συνεργάτη το BCA για τη σοβαρότητα, το κύρος και την καινοτομική του κουλτούρα. Ταιριάζουμε στη φιλοσοφία, καθώς και το CSI Institute και το BCA θέλουμε να προηγούμαστε των εξελίξεων και στον τομέα της κυβερνοασφάλειας να είμαστε ένα τουλάχιστον βήμα μπροστά από τους παράνομους του διαδικτύου. Αυτό χρειάζεται συνεχή εγρήγορση και υλοποιείται μόνο από ανθρώπους και ιδρύματα που θεωρούν την καινοτομία μόνιμο στοιχείο του DNA τους.»

Οι απόφοιτοι μπορούν να εργασθούν ως Διευθυντές Ασφάλειας Πληροφοριών, Ελεγκτές Ασφάλειας Πληροφοριών, Διευθυντές ή Αρχιτέκτονες Ασφάλειας, Ανώτεροι Μηχανικοί Ασφάλειας, Εμπειρογνώμονες Προστασίας Δεδομένων στον ναυτιλιακό τομέα ή σε ρυθμιστικές και ελεγκτικές αρχές στον δημόσιο τομέα. Μπορούν επίσης να συνεχίσουν τις σπουδές τους για απόκτηση πτυχίου MPhil ή διδακτορικού.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις