Ελλάδα

Ειρήνη Καλού – Δήμητρα Κοκοτίνη: Γυναικεία υπόθεση ο Άρειος Πάγος!

Η Ειρήνη Καλού και η Δήμητρα Κοκοτίνη ορίστηκαν στις θέσεις της προέδρου του Αρείου Πάγου και της εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αντίστοιχα. Είναι η πρώτη φορά που ο Άρειος Πάγος γίνεται γυναικεία υπόθεση... ταυτόχρονα. Το who is who των δύο κυριών που αναλαμβάνουν τα ηνία του ανώτερου επιπέδου της Δικαιοσύνης στη χώρα. Μονή Βατοπαιδίου και Κουφοντίνας κάποιες από τις πιο "ηχηρές" υποθέσεις που έχουν χειριστεί.

Γυναικεία υπόθεση πλέον η ηγεσία του Αρείου Πάγου καθώς για πρώτη φορά ορίστηκαν ταυτόχρονα δύο γυναίκες τόσο στη θέση της προέδρου όσο και συν θέση της εισαγγελέως. Πιο συγκεκριμένα η Ειρήνη Καλού είναι η νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου ενώ η Δήμητρα Κοκοτίνη η νέα εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ποια είναι η Ειρήνη Καλού

Η κυρία Καλού είναι ένα πρόσωπο που χαίρει της εκτίμησης των συναδέλφων της, με νομική κατάρτιση που έχει στο παρελθόν χειριστεί σοβαρές υποθέσεις. Η πιο γνωστή από αυτές είναι η υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου. Η κυρία Καλού γεννήθηκε το 1954, εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Φεβρουάριο του 1981 και προήχθη στο βαθμό του αρεοπαγίτη, επίσης, τον Ιανουάριο του 2014 και στο βαθμό της αντιπροέδρου τον Οκτώβριο του 2018.

Ποια είναι η Δήμητρα Κοκοτίνη

Η κυρία Κοκοτίνη είναι μία δυναμική δικαστική λειτουργός, γεννήθηκε το 1954 και εάν επιλεγεί από το υπουργικό συμβούλιο έχει μπροστά της διετή θητεία.

Πρόσφατα η κυρία Κοκοτίνη προήδρευσε στο ΣΤ´ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου που έκρινε το ζήτημα της χορήγησης άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Το σκεπτικό των αποφάσεων που εξήγησε ο Τσίπρας

Ο πρωθυπουργός, κατά την εισήγησή του, νωρίτερα, στο Υπουργικό Συμβούλιο τόνισε πως η διαδικασία ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, που είναι και θεσμικά έγκυρη και επιβεβλημένη, είχε ξεκινήσει ήδη όπως ο νόμος ορίζει πολύ πριν τις ευρωεκλογές, μέσα από τη διαδικασία προεπιλογής από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. “Σε αυτήν συμμετείχαν όλα τα κόμματα, εκφράζοντας μάλιστα και τις προτιμήσεις τους”, τόνισε.

[read4more]

Για να συνεχίσει: “Για λόγους δεοντολογίας αλλά και δημοκρατικής ευαισθησίας ζήτησα από τον Υπουργό Δικαιοσύνης να αποστείλει επιστολή στην αξιωματική αντιπολίτευση, προκειμένου να βρεθεί μία συναινετική λύση.

Ζητήσαμε συναίνεση, προκειμένου κανείς να μην μπορεί να ισχυριστεί ψευδώς ότι η εκάστοτε ηγεσία της Δικαιοσύνης είναι ενεργούμενο της εκάστοτε κυβέρνησης. Ήλπιζα ότι η ΝΔ υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος από την άρνησή της, δε θα έκανε αυτή την επιλογή.

Η άρνησή της φανερώνει βαριές πολιτικές σκοπιμότητες. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι αντιλαμβάνεται τη διαδικασία επιλογής ηγεσίας της Δικαιοσύνης με τρόπο προσβλητικό για την ανεξαρτησία του θεσμού, αλλά και δηλωτικό των προθέσεών της. Δεν εξέφρασε θεσμικά επιχειρήματα αλλά δεοντολογικά. Μετά τη χθεσινή πρότασή μας όμως για συναινετική λύση, επιβεβαίωσε ότι ουδόλως την ενδιαφέρει ούτε η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης ούτε η τήρηση του Συντάγματος και των νόμων. Ονειρεύεται την επάνοδο στην διακυβέρνηση προκειμένου να ελέγξει κρίσιμους θεσμικούς κρίκους, για να προστατεύσει άνομα συμφέροντα αλλά και για να εκδικηθεί”.

Ο πρωθυπουργός, συνέχισε τονίζοντας πως η χθεσινή άρνηση της ΝΔ στη συναινετική επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης φανερώνει επίσης την αλαζονεία της και τη βαθιά περιφρόνηση των δημοκρατικών θεσμών. “Ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους οι πολίτες από αυτή τη συμπεριφορά της ΝΔ και ας κρίνουν”, συμπλήρωσε.

Για να καταλήξει: “Εγώ σας προτείνω σήμερα να μην επιτρέψουμε την περαιτέρω προσβολή στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, στη διάκριση των εξουσιών καθώς και στο Σύνταγμα και τους νόμους“.

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα