Περιέχει επιβλαβείς ουσίες για τον οργανισμό ή μήπως είναι παιχνίδι των καπνοβιομηχανιών που είδαν τις πωλήσεις των τσιγάρων να μειώνονται και του κράτους το οποίο δεν θα εισπράττει φόρους από την πώληση τους;
Κανείς δεν ξέρει καθώς επίσημες κλινικές μελέτες δεν υπάρχουν παρά μόνο προειδοποιήσεις ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο περιέχει επιβλαβείς για τον οργανισμό ουσίες.
Ο ΕΟΦ πάντως πρότεινε την απαγόρευση της διάθεσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου ενώ το Υπουργείο Υγείας ξεκινά από την επόμενη εβδομάδα ελέγχους για να διαπιστωθεί που ακριβώς πωλούνται παράνομα, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ενώ καταστηματάρχες που το πωλούν στα μαγαζιά τους, κινδυνεύουν με βαριά χρηματικά πρόστιμα.
Συγκεκριμένα για λειτουργία του ηλεκτρονικού τσιγάρου εντός καταστήματος το πρόστιμο μπορεί να ξεκινάει από 50 ευρώ και να φθάνει ακόμη και τα 500. Για τους καταστηματάρχες το χαράτσι μπορει να είναι από 1000 ευρώ και να καταλήγει ακόμη και στην αφαίρεση της άδειας λειτουργίας.
ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Όπως δήλωσε στο Newsit η καθηγήτρια Πνευμονολογίας ΑΠΘ και Συντονίστρια της ομάδας για τη διακοπή του καπνίσματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταρείας, Βούλα Πατάκα “αυτή τη στιγμή υπάρχουν ηλεκτρονικά τσιγάρα 2 κατηγοριών, αυτά που δεν περιέχουν νικοτίνη και αυτά που περιέχουν νικοτίνη. Μέσα στα ηλεκτρονικά τσιγάρα υπάρχει ένας μηχανισμός που παράγει ένα ζεστό ατμό και περιέχει μεταξύ άλλων την ουσία αλδεϊνη η οποία θεωρείται επιβλαβής για τον οργανισμό. Από και μετά η περιεκτικότητα σε νικοτίνη διαφοροποιείται από τσιγάρο σε τσιγάρο. Αρα το μόνο που κάνει κανείς οταν καπνίζει ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ότι κάνει μια θεραπεία με αντικατάσταση νικοτίνης. Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν μελέτες που να λένε εάν αυτό βοηθά ή όχι, μελέτες υπάρχουν μόνο για τα υποκατάστατα νικοτίνης. Ως εκ τούτου ο κίνδυνος που υπάρχει από τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι ότι διατηρεί τη συμπεριφορική διαταραχή, διότι ο καπνιστής εξακολουθει να βλέπει τον εαυτό του σαν καπνιστή, λαμβάνει νικοτίνη που θα πρέπει σταδιακά να ελαττώνει και ταυτόχρονα παίρνει και κάποιες ουσίες που ίσως κάνουν κακό στον οργανισμό. Ομως μελέτες για τις επιπλέον ουσίες που δημιουργούν αυτό τον καπνό ατμού δεν υπάρχουν. Αρα αυτή τη στιγμή δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για την ασφάλεια των ηλεκτρονικών τσιγάρων”.
Για να κόψει κανείς το κάπνισμα πρέπει να το πάρει απόφαση είπε τέλος η κυρία Πατάκα. “Είναι σαν την εγκυμοσύνη, ή είσαι έγκυος ή δεν είσαι. Δεν μπορείς να είσαι και λίγο καπνιστής και λίγο μη καπνιστής”.
Aκούστε τι δήλωσε στο NewsIt η κα Πατάκα…
Πάντως οι επιστήμονες θεωρούν πως η τιμή πώλησης των τσιγάρων (των κανονικών) πρέπει να είναι πολυ τσουχτερή προκειμένου να λειτουργήσει αποτρεπτικά τόσο για την έναρξη της βλαβερής συνήθειας του καπνίσματος όσο και για τη συνέχισή του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Και πρόστιμα για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μέσα στα μπαρ!
Το ηλεκτρονικό τσιγάρο διχάζει επιστήμονες και καταναλωτές
Μπλοκάρει ΑΜΕΣΑ την πώληση του Ηλεκτρονικού Τσιγάρου το Υπουργείο Υγείας