Είναι ένα ερώτημα που δυστυχώς δεν έχει «σαφή» απάντηση όταν μάλιστα η «αλήθεια» περιβάλλεται ή συνοδεύεται από... αριθμούς!
Πόσο μάλιστα όταν δύο κρατικές υπηρεσίες που ασχολούνται με αυτές, δίνουν διαφορετική «πρώτη» αιτία εκδήλωσης των πυρκαγιών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος σε μια «προσπάθεια» επιβεβαίωσης των… υπουργικών ισχυρισμών, οι αγροτοδασικές πυρκαγιές που ξέσπασαν από το 2009 έως τον Ιούλιο 2013, οφείλονται σε «εμπρησμό από πρόθεση», με ποσοστό που κυμαίνεται στο 45%, και κατέχει την… 1η αιτία εκδήλωσης. Την ίδια ώρα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σε στοιχεία που συνοδεύονται με τηλεοπτικό σποτ, οι «φωτιές από αμέλεια» κατέχουν την 1η… διαπιστωμένη αιτία πυρκαγιάς με ποσοστό περίπου 35% και σε πολύ μικρότερη θέση ακολουθούν οι «πυρκαγιές από πρόθεση».
Μία διπλή σύλληψη στη Σάμο για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Ακρωτήρι Ζωοδόχου Πηγής, άλλη μια σύλληψη στη Νεμέα, και κάνα τρεις ακόμη -ανάμεσά τους και ο 60χρόνος που συνελήφθη το βράδυ της Τρίτης στη Βαρυμπόμπη, στον παράδρομο του 18ου χλμ. της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας και παραπέμφθηκε σε τακτικό ανακριτή- ο εισαγγελέας δεν έχει ασκήσει ποινική δίωξη για εμπρησμό από πρόθεση. Χθες το βράδυ συνελήφθη στην περιοχή Πρόμαχοι της Αριδαίας Πέλλας, κατηγορούμενος για εμπρησμό από πρόθεση. Όπως ανακοινώθηκε, ο συλληφθείς ομολόγησε ότι προκάλεσε πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή, με αποτέλεσμα να γίνουν στάχτη περίπου 20 στρέμματα. Με τη σε βάρος του δικογραφία θα οδηγηθεί σήμερα στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Έδεσσας. Οι παραπάνω περιπτώσεις αποτελούν τα χαρακτηριστικά παραδείγματα συλλήψεων με την κατηγορία του «εμπρησμού από πρόθεση», που έχουν εντοπιστεί φέτος.
Την ίδια ώρα η φωτιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση, στην περιοχή Αγία Ελλέσα στα Κύθηρα, ξεκίνησε όταν ένα καλώδιο της ΔΕΗ έπεσε σε ξερά χόρτα. Η πυρκαγιά που κατέκαιγε για τρεις ημέρες τη Ρόδο ξεκίνησε από ένα μπάρμπεκιου. Η φωτιά που έκαψε σπίτια στην περιοχή Αύρα, στο Μαραθώνα, εκδηλώθηκε μετά από πρόσκρουση τζιπ του ναυτικού σε κολώνα και ανάφλεξή του.
Από σπίθες τροχού, κατά τη διάρκεια εργασιών, ξεπήδησαν οι φλόγες που έκαψαν το Χεροβούνι, ανάμεσα σε Μαρκόπουλο Αττικής και Πόρτο Ράφτη. Η πυρκαγιά στον Αγιο Γεώργιο Κορωπίου ξεκίνησε όταν τυλίχτηκε στις φλόγες ένα μηχανάκι.
Αντίθετα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Πυροσβεστικό Σώμα, οι πυρκαγιές στην Ελλάδα εμφανίζονται να έχουν προκληθεί από πρόθεση κατά: 47,81% (φέτος), 48,2% το 2012, 48,2% το 2011, 37,5% το 2010 και 26,2% επί του συνόλου το 2009, τη στιγμή που η αμέλεια κατέχει ποσοστά της τάξης του 27,27%, 34,8%, 32,5%, 37,7% και 38,7% αντίστοιχα.
Αυτά τα «επεξεργασμένα» στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν, δεν αναφέρουν τον αριθμό των δικογραφιών από το σύνολο του οποίου προκύπτουν τα στοιχεία, ούτε πόσοι από τους 248 κατηγορούμενους για αγροτοδασικές πυρκαγιές οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα κατηγορούμενοι για εμπρησμό από πρόθεση και για εμπρησμό από αμέλεια. Και αυτό παρότι η «πρόθεση» μπορεί να βασιστεί στο γεγονός ότι προέκυψε μια δασική πυρκαγιά λόγω αμέλειας, αλλά επειδή ο άνθρωπος που την προκάλεσε -όπως έχει συμβεί φέτος- δεν ειδοποίησε την πυροσβεστική, αλλά προσπάθησε να το αποκρύψει.
Αξίζει να συγκρίνει κάποιος τα ποσοστά αυτά με εκείνα της έρευνας του Ανδριανού Γ. Γκουρμπάτση, Υποστρατήγου Π.Σ,ε.α , νομικού, για το προφίλ του εμπρηστή δάσους, τα οποία παρουσιάστηκαν πρόσφατα από την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία». Η μελέτη αφορά στο χρονικό διάστημα από το 2000 έως το 2009 και αφορά «το προφίλ του εμπρηστή δάσους» με στοιχεία τόσο από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος (Πληροφορική και Δ.Α.Ε.Ε / Γενικό Αρχείο Εμπρηστών), όσο και από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδας και ειδικότερα την Στατιστική της Δικαιοσύνης (Ποινική και Σωφρονιστική). Στο σύνολο 110.846 δασικών πυρκαγιών, που εκδηλώθηκαν τη συγκεκριμένη 9ετία, όπως προκύπτει από τη Στατιστική του Πυροσβεστικού Σώματος, το 44,04% ξεκίνησαν από «άγνωστα αίτια», το 27,8% οφείλονταν σε «εμπρησμό από αμέλεια», το 19,2% σε «εμπρησμό από πρόθεση», το 8,5% σε «φυσικά αίτια» και το 0,5% σε «τυχαία γεγονότα».
Το βέβαιο είναι πως το 2013, μέχρι στιγμής, οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και αστυνομικές αρχές έχουν συλλάβει, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, περισσότερους από κάθε άλλη χρονιά. Στις 4.618 πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί από την αρχή του έτους μέχρι και τον Ιούλιο (η Πυροσβεστική δίνει στοιχεία μόνο μέχρι τον Ιούνιο κάνοντας λόγο για 3.622) έχουν συλληφθεί 115 άτομα. Όταν όλο το 2012 σε 6.434 πυρκαγιές είχαν συλληφθεί 73, το 2011 σε 4.876 πυρκαγιές 79 συλλήψεις, το 2010 σε 6.147 πυρκαγιές 45 και το 2009 σε 4.916 πυρκαγιές 41 συλλήψεις.
Διαβάστε
Ποινική δίωξη για τον φερόμενο ως εμπρηστή στη Βαρυμπόμπη
Προς κατοικημένη περιοχή πηγαίνει η φωτιά στην Ερμιόνη!