Τρίτη, 1 Οκτ.
21oC Αθήνα

Ειδομένη: Εννέα ημέρες κλειστή η σιδηροδρομική γραμμή – Θα φέρουν στην Αθήνα τους πρόσφυγες

Ειδομένη: Εννέα ημέρες κλειστή η σιδηροδρομική γραμμή – Θα φέρουν στην Αθήνα τους πρόσφυγες

Σε αδιέξοδο είναι η κυβέρνηση με το θέμα των προσφύγων που έχουν αποκλείσει την σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη με αποτέλεσμα να έχουν παραλύσει οι επιβατικές αλλά και οι εμπορευματικές μεταφορές και να έχουμε ακόμα και παρέμβαση εισαγγελέα.

Σήμερα ο υπουργός Μετανάστευσης κ. Μουζάλας είπε ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να φέρει τους πρόσφυγες αυτούς στην Αθήνα και ότι υπάρχουν δομές να φιλεξενηθούν. Μέχρι όμως να ληφθούν αποφάσεις οι άνθρωποι αυτοί είναι εγκλωβισμένοι όπως και ο εμπορικός κόσμος της Βόρειας Ελλάδας. Και θα είναι όπως φαίνεται για καιρό αυτό αφού τα Σκόπια έκλεισαν τα σύνορά τους και κατ’ επέκτασιν και τα σύνορα της χώρας μας.

Επιστολή με την οποία υπογραμμίζει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στις εμπορευματικές μεταφορές της Βόρειας Ελλάδας, λόγω του αποκλεισμού της σιδηροδρομικής γραμμής Σκοπίων-Θεσσαλονίκης, απέστειλε στους αρμόδιους υπουργούς η διοίκηση του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ).

Με επιστολή προς τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νικόλαο Τόσκα, τον υπουργό Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη και τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ιωάννη Μουζάλα, το ΕΒΕΘ υπογραμμίζει -μεταξύ άλλων- ότι εξαιτίας του παρατεταμένου αποκλεισμού της σιδηροδρομικής γραμμής Σκοπίων-Θεσσαλονίκης, από τους πρόσφυγες, δημιουργούνται τεράστια προβλήματα ακόμη και για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις. Όπως υποστηρίζει το ΕΒΕΘ, ο τελευταίος συρμός μπήκε στην Ελλάδα στις 18 Νοεμβρίου και «έκτοτε δεν κατέστη δυνατό να κινηθούν άλλοι συρμοί προς τη Θεσσαλονίκη», ενώ συμπληρώνει ότι «ήδη βρίσκονται παγιδευμένοι 18 συρμοί στο έδαφος της FYROM, έμφορτοι εμπορευμάτων και πρώτων υλών».  Στην επιστολή τονίζεται ακόμα ότι ορισμένες επιχειρήσεις θα σταματήσουν να λειτουργούν λόγω ελλείψεων ή καθυστερημένων αφίξεων των πρώτων υλών.

Ο υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha989 είπε: «Δεν πιστεύουμε ότι θα ανοίξουν τα σύνορα. Έχουμε μια εκστρατεία να τους πάρουμε από την Ειδομένη και να τους φέρουμε στην Αθήνα. Είναι προφανές ότι δεν μπορεί για 9 ημέρες να είναι κλειστή η σιδηροδρομική γραμμή. Έχουμε δομές να τους φιλοξενήσουμε. Ελπίζω η λύση που θα δώσουμε να είναι αξιοπρεπής». Είπε ακόμα ότι το κλείσιμο των συνόρων από τα Σκόπια συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Την ίδια ώρα, την παρέμβαση της εισαγγελίας Κιλκίς προκειμένου να προστατευθούν οι περιουσίες κατοίκων της Ειδομένης θα ζητήσει αύριο η τοπική κοινότητα Ειδομένης σε συνάντηση που θα έχει η πρόεδρος της κοινότητας Ξανθούλα Σουπλή με την εισαγγελέα Κιλκίς.

“Η κατάσταση είναι πλέον εκρηκτική. Όσοι δεν μπορούν να περάσουν από την ουδέτερη ζώνη στην ΠΓΔΜ, βρίσκονται ‘εγκλωβισμένοι’ εδώ και 13 μέρες στην περιοχή μας και έχουν αρχίσει να δημιουργούν προβλήματα στο χωριό που αριθμεί μόλις 50 σπίτια” λέει η κ. Σουπλή.

Περιγράφοντας την κατάσταση, τονίζει ότι έχουν σημειωθεί κρούσματα κλοπών από αυλές σπιτιών- “κλέψανε ακόμη και φιάλη υγραερίου”– ενώ σε μία περίπτωση, μετανάστες διέρρηξαν σπίτι, το οποίο ιδιοκτήτες επισκέπτονται κυρίως τα Σαββατοκύριακα.

“Φωνάξαμε την αστυνομία για να επιληφθεί του γεγονότος ενώ βλέπουμε συνέχεια να ξηλώνουν ακόμα και ξύλινα περβάζια για να τα κάψουν και να ζεσταθούν” τονίζει η κ. Σουπλή, προσθέτοντας ότι οι λιγοστοί κάτοικοι του χωριού είναι τρομοκρατημένοι και ζητούν παρέμβαση από την εισαγγελία. “Πολλές φορές, μετανάστες μεθούν και μπαίνουν στις αυλές ζητώντας φαγητό και τουαλέτα” αναφέρει χαρακτηριστικά, ζητώντας από την κυβέρνηση να δοθεί άμεσα μία λύση γι’ αυτούς τους ανθρώπους.

Πάντως, σύμφωνα με τον Αντώνη Ρήγα από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής προσφύγων, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ, δεν πέφτει “καρφίτσα” αφού εκατοντάδες μετανάστες στους οποίους έχει απαγορευθεί η διέλευση, παραμένουν επί μέρες ευελπιστώντας να αλλάξει η κατάσταση και να τους επιτραπεί η είσοδος.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε