Πολλούς μήνες μετά και 24 ώρες μετά τα σφοδρά επεισόδια οι αρχές αποφάσισαν να κάνουν ελέγχους σε οχήματα με προορισμό την Ειδομένη. Από το πρωί αστυνομικοί, οι οποίοι σταματούν ΙΧ και ημιφορτηγά στη γέφυρα του Αξιού.
Ένα περιπολικό είναι σταθμευμένο στη γέφυρα και ακινητοποιεί τα οχήματα, προκειμένου να ελεγχθούν και να γίνει διασταύρωση των στοιχείων από τα έγγραφα των οδηγών και των συνοδηγών. Μάλιστα, πηγές της αστυνομίας ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι υπάρχουν, ήδη, καταγεγραμμένα τα μέλη 13 μεγάλων ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον καταυλισμό, αν και στην ευρύτερη περιοχή δραστηριοποιούνται και άλλες πρωτοβουλίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Εν τω μεταξύ, ο δυνατός αέρας που φυσάει σήμερα, από το πρωί, έχει «σηκώσει» δεκάδες σκηνές και αυτοσχέδιες κατασκευές και έχει σκίσει πολλές τέντες, αναγκάζοντας τους πρόσφυγες να κάνουν νέες εργασίες «αναστήλωσης» και να προσπαθούν να στερεώσουν καλύτερα τα σπιτικά τους.
Επιδεικνύοντας, δε, τη «σοδειά» της χθεσινής ημέρας, έστησαν πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές μία «έκθεση» με τα άδεια δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες που μάζεψαν, κυρίως τα παιδιά που το είδαν ως παιχνίδι, από την επιχείρηση των Αρχών της ΠΓΔΜ, η οποία διήρκησε περισσότερο από οκτώ ώρες. Η αυτοσχέδια «έκθεση» μεταφέρθηκε και πάνω στο βαγόνι που έσυραν πρόσφυγες και διάφοροι αποκαλούμενοι ως αλληλέγγυοι από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Ειδομένης μέχρι τη διάβαση όπου βρίσκονται κλούβες της αστυνομίας, φράζοντας το σημείο ως την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ.
Νωρίτερα πάντως, η κατάσταση ήταν και πάλι έκρυθμη αφού πρόσφυγες και αλληλέγγυοι ανέβηκαν σε ένα παλιό βαγόνι και το έσπρωξαν από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Ειδομένης μέχρι τη διάβαση όπου βρίσκονται παρατεταγμένες κλούβες της αστυνομίας. Τα περίπου εκατό άτομα που ήταν πάνω στο βαγόνι, κρατούσαν την ελληνική σημαία και φώναζαν συνθήματα ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα. Σταμάτησαν δε το βαγόνι λίγο πριν εμβολίσει τις κλούβες της αστυνομίας. Αυτή την ώρα πλήθος κόσμου είναι συγκεντρωμένο πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές όπου παραμένει και το βαγόνι.
Επίσης, λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι, πρόσφυγες άρχισαν να κατευθύνονται προς τον φράχτη κρατώντας στα χέρια τους σημαίες της Ελλάδας και τη Γερμανίας.
#rwfugees have moved to the fence. Everything is calm for now @d_tosidis @JohnPapanikos @k_tsakalidis pic.twitter.com/h7wZOeZQNq
— Marianna Karakoulaki (@Faloulah) April 11, 2016
#refugeesGR in front of the gate holding the Greek flag. Macedonians have more water canons #idomeni @d_tosidis pic.twitter.com/54BOxf5kly
— Marianna Karakoulaki (@Faloulah) April 11, 2016
Οι Σκοπιανοί επιμένουν να αρνούνται πως πυροβόλησαν με πλαστικές σφαίρες πρόσφυγες και μετανάστες που απεγνωσμένοι από τα κλειστά σύνορα και παρακινούμενοι από “αλληλέγγυους” επιχείρησαν, την Κυριακή (10.04.2016), να περάσουν τα συρματοπλέγματα και να μπουν στα Σκόπια. Τι κι αν τα τραύματα στα σώματα ακόμη και μικρών παιδιών είναι εμφανή; Οι Σκοπιανοί θέλουν να πείσουν ότι έκαναν μόνο χρήση δακρυγόνων.
«Ο υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ενημερώνει πως ζήτησε από την Ελλάδα να παρέμβει και να ασφαλίσει τη δική της πλευρά των συνόρων κατά το περιστατικό της Κυριακής, όταν χιλιάδες μετανάστες επιχείρησαν να περάσουν τα σύνορα κοντά στη Γευγελή και να μπουν στην ΠΓΔΜ από την Ελλάδα», αναφέρει το σκοπιανό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ. Κατηγορεί δε «ακτιβιστές υπέρ των ανοιχτών συνόρων που δραστηριοποιούνται στον καταυλισμό στην ελληνική πλευρά, υποκίνησαν τους μετανάστες να επιχειρήσουν να περάσουν τα σύνορα».
«Παρακολουθούμε με ανησυχία τόσο τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης στον προσωρινό καταυλισμό της Ειδομένης όσο και τα γεγονότα που συνέβησαν τις τελευταίες 24-48 ώρες στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ» (σ.σ.: αναφέρεται σε «ελληνομακεδονικά» σύνορα), δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και επανέλαβε ότι οι πρόσφυγες πρέπει να μετακινηθούν από την Ειδομένη στα κατάλληλα καταλύματα που προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση.
Ο κ. Ζάιμπερτ αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, σύμφωνα με τις οποίες μια χώρα με συμπεριφορές όπως αυτή της ΠΓΔΜ δεν έχει θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «η προστασία των συνόρων πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τα διεθνή κριτήρια, είτε πρόκειται για χώρα της ΕΕ είτε όχι».
«Στόχος μας στην ΕΕ είναι να επιστρέψουμε όσον αφορά το προσφυγικό σε συντεταγμένες διαδικασίες. Και η διαδικασία προβλέπει ότι οι πρόσφυγες που φθάνουν στην ΕΕ υποβάλλουν αίτημα ασύλου στην πρώτη χώρα, δηλαδή σε αυτή την περίπτωση στην Ελλάδα. Και για αυτά τα αιτήματα πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις γρήγορα και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στα δικαιώματα των προσφύγων», προσέθεσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας για μία ακόμη φορά ότι οι πρόσφυγες δεν έχουν δικαίωμα επιλογής της χώρας υποδοχής τους.
«Παρακαλούμε για άλλη μια φορά τους πρόσφυγες να κάνουν χρήση των εναλλακτικών που προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση και οι οποίες είναι σίγουρα καλύτερες για αυτούς και τα παιδιά τους από αυτό που βρίσκουν αυτή την στιγμή στην Ειδομένη», τόνισε ο κ. Ζάιμπερτ.
«Το σημαντικό είναι να λέμε συνεχώς σε αυτούς τους ανθρώπους στον προσωρινό καταυλισμό αυτό που η γερμανική και η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και η ΕΕ, λένε τις τελευταίες εβδομάδες: πηγαίνετε στα καλύτερα καταλύματα, τα πιο ασφαλή, με πιο υγιεινές συνθήκες, που προτείνουν οι ελληνικές αρχές στους πρόσφυγες», συνέχισε και κατέληξε λέγοντας ότι «δεν είναι δρόμος που υπόσχεται επιτυχία το να προσπαθούν εκεί να περάσουν τα σύνορα – είτε παρασυρμένοι είτε όχι από ακτιβιστές, αυτό σίγουρα δεν μπορούμε να το αποδείξουμε από εδώ».
Απαντώντας σε ερώτηση, αν υπάρχει η προοπτική κάποιοι πρόσφυγες από την Ειδομένη να μεταφερθούν κατευθείαν σε γερμανικά κρατίδια π.χ. στη Θουριγγία, όπως η τοπική κυβέρνηση έχει ήδη προτείνει, ο Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι κάτι τέτοιο δεν έχει ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει δεσμευτεί να φροντίσει επαρκώς τους ανθρώπους εντός Ελλάδας. Για αυτόν το λόγο άλλωστε, προσέθεσε, δίνεται στην Ελλάδα σημαντική στήριξη από την ΕΕ και τα κράτη-μέλη της.