Site icon NewsIT
15:54 | 07.02.16

Εισαγωγή στα ΑΕΙ με το… αζημίωτο για τους αποτυχόντες των Πανελλαδικών! Σάλος από την πρόταση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Εισαγωγή στα ΑΕΙ με το… αζημίωτο για τους αποτυχόντες των Πανελλαδικών! Σάλος από την πρόταση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ
Newsit Newsroom

- Εισαγωγή στα ΑΕΙ αλλά επί πληρωμή για όσους δεν πέρασαν σε πανεπιστήμιο μέσω των πανελλαδικών προτείνουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Η πρόταση για δίδακτρα στα ελληνικά πανεπιστήμια αφορά σχολές όπως η Ιατρική ή η Νομική - Έγινε από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για να... περιοριστεί το κύμα φυγής Ελλήνων φοιτητών στο εξωτερικό - Έρχεται λίγο καιρό μετά την πρόταση Τριανταφυλλίδη για... δίδακτρα στα δημοτικά

Δεν πέρασες στις πανελλαδικές και θέλεις να σπουδάσεις; Θα πληρώσεις! Αυτή είναι ούτε λίγο ούτε πολύ πρόταση που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και έρχεται λίγο μετά το σάλο που είχε προκαλέσει η πρόταση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη για δίδακτρα στα δημοτικά σχολεία.

Η πρόταση για δίδακτρα στα πανεπιστήμια αφορά σε περιζήτητες σχολές όπως η Ιατρική ή η Νομική. Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου την Κυριακή (07.02.2016), οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πρότειναν στο υπουργείο Παιδείας να πληρώνουν όσοι δεν καταφέρουν να μπουν στα ΑΕΙ μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων. Το σκεπτικό τους; Πως με τον τρόπο αυτό θα διευρυνθεί το ποσοστό των φοιτητών και θα περιοριστεί το κύμα… φυγής για σπουδές στο εξωτερικό!

Όλα αυτά λίγο καιρό μετά τον πολιτικό και όχι μόνο σάλο που προκάλεσε η (προσωπική θέση κατά την κυβέρνηση) πρόταση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη για δίδακτρα σε δημόσια σχολεία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αν και αυτή η πρόταση απορρίφθηκε με την κυβέρνηση να παίρνει αποστάσεις, η ιδέα να πληρώνουν δίδακτρα στα πανεπιστήμια οι αποτυχόντες των πανελλαδικών δεν έχει εγκαταλειφθεί.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των αλλαγών που έχει εξαγγείλει στην εκπαίδευση, εξετάζει διάφορα σενάρια για κατάργηση των πανελλαδικών και το πέρασμα σε ένα νέο εισαγωγικό σύστημα.

Ανάμεσα στις προτάσεις που εξετάζονται φαίνεται πως είναι και αυτή για δίδακτρα σε όσους δεν πετύχουν τις δυσθεώρητες βάσεις εισαγωγής σε υψηλόβαθμες σχολές, θα ήθελαν όμως να σπουδάσουν το αντικείμενο στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια.

Η ιδέα ήταν να δοθεί η δυνατότητα σε υποψηφίους που δεν κατάφεραν να πετύχουν στις εισαγωγικές εξετάσεις, να εισαχθούν στη σχολή της επιλογής τους πληρώνοντας δίδακτρα, άγνωστο πόσα, μιας και το επίπεδο των ελληνικών σχολών παραμένει υψηλό και πολλά από τα ελληνικά πανεπιστήμια βρίσκονται σε υψηλές θέσεις σε διεθνείς λίστες. Με αυτό τον τρόπο, θα περιοριζόταν και η εκροή σπουδαστών -άρα και εμβασμάτων- στο εξωτερικό και θα δινόταν και η απαραίτητη χρηματοδότηση στα ιδρύματα που πνίγονται από φοιτητές αλλά στερούνται χρημάτων.

Όλα δείχνουν όμως ότι παρά το γεγονός πως συζήτησε την πρόταση, η κυβέρνηση θα επιλέξει να την… προσπεράσει και θα προτιμήσει αντί για δίδακτρα στα δημόσια πανεπιστήμια να ενισχύσει με επιπλέον προγράμματα και άρα επιπλέον δίδακτρα, το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Άλλωστε, με την ανάληψη των καθηκόντων της η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου επιχείρησε αναβάθμιση του Ανοιχτού Πανεπιστημίου και άνοιγμα των προγραμμάτων σπουδών του σε περισσότερους υποψηφίους.

Σε μια περίοδο που η συζήτηση για κατάργηση των Πανελλαδικών φουντώνει, με τον πρόεδρο του διαλόγου Αντώνη Λιάκο να έχει ανοίξει το θέμα εδώ και καιρό κάνοντας λόγο για μερική ή ολική αποσύνδεση του Λυκείου από την τριτοβάθμια εκπαίδευση και αντικατάσταση των πανελληνίων από άλλες μορφές εξετάσεων, η πρόταση αυτή έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία και «πάγωσε» ακόμα και κάποια στελέχη της Κουμουνδούρου.

Η διεύρυνση των εισακτέων, ειδικότερα σε περιζήτητες και υψηλού επιπέδου σχολές, έχει συζητηθεί αρκετές φορές, το αγκάθι όμως της χαμηλής χρηματοδότησης και της άρνησης των πανεπιστημίων -κυρίως των κεντρικών- να «βουλιάξουν» από φοιτητές, έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο.

Σε συνδυασμό με τον περιορισμό των μετεγγραφών μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, τις σθεναρές αντιδράσεις των κεντρικών ιδρυμάτων για διεύρυνση του αριθμού εισακτέων ή των μετεγγραφών, την ελλιπή κρατική χρηματοδότηση στα πανεπιστήμια που φέτος ψαλιδίστηκε ακόμα 20% αλλά και τη συνεχιζόμενη εκροή -παρά την κρίση- πολλών σπουδαστών προς το εξωτερικό για να φοιτήσουν στο αντικείμενο που τους ενδιαφέρει, αυτή η πρόταση δεν βρήκε τελικά ευήκοα ώτα ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version