Καταπέλτης ο εισαγγελέας έδρας κατά του Επαμεινώνδα Κορνοκέα, ζήτησε να μην του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. «Πυροβόλησε σε ήρεμη ψυχική κατάσταση», είπε.
Η δίκη στο μεικτό ορκωτό δικαστήριο Άμφισσας για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στο βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου στα Εξάρχεια φτάνει στο τέλος της. Ο εισαγγελέας, Χαράλαμπος Λακαφώσης ζήτησε την ενοχή του Επαμεινώνδα Κορκονέα για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο και του Βασίλη Σαραλιώτη για συνέργεια στην πράξη του συναδέλφου του.
Ο εισαγγελέας ζήτησε να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στον Επαμεινώνδα Κορκονέα, πρόταση που αν γίνει δεκτή από το δικαστήριο η προβλεπόμενη ποινή για τον κατηγορούμενο είναι η ισόβια κάθειρξη.
Όπως είπε ο κ. Λακαφώσης, το δικαστήριο δε πρέπει να δεχθεί τους ισχυρισμούς του Κορκονέα περί ανάρμοστης συμπεριφοράς του θύματος, ούτε του προτέρου εντίμου βίου του κατηγορουμένου, αλλά και επίσης να μη δεχθεί τους ισχυρισμούς του περί ειλικρινούς μεταμέλειας και καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.
Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι ο Β. Κορκονέας επιχείρησε μετά την πράξη του, ενώπιον των αρχών, να συσκοτίσει τα πραγματικά περιστατικά, ενώ επανέλαβε ότι είπε ψέματα ως προς την ένταση των γεγονότων που προηγήθηκαν των πυροβολισμών του.
Σε ό,τι αφορά τον Βασίλη Σαραλιώτη, ο κ. Λακαφώσης είπε στο δικαστήριο ότι τελούσε σε πλήρη γνώση της άδικης πράξης την οποία προέβαινε ο συνάδελφός του και μάλιστα ότι είχε βούληση να συμβάλλει σε αυτήν, καθώς, όπως είπε ο εισαγγελέας, “ενθάρρυνε τον Κορκονέα βρισκόμενος συνεχώς δίπλα του”.
Μεγάλο μέρος της αγόρευσης του εισαγγελέα αφιερώθηκε στη συμπεριφορά των δυο κατηγορουμένων μετά τους πυροβολισμούς, ενώ κατέκρινε τον ισχυρισμό του Β. Κορκονέα, ο οποίος απολογούμενος είχε πει ότι μετά τους πυροβολισμούς, σκεφτόταν το ενδεχόμενο ένορκης διοικητικής εξέτασης σε βάρος του.
«Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας, ευρισκόμενος σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, έβγαλε το πυροβόλο όπλο του, το έστρεψε στην οδό Τζαβέλλα και πυροβόλησε δύο φορές», σημείωσε στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας.
Χαρακτήρισε «αναληθής» βασικούς υπερασπιστικούς ισχυρισμούς των δύο κατηγορούμενων ειδικών φρουρών Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη και επικαλέστηκε πολλές καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων οι οποίοι κατάθεσαν στο δικαστήριο ότι οι δυο ειδικοί φρουροί αποχώρησαν από την οδό Τζαβέλα μετά τους πυροβολισμούς απαθείς. Ενώ επεσήμανε ότι πήγαν στο επίμαχο σημείο με σκοπό να επιδείξουν εγωιστική υπεροχή και με μία διάθεση εγωιστικής διαχείρισης της εξουσίας. Τόνισε επίσης – βασιζόμενος και πάλι σε μαρτυρικές καταθέσεις – ότι οι δύο ειδικοί φρουροί πιθανότατα όταν αποχωρούσαν ήρεμοι από την οδό Τζαβέλα γνώριζαν τι είχε συμβεί.
Όπως είπε οι δύο κατηγορούμενοι σκόπιμα ψευδόμενοι «αναβάθμισαν την ένταση της επίθεσης που δέχθηκαν με το περιπολικό», προκειμένου να αναπτύξουν την υπερασπιστική τους θέση. Τόνισε μάλιστα ότι και οι δύο κατηγορούμενοι έχουν ταυτόσημη λεκτική αποτύπωση της επίμαχης επίθεσης στις απολογίες τους.
Τέλος εκτενή αναφορά έκανε στην αγόρευσή του ο κ. Λακαφώσης στην προσπάθεια, όπως είπε, κατά την διάρκεια της αυτοψίας που είχε διενεργηθεί στις 21 Δεκεμβρίου του 2008, να κατασκευαστούν στοιχεία και να καταρριφθεί η θέση του θύματος, σε σημείο που συσκότιζε την όλη έρευνα.
Όπως είπε ο κ. Λακαφώσης, αυτή η επιχείρηση συσκότισης είχε πρωταγωνιστές συγκεκριμένους αστυνομικούς, οι οποίοι ήταν σε συνεννόηση με γυναίκα που γνώριζαν από παλιά και την οποία εμφάνισαν να υποδεικνύει μέσω κινητού την θέση του θύματος.
Η δίκη ενώπιον θα συνεχιστεί στις 2 Σεπτεμβρίου με τις αγορεύσεις των συνηγόρων. Το δικαστήριο αποφάσισε να διακόψει λόγω του καλοκαιριού την ακροαματική διαδικασία και με την επανάληψη της δίκης θα ξεκινήσουν οι αγορεύσεις, πρώτα της πολιτικής αγωγής και στη συνέχεια της υπεράσπισης των κατηγορουμένων.
Η δίκη ξεκίνησε ουσιαστικά τον περασμένο Φεβρουάριο και κατά την ακροαματική διαδικασία εξετάστηκαν περίπου 60 μάρτυρες, προβλήθηκαν βίντεο από το επίμαχο βράδυ και αναγνώσθηκαν δεκάδες έγγραφα.
Στις απολογίες τους οι δύο ειδικοί φρουροί ήταν αντιφατικοί σε σχέση με τα όσα αρχικώς είχαν υποστηρίξει, με βασικότερη αντίφαση αυτή του Επαμεινώνδα Κορκονέα, ο οποίος στο δικαστήριο είπε απολογούμενος ότι ενδεχομένως και να μην πυροβόλησε στον αέρα, όπως από την αρχή ισχυριζόταν.