Τρίτη, 19 Νοε.
14oC Αθήνα

Δημοψήφισμα 2015: Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο! Που και πως ψηφίζω

Δημοψήφισμα 2015: Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο! Που και πως ψηφίζω

Δημοψήφισμα 2015: Την Κυριακή, 5 Ιουλίου, οι Έλληνες πολίτες πρέπει να πουν στο δημοψήφισμα ένα “ΝΑΙ” ή ένα “ΌΧΙ”. Πολύς λόγος έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες σχετικά με το ακριβές ερώτημα στο οποίο θα κληθεί να απαντήσει ο ελληνικός λαός. ειδησεις

Το ψηφοδέλτιο του δημοψηφίσματος έχει “βγει” ήδη στην δημοσιότητα και συνοδεύεται από το ερώτημα και τις επιλογές “ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ / ΌΧΙ” και “ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ / ΝΑΙ” στα δεξιά του.
Το ερώτημα αναφέρει: “Πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25.06.2015 και αποτελείται από δύο μέρη, τα οποία συγκροτούν την ενιαία πρότασή τους; Το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» (Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού) και το δεύτερο «Preliminary Debt sustainability analysis» (προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους)”.
Να σημειώσουμε εδώ, πως ήδη υπάρχουν πολλές αντιδράσεις τόσο για τον τρόπο με τον οποίο τίθεται το ερώτημα (σ.σ. γίνεται λόγος για μη κατανοητή διατύπωση), όσο και για τον τρόπο που εμφανίζονται οι επιλογές.
Κι αυτό γιατί η επιλογή “ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ / ΟΧΙ” είναι πάνω από την επιλογή “ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ / ΝΑΙ” και όχι δίπλα – δίπλα, κάτι που σύμφωνα με όσους αντιδρούν θα επηρεάσει τους πολίτες.

Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο του δημοψηφίσματος.

Στην 28σέλιδη εγκύκλιο, που υπογράφει ο υπουργός ΕΣΔΑ Νίκος Βούτσης, περιγράφονται όλα τα στάδια της διαδικασίας, οι αρμοδιότητες και οι ενέργειες όλων των συντελεστών, ενώ επισημαίνονται και οι νόμιμες προθεσμίες, μέσα στις οποίες οφείλουν να ενεργήσουν. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά την ημέρα της ψηφοφορίας.

Η ψηφοφορία θα διαρκέσει από τις 07.00 έως 19.00 της Κυριακής 5 Ιουλίου. Δικαίωμα ψήφου στο δημοψήφισμα έχουν οι Έλληνες και Ελληνίδες πολίτες που κατά την ημέρα της ψηφοφορίας βρίσκονται εντός της επικράτειας, έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων του κράτους και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.

Η διαδικασία πραγματοποιείται στα ίδια εκλογικά τμήματα, (με εξαίρεση τα ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών), που διεξήχθησαν και οι εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα άσκησης του δικαιώματος του εκλέγειν κατά το δημοψήφισμα και στους κρατουμένους στα καταστήματα κράτησης, εφόσον βέβαια πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται από τις ανωτέρω διατάξεις της εκλογικής νομοθεσίας και του ν. 4023/2011. Για το σκοπό οργανώνονται εκλογικά τμήματα σε κάθε κατάστημα κράτησης.

Ο ψηφοφόρος δηλώνει την προτίμησή του σημειώνοντας στο ψηφοδέλτιο σταυρό προτίμησης παραπλεύρως της απαντήσεως που προκρίνει. Τα έντυπα ψηφοδέλτια που δεν φέρουν κανένα σταυρό λογίζονται ως λευκά.

Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί με βάση τους εκλογικούς καταλόγους, όπως αυτοί οριστικοποιήθηκαν μετά τη Β΄ αναθεώρηση έτους 2015 και περιλαμβάνουν όλες τις μεταβολές που συντελέστηκαν μέχρι και την 30η Απριλίου 2015.

Επίσης, θα χρησιμοποιηθούν και οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι και καταστάσεις για ορισμένες κατηγορίες εκλογέων (στρατιωτικών, ναυτικών, και ανδρών φρουράς εκλογικών τμημάτων, καθώς και κρατουμένων στα καταστήματα κράτησης).

Παρέχεται η δυνατότητα στους ετεροδημότες εκλογείς να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους και στο δημοψήφισμα, σε κοινά εκλογικά τμήματα μαζί με τους λοιπούς εκλογείς, εφόσον είχαν υποβάλει σχετική αίτηση μέχρι 30 Απριλίου 2015 και περιελήφθησαν σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε