Site icon NewsIT

«Είναι πόλεμος ώρα με την ώρα»- Ασφυκτική η διαχείριση των κλινών ΜΕΘ από το ΕΚΑΒ

17.03.2021 | 15:13
«Είναι πόλεμος ώρα με την ώρα»- Ασφυκτική η διαχείριση των κλινών ΜΕΘ από το ΕΚΑΒ

Μια κατάσταση πολέμου περιγράφει ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ το οποίο διαχειρίζεται την ηλεκτρονική πλατφόρμα των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ. Την ίδια ώρα ανάστατοι είναι και οι γιατροί στον «Ερυθρό Σταυρό», ο οποίος μετατρέπεται σε νοσοκομείο κορονοϊού.

Μιλώντας στο newsit.gr, o πρόεδρος εργαζομένων του ΕΚΑΒ Αττικής, Γιώργος Μαθιόπουλος περιγράφει την περίπλοκη δουλειά της διαχείρισης των διαθέσιμων κλινών Εντατικής Θεραπείας, την ώρα που πια έχουν δημιουργηθεί λίστες αναμονής. «H εποπτεία και διαχείριση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας είναι εξαιρετικά δύσκολη δουλειά» μας λέει ο ίδιος και συνεχίζει: «Σε αναμονή για μια κλίνη ΜΕΘ έχουμε πια από 90 έως 100 περιστατικά.  Τα 30 με 40 εξ αυτών,  είναι περιστατικά κορονοϊού».

Σύμφωνα με τον κ. Μαθιόπουλο, οι καθυστερήσεις που προκύπτουν έχουν πολλαπλές αιτίες. «Τόσο οι διαπιστωμένοι με covid ασθενείς όσο και οι non covid πρέπει να κάνουν το pcr test- βρογχικών εκκρίσεων. Κάποια νοσοκομεία μπορούν να το κάνουν, κάποια άλλα όμως στέλνουν τα δείγματα στο ινστιτούτο ΠΑΣΤΕΡ και εκεί μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση απάντησης ακόμα και δύο ημερών. O ασθενής δεν μπορεί να μεταφερθεί μέχρι να υπάρξει απάντηση. 

Τα περιστατικά covid που πρέπει να μπουν σε ΜΕΘ προσπαθούμε μέσα στην ημέρα να τα διεκπεραιώνουμε αλλά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Τα non covid περιστατικά είναι αυτά που περιμένουν πιο πολύ στη λίστα. Και όλα αυτά, ενώ ήδη εδώ και μια εβδομάδα, μεταφέρονται ασθενείς με covid στα δύο ιδιωτικά νοσοκομεία που μπήκαν στο σύστημα διάθεσης κλινών. Έχουμε ήδη μεταφέρει εκεί αρκετά περιστατικά απλής νοσηλείας».

Γεμάτες όλες οι κλίνες ΜΕΘ παρά την αύξηση τους

O κ. Μαθιόπουλος σημειώνει πάντως πως ενώ η τωρινή συνθήκη είναι έκτακτη και δραματική, λίστες αναμονής για ΜΕΘ υπήρχαν και τα προηγούμενα χρόνια. «Eιδικά το χειμώνα, ασθενείς με Η1Ν1, με γρίπη αλλά και παθολογικά περιστατικά, τροχαία ατύχηματα κτλ έμπαιναν σε λίστα.  

Αυτό που αλλάζει δραματικά αυτή την φορά είναι ότι η διαχείριση είναι εξαιρετικά δύσκολη με τον κορονοϊό, αφού πια έχουμε ανοιχτά δύο μέτωπα- τα covid και τα non covid περιστατικά. Έχουμε φτάσει πια στην Αττική τις 550 κλίνες ΜΕΘ και είναι όλες γεμάτες, την ώρα που προ κορονοϊού οι ΜΕΘ κλίνες ήταν 567 για όλη την Ελλάδα».

Πόλεμος ώρα με την ώρα – Πως γίνεται η διαχείριση στο επιχειρησιακό κέντρο

«Ο πόλεμος διαδραματίζεται ώρα με την ώρα», περιγράφει την κατάσταση μέσα στο επιχειρησιακό κέντρο ο πρόεδρος εργαζομένων στο ΕΚΑΒ. «Πρέπει να ενημερωθεί το σύστημα, την ώρα που κάποιοι βγαίνουν, νέοι ασθενείς προστίθενται, το νούμερο μεταβάλλεται διαρκώς. Εμείς όμως πρέπει να δούμε ποιοι ασθενείς έχουν κάνει το απαραίτητο τεστ και έχουν πάρει απάντηση και παράλληλα να διασταυρώσουμε που υπάρχει διαθεσιμότητα κλινών».

Ο κ.Μαθιόπουλος μιλάει και για την αντικειμενική επιλογή ασθενών που πρέπει να γίνει σε συνεννόηση των γιατρών τoυ ΕΚΑΒ, του  εντατικολόγου του νοσοκομείου που διαθέτει κλίνη και του γιατρού του ασθενούς στο νοσοκομείο που δεν διαθέτει κλίνη ΜΕΘ.  «Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή πρέπει να ληφθούν υπ ‘όψιν τα δεδομένα, το ιστορικό του ασθενούς, και μετά από αξιoλόγηση να δούμε και αν το νοσοκομείο μπορεί πρακτικά μιλώντας να εξυπηρετήσει το περιστατικό. Να σας δώσω ένα παράδειγμα- αν ασθενής με κορονοϊό χρειάζεται αιμοκάθαρση πρέπει το νοσοκομείο να διαθετει μοναδα τεχνητού νεφρού».

Εξίσου βαριά όμως είναι η δουλειά σύμφωνα με τον κο Μαθιόπουλο, και εκτός του επιχειρησιακού κέντρου του ΕΚΑB. «Ειδικά οι διακομιδές διασωληνωμένων περιστατικών είναι πολύ χρονοβόρες. Απαιτούν μεγάλη προσοχή στα μηχανήματα, προσοχή στον ασθενή και στη μεταφορά του, απολύμανση μετά από κάθε περιστατικό. Και όλα αυτά,  όταν τα οχήματα του ΕΚΑΒ στην Αττική είναι 60 και σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές θα έπρεπε να είναι 120. Είναι μικρή η κάλυψη των οχημάτων στην Αττική την ώρα που είμαστε μέσα στη δίνη του κορονοϊού», καταλήγει ο κ. Μαθιόπουλος.

Ανάστατοι οι γιατροί στον Ερυθρό Σταυρό

Την ίδια ώρα που οι λίστες αναμονής για ένα κρεβάτι ΜΕΘ μεγαλώνουν και o διευθυντής του νοσοκομείου «Γεννηματάς», κος Αντωνόπουλος, έκανε σήμερα λόγο για επιλογή ασθενών και για 8 με 10 ασθενείς εκτός ΜΕΘ, σε νοσοκομείο αποκλειστικά για περιστατικά κορονοϊού μετατρέπεται ήδη ο «Ερυθρός Σταυρός».

Μιλώντας στο newsit.gr, η Μαρία Καραμπέλη, ειδική Παθολόγος στην πτέρυγα COVID19 του συγκεκριμένου νοσοκομείου, είπε τα εξής: «Μεταφέρονται ήδη ασθενείς από μάς προς άλλα νοσοκομεία, αυτή τη στιγμή κανονίζουμε τις διακομιδές τους. Aκόμα όμως, οι γιατροί του νοσοκομείου δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση για το επιχειρησιακό σχέδιο που θα ακολουθηθεί. Πως θα επανδρωθούν 400 κλίνες με 13 μόλις παθολόγους που βρισκόμαστε εδώ; Αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο έχουμε 120 περίπου περιστατικά κορονοϊού και τα υπόλοιπα 80 είναι λοιπά παθολογικά περιστατικά. Τα δε υπόλοιπα 200 κρεβάτια προέρχονται απο κλίνες στις κλινικές ΩΡΛ, τις ορθοπεδικές, τα χειρουργεία κτλ. Αύριο βγαίνουμε σε εφημερία-υπάρχει σχέδιο για να μπορέσει υποτυπωδώς να συμβεί αυτό;» αναρωτιέται η κα Καραμπέλη.

ρεπορτάζ: Δήμητρα Τριανταφύλλου

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version